• 瀏覽: 4,871
  • 回覆: 48
+2
在2016年時,英國有位少女在家中使用去頭蝨洗髮水,卻不知它易燃,結果不小心觸及火苗,弄至嚴重燒傷,此新聞雖然令人痛心,但也令人狐疑:英國人怎會有頭蝨?出人意表的是,頭蝨在英國原來十分常見,在英國小學生活中,有同學長頭蝨,根本就像感冒般普遍,沒誰會大驚小怪;但對於「零經驗」的香港家長,如子女在英國學校「中頭獎」該怎麼辦呢?

感染者不分老少

別以為長頭蝨(Head Lice)只在衞生差劣地方才發生,更別誤會只有小孩才感染,其實頭蝨感染症(Pediculosis Capitis)是常見傳染病,只要曾跟感染者接觸,便有機會被傳染,不分年齡大小,也無關身體清潔,小學生較常長頭蝨,主要因為他們一起玩耍時較為親密,回家後同樣可傳染家人。故此若學校發出了「有同學感染頭蝨」通告,家長便該提高警覺給子女檢查,如發現子女受感染,便該按「標準程序」回家除蟲,但一般不用停學,除蟲後便可如常上學。

真系估唔到。一系剪光頭髮吧!

新聞來源連結:

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/ente ... 0626_00862_001.html

鬼佬
唔鍾意沖涼架 

聽老人家講,以前有頭蝨,要用藥包頭整死佢

頭蝨在英國原來十分常見,在英國小學生活中,有同學長頭蝨,根本就像感冒般普遍

just a flu,BNOer要融入當地生活文化先啱既

有冇頭蝨關注組,鷹弟人咁殘忍

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2022-6-27 17:14 發表
英國人都共存,過咗去嘅人就一齊共存,好似感冒咁普通啫。

引用:
原帖由 vvoy 於 2022-6-27 17:12 發表
鬼佬
唔鍾意沖涼架 
聽講話最少都一個星期先洗一次, 因為平常用香水去蓋體味表示優雅

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2022-6-27 17:14 發表
係呀,香港有頭蝨都係四五十年前,如果現家有應該係乞兒先會揾到,估唔到大陰蒂角依家都…..

引用:
原帖由 阿聞 於 2022-6-27 17:11 發表
在2016年時,英國有位少女在家中使用去頭蝨洗髮水,卻不知它易燃,結果不小心觸及火苗,弄至嚴重燒傷,此新聞雖然令人痛心,但也令人狐疑:英國人怎會有頭蝨?出人意表的是,頭蝨在英國原來十分常見,在英國小學生活中,有同學長頭蝨,根本就像感冒般普遍,沒誰會大驚小怪;但對於「零經驗」的香港家長,如子女在英國學校「中頭獎」該怎麼辦呢?

感染者不分老少

別以為長頭蝨(Head Lice)只在衞生差劣地方才發 ...
係呀!
真係係成個歐洲,頭蝨都好普遍,
等同香港的流感,小朋友生頭蝨….係照番學架!

引用:
原帖由 k514 於 2022-6-27 17:24 發表

係呀,香港有頭蝨都係四五十年前,如果現家有應該係乞兒先會揾到,估唔到大陰蒂角依家都…..
其實研究所得,頭蝨同衛生係無關係,
可以係佢哋本身同大自然多接觸,
而且佢哋社交禮儀都比中國人親密,
頭碰頭、擁抱…都係小朋友正常社交生活,
所以容易受感染。

頭蝨問題
自由問題
比較一吓
優先處理邊樣先
自己決定
兩樣一齊搞掂得唔得呀
我唔鍾意喎
我有自由🍻

見d馬騮捉蝨當零食,BNOer可以學下😂

引用:
原帖由 阿聞 於 2022-6-27 17:11 發表

感染者不分老少

別以為長頭蝨(Head Lice)只在衞生差劣地方才發 ...
頭蝨? 幾十年前香港咩仲頭蝨?

美西人好污糟

英國九成係D 平木料起既屋. 好易惹蟲. 加上D英國人唔鐘意沖涼就訓覺, 帶埋D蟲入被度養

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]