• 瀏覽: 5,189
  • 回覆: 23
中芯國際(00981)仿傚台積電路人皆知,為此更挖來梁孟松、蔣尚義和楊光磊等等出任董事,其中曾任台積電研發大將的梁孟松現

人地台積電同三星爭梗3納米長短
另一公司反而唔講做成點

制程佔比, 比人知道你D 技術實際搞成點.

睇落比美帝打壓下, 都係無出頭機會.

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/finance/20220512/bkn-20220512213411997-0512_00842_001.html

2019 26000
2023 16000
東升西降
費事被美國見到2nm製程又好似打壓華為咁發癲?

唔公布有問題 

唔公怖都好 費事出醜

哪怕台積電,都系28mn和14mn出貨量最大,最賺錢

尼個系商業決定大于技術決定

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2022-5-13 09:36 發表
中芯國際(00981)仿傚台積電路人皆知,為此更挖來梁孟松、蔣尚義和楊光磊等等出任董事,其中曾任台積電研發大將的梁孟松現

人地台積電同三星爭梗3納米長短 ...
無比較就無傷害

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2022-5-13 09:48 AM 發表
費事被美國見到2nm製程又好似打壓華為咁發癲?
整到先算啦.
無老美設備, 5納米都做唔到.

做好28已經大把生意

唔知東方又收左尾國幾多錢, 又開始咩都靠估同老作.

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2022-5-13 10:15 AM 發表
做好28已經大把生意
28間間都有, 一過多又比人壓價, 中芯良率又差過其他代工廠.

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2022-5-13 10:22 發表

28間間都有, 一過多又比人壓價, 中芯良率又差過其他代工廠.
連俄佬都開到聲話中國芯片夠唔住

支持中芯, 商業秘密不能洩露.

睇到幾隻曱甴發晒矛打飛機真係笑到仆街. 如果中國晶片係咁渣, 美國佬駛傾全國之力都未止, 仲要拉埋D 走狗國去打壓?

悶聲發大財

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2022-5-13 09:36 發表

人地台積電同三星爭梗3納米長短 ...
樓主真係鳩噏當秘級,同一行業有乜話仿唔仿效。唔通我話樓主仿效菊花全做"男人" ?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]