• 瀏覽: 2,574
  • 回覆: 5
+4
東京奧運乒乓球女團第決賽爭奪,衛冕冠軍中國隊迎戰東道主日本隊。陳夢/王曼昱女雙3-1擊敗石川佳純/平野美宇,孫穎莎3-1戰勝伊藤美誠,王曼昱3-0拿下平野美宇,中國隊總比分3-0攞勝,拿下女團四連冠,為中國代表團獲得本屆奧運會嘅第34枚金牌。而中國香港隊則喺此前嘅比賽中以3-1戰勝了德國隊攞得銅牌。
中國香港隊喺女子乒乓團體賽力挫德國摘銅,為香港拿下今屆奧運第四枚獎牌!今次亦系香港選手李靜及高禮澤喺2004年雅典奧運攞得男雙銀牌後,香港乒乓球手再喺奧運奪得獎牌。
現為教練嘅李靜指,感謝港隊盡心盡力,有上佳表現,並感謝國家隊與港隊一起訓練。佢稱,今次結果顯示出乒乓球隊做到「承傳」,希望未嚟有更多人投入體育。
東京奧運乒乓球女團第決賽爭奪,衛冕冠軍中國隊迎戰東道主日本隊。陳夢/王曼昱女雙3-1擊敗石川佳純/平野美宇,孫穎莎3-1戰勝伊藤美誠,王曼昱3-0拿下平野美宇,中國隊總比分3-0攞勝,拿下女團四連冠,為中國代表團獲得本屆奧運會嘅第34枚金牌。
賽後嘅頒獎儀式上,站喺亞軍領獎台嘅石川、平野和伊藤臉上一直掛着笑容,並展示所獲得嘅銀牌。而輪到畀中國隊頒獎時,陳夢、孫穎莎和王曼昱手牽手一同登上冠軍領獎台。
受到疫情影響,呢次奧運會獲得獎牌嘅選手自攞獎牌,頒獎嘉賓唔畀親自戴上獎牌,於系,陳夢畀孫穎莎戴上金牌、孫穎莎畀王曼昱戴金牌,最後王曼昱為陳夢戴上金牌。
不僅咁,佢哋還互戴獎牌,握手、擊掌。
升國旗奏國歌儀式,三位隊員齊唱國歌,陳夢、孫穎莎和王曼昱展示獲得嘅金牌,睇台上嘅劉國梁一直喺鼓掌和豎起手指公,而當鏡頭畀到觀眾席時,央視解講也眼尖地發現,「李隼教練嘅眼都有些紅了。」
https://www.163.com/sports/article/GGLSH7L400059BF9.html
一金一銅,恭賀中國隊和中國香港隊

附件

比赛结束后,国乒和中国香港队喺睇台合影留念.jpg(56.51 KB)

合影.jpg(60.99 KB)

教練李靜.jpg(102.72 KB)

領獎台.jpg(52.28 KB)

生活清淡,胃口要好!思想和胃總有一個在運動…😊😥
我哋系一家人,一起登上領獎台

引用:
原帖由 689倒轉又係689 於 2021-8-7 11:08 AM 發表
閃耀東京改為紅遍東京就差唔多
讓國歌響遍日本

運動員們再接再厲

主題標籤 #乒乓球
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]