• 瀏覽: 7,779
  • 回覆: 87
  • 追帖: 1
+2
近日港人在一項調查中蟬聯最長壽城市第一位,本應是件美事,但網民紛紛表示寧願早死,在一定程度上反映市民對老年生活並不樂觀。政府為保障市民年老後的退休生活,推出強積金計劃,本意良好,承擔政府應有之責,惜其中操作仍須改善,方可達養老之效。

點解唔學高級公務員
個個做樓王地王劏房王養老
月薪數十萬
壓力測試肯定過
銀行按揭搶住做
山水集團公務員部地產部金融部
朋友圈大家發

新聞來源連結:

https://www.hk01.com/01觀點/214293/打工仔悲歌-港人全球最長壽-強積金難養老-網民-寧願早死

退休後既生活費
自己都有責任預先籌畫
強積金只不過係其中一部份
絕對唔應該
只係依賴強積金過退休生活 ...

引用:
原帖由 hermanqk 於 2018-8-2 12:45 PM 發表
退休後既生活費
自己都有責任預先籌畫
絕對唔應該
山水集團fund佬部食水深
米缸老鼠

引用:
原帖由 hermanqk 於 2018-8-2 12:45 PM 發表
退休後既生活費
自己都有責任預先籌畫
絕對唔應該
山水集團政府強迫你買基金
風險你自己受
山水集團政府鐵公雞

引用:
退休後既生活費
自己都有責任預先籌畫
絕對唔應該

最嚴重的是現在去中小型銀行做定期,都有年利率1厘甚至2厘或以上,但強積金保守基金年利率得個0.01-0.1
這明顯就是政府輸送利益給積金公司的證據

引用:
原帖由 hoikittsang 於 2018-8-2 12:54 PM 發表
最嚴重的是現在去中小型銀行做定期,都有年利率1厘甚至2厘或以上,但強積金保守基金年利率得個0.01-0.1
這明顯就是政府輸送利益給積金公司的證據
不得不承認
對打工仔黎講
強積金要收管理費
實在好搵笨 ...

引用:
原帖由 hermanqk 於 2018-8-2 12:57 PM 發表

不得不承認
對打工仔黎講
強積金要收管理費
實在好搵笨 ...
要自己trade, 蝕錢就「懶人」

引用:
原帖由 香港股票呃鳩人 於 2018-8-2 12:59 PM 發表

要自己trade, 蝕錢就「懶人」

我真係想問下
而家D中小型銀行定期有1厘或以上,但係點解D保守基金得個0.01-0.1厘
你話無利益輸送搵鬼信

引用:
原帖由 maxixidada 於 2018-8-2 12:39 PM 發表
近日港人在一項調查中蟬聯最長壽城市第一位,本應是件美事,但網民紛紛表示寧願早死,在一定程度上反映市民對老年生活並不樂觀。政府為保障市民年老後的退休生活,推出強積金計劃,本意良好,承擔政府應有之責,惜其中操作仍須改善,方可達養老之效。

...
點解政府官員唔肯用「私己錢」加供MPF呢???

日本人個個都揹幾份年金,份份都要被保險公司掠水。你低稅制就預左食自己架啦,你要享受歐洲嘅退休福利,唔該先拎一半人工出來交稅

其實全港老闆都打了這條數請人,老闆供果份無形都是員工的,卻可抵銷長期服務金?

局賭基金,保本也要管理費?如倫敦金騙案你已簽了授權書?政府不包底,又不容作置業首期其後安老按揭。

只要強積金, 有個option 政府保底,

每年以一半通帳率派息, 最小有80% 人無問題
以每年通帳派息, 甘99% 人都唔會有問題

但係就要強迫人人買,重要年年蝕, 比管理費

所以長毛就醒喇,自己幾十年無交稅,老左就大聲爭取全民退保,一毫子都唔洗出就有班後生納稅人養自己

引用:
原帖由 hoikittsang 於 2018-8-2 01:02 PM 發表

我真係想問下
而家D中小型銀行定期有1厘或以上,但係點解D保守基金得個0.01-0.1厘
你話無利益輸送搵鬼信
保險公司請埋大班精算師, 計過條數, 唔會死錯人!!!!!

保險公司無本生利, 食水唔深, 點可以嚮中環有成橦AIA、宏利、國壽............呢????

引用:
原帖由 sman070707 於 2018-8-2 01:03 PM 發表
日本人個個都揹幾份年金,份份都要被保險公司掠水。你低稅制就預左食自己架啦,你要享受歐洲嘅退休福利,唔該先拎一半人工出來交稅
所以日本人自殺率冠絕全亞洲~~!!!!!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]