• 瀏覽: 1,213
  • 回覆: 14

小米 成立10周年,除董事長雷軍首次發表公開演講外,多款重磅產品發布,當中包括全球首部量產透明電視——小米透明OLED電視,售價高達49,999元。小米透明電視是「小米電視大師」系列第二款產品,定位頂級旗艦,已開始預售,8月16日正式開賣。

小米透明電視去除傳統電視背板,一整塊屏幕猶如一塊透明玻璃。該款電視採用55吋OLED面板,厚度僅為5.7毫米。電視搭載聯發科(台:2454)MTK 9650定制電視芯片。

中國科技進步神速!佬美又要打壓小米了!

新聞來源連結:
https://inews.hket.com/article/2721690/【全球量產首部】小米透明電視售價5萬人幣 屏幕猶如透明玻璃

我雖然撐中國

不過講真,3年前,LG已經有透明面板,太貴,沒人願意制造而已

小米一直都系以組合各種創意,營銷為主,說白了,就是科技二道販子,哈哈,國內都系甘評價的

小米,不是以科技創新為主的公司,所以沒必要拿他產品來吹捧

其實整透明電視有乜功效 電視機後面 難道好多嘢睇 我哋睇電視 除咗明星 仲要睇背景 唔通透明電視 你喺後面放個樣落去 就變咗明星

唔用Qualcomm CPU, 抵讚!

只適用在豪宅,因為豪宅豪華裝修,配合透明電視機,唔開機時對於裝修絕對無損外觀,平常人家買來作用不大。

引用:
原帖由 nikonlee 於 2020-8-18 12:21 PM 發表
我雖然撐中國

不過講真,3年前,LG已經有透明面板,太貴,沒人願意制造而已

小米一直都系以組合各種創意,營銷為主,說白了,就是科技二道販子,哈哈,國內都系甘評價的

小米,不是以科技創新為主的公司,所以沒必要拿他產品來吹捧 ...
小米點解唔算創作?
創作係好多概念,唔係最新發明先係創新

小米如你有買佢d野,你就知佢既創新係體系應用性。
家居智能科技,好似好普通。
但你有買就知佢成獨獨立圓件既聯繫多樣性。
體感開關好似好簡單,但佢又可以接駁其它sensor, 加埋logic conditional 去控制有關圓件。
又遠程控制,小米家App 已經比其它家居產品強大。

引用:
原帖由 曹三豐 於 2020-8-18 12:18 PM 發表
https://static01-proxy.hket.com/res/v3/image/content/2720000/2721690/TVTV_1024.jpeg

小米 成立10周年,除董事長雷軍首次發表公開演講外,多款重磅產品發布,當中包括全球首部量產透明電視——小米透明OLED電視,售價高達49,999元。小米透明電視是「小米電視大師」系列第二款產品,定位頂級 ...
打壓九梗啦, 又偷老尾五十年後嘅技術.

遲啲應該發展到無螢幕,3D立體影像

依種技術應用係手機上有睇頭

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2020-8-18 12:31 PM 發表
其實整透明電視有乜功效 電視機後面 難道好多嘢睇 我哋睇電視 除咗明星 仲要睇背景 唔通透明電視 你喺後面放個樣落去 就變咗明星
放喺大廳同飯廳之間播魚樂無窮最正.

透明有戀用咩?

引用:
原帖由 nikonlee 於 2020-8-18 12:21 PM 發表
我雖然撐中國

小米,不是以科技創新為主的公司,所以沒必要拿他產品來吹捧 ...
小米係賣應用科技,高CP值先係其賣點,大量生產單一優質產品,啱用的話佢係抵買的。

引用:
原帖由 Newpopcorn 於 2020-8-18 12:49 PM 發表

打壓九梗啦, 又偷老尾五十年後嘅技術.
係偷咗老尾50年前技術,草稿唔見咗,要再從新研發。

十四億人嘅市場,唔駛話大賣的,嘗試高端產品市場水溫已值得做。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]