• 瀏覽: 2,902
  • 回覆: 14

《2019年秋季中國僱主需求與白領人才供給報告》,根據其招聘平台的數據,分析內地38個主要城市的職場競爭狀況。報告顯示內地38個主要城市的平均招聘月薪為8,698元人民幣(約9,589港元)。
報告指,平均薪酬最高的三個城市分別為北京、上海及深圳。北京平均月薪為11,434元人民幣(約12,606港元);上海平均月薪為10,811元人民幣(約11,919港元),深圳同樣超過1萬元人民幣大關,平均月薪錄得10,276元人民幣(約11,329港元)。

笑死香港人民
山水高官月薪三十萬萬到三十萬
山水醫生律師工程師星球人月球人
黑醫護黃教師黃消防黃海關黃入境黃懲教
個個十萬八萬
黃學生黑記都有津貼一萬

新聞來源連結:
https://wealth.hket.com/article/2469150/【大灣區】深圳白領平均月薪過萬元  追上香港水平?

計及購買力及生活素質,一定係

引用:
原帖由 JamesPong_007 於 2019-10-19 01:54 PM 發表
計及購買力及生活素質,一定係
中國人假新聞

睇黎都哂氣。我就真實在南山住過5年。之後都係搬返去大埔

引用:
原帖由 eindw 於 2019-10-19 02:09 PM 發表
香港人民
無法同中國人溝通

引用:
原帖由 eindw 於 2019-10-19 02:09 PM 發表
沒有去蛇口沃爾瑪?

引用:
原帖由 三級警司 於 2019-10-19 09:42 PM 發表

沒有去蛇口沃爾瑪?
沒有去蛇口旱船?

我們在深圳住了4年,覺得可以喎

引用:
原帖由 chulun8863 於 2019-10-19 01:48 PM 發表

《2019年秋季中國僱主需求與白領人才供給報告》,根據其招聘平台的數據,分析內地38個主要城市的職場競爭狀況。報告顯示內地38個主要城市的平均招聘月薪為8,698元人民幣(約9,589港元)。
報告指,平均薪酬最高的三個城市分別為北京、上海及深圳。北京平均月薪為11,434元人民幣(約12,606港元);上海平均月薪為10,811元人民幣(約11,919港元),深圳同樣超過1萬元人民幣大關, ...
追不到的
香港人月入三萬, 交租萬八, 佔收入6成。
深圳人月入一萬交租二千, 佔收入2成, 好容易賺夠買樓買車, 好難追到香港生活咁艱難

引用:
原帖由 chulun8863 於 2019-10-19 01:59 PM 發表

中國人假新聞
哈哈哈,你話咩米咩咯,咁叫討論?

有政策扶持嘅地方,發展係會比較嘅快

我覺得呢個很正常,再亂下去,香港工資可以亞洲墊底啦

哈哈,如果你打足稅就知道深圳有多好了,當然退休人士,走私客犯罪份子等等例外

引用:
原帖由 機會嚟喇飛雲 於 2019-10-23 09:05 PM 發表
我見到深圳大部分工仲係2,3千蚊一個月,包食住,9撚十成又係吹水啦
白領

主題標籤 #海關
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]