• 瀏覽: 3,806
  • 回覆: 19
關於辱華,我們從來都「被告知」。例如支那,小時候被告知乃中國別稱,沒多久又被告知含有辱華之意,其實全然無感,橫看豎看支字那字屬中性,況且China嘛,正如Italy等於意大利,音譯而已。同文李怡先生一早引用過愛國詩人柳亞子名句「並世支那兩列寧」,時代開了大玩笑,1929年竟把毛澤東和孫中山並列為像蘇聯列寧式偉人,國父fans固然不接受,現時中共大概亦寧願劃清界線,更神奇在愛國詩人都寫支那──支那幾時變成貶詞的?

專家們說:「因為……所以……」So,辱華了,平民百姓記不牢論證過程,總之被告知是禁語。最慘支付寶躺着中槍,宣傳口號「他鄉遇故『支』」(意即在外地能用支付寶)也被指辱華,一個字都算?龍門任搬啊!十三億妄想被害症患者,時時刻刻覺得受挑釁,殊不知尋釁滋事的正是閣下。我建議,玻璃心同胞們最好別要出糧,否則,便「支」取薪金了。

甚至,連辱華這個詞,都是被告知、後知後覺的,否則,演員蘇玉華的父母恐不會給女兒起此名字吧。公平地講,若中國人一早有辱華觀念,也應該避免辱洋吧?我們卻辱洋得無孔不入,而且毋須像支那般要諸多解釋,叫日本人蘿蔔頭,叫印度人嚤囉差,根本直接罵。

何止?係全天候覆蓋:荷蘭是紅毛鬼,俄羅斯是羅剎鬼,非洲是黑鬼,統稱番鬼或西洋鬼;日本則是東洋鬼子。男人是鬼佬,女人是鬼婆,男孩是鬼仔,女孩是鬼妹。鬼鬼鬼,人死了才叫鬼啊,你好意思話這樣表達親切?你會祝福親切的朋友一家做鬼嗎?你敢隨便叫懂中文的人做鬼嗎?卻把素未謀面、無分良賤的全球數十億中華民族以外人類一律稱呼作鬼,等於不停詛咒人死,日又咒,夜又咒,發怒時咒,開心時也咒(笑笑口講條鬼妹好索)。可怕在無差別攻擊,完全沒意識到自己心腸惡毒,順口溜、貪口爽地咒人家全國死,全屋死,冚家剷。口孽之重,無以復加。

這樣一班人,反過來投訴被鬼侮辱,咬實不放,還可以怎評論?人必自侮,然後人侮之。

https://hk.lifestyle.appledaily. ... e/20190104/20583018

玻璃心,中國特別多,甚至是特產,真是耐人尋味。

......可怕在無差別攻擊,完全沒意識到自己心腸惡毒,順口溜、貪口爽地咒人家全國死,全屋死,冚家剷。口孽之重,無以復加.......

樓主幾時引埋D咁大浸宅味小學雞專欄....己所不欲 must施於人....So辱華? 你同個作者話人冇口德自己吾好用人地個名抽水啦!!!

嘩!唔係瓜?什麼世界?香港什麼時候變成這樣?這是作為一個人最基本的教養和素質。蘇玉華個名都可以抽水係度自打飛機?先自己對塊鏡睇下自己咩膚色、眼珠、頭髮,自己講咩方言、寫咩字、係咩人?連自己的國家和民族都不尊重?你慚愧嗎? 

睇唔過眼契弟毒果D自僱老闆.....契弟毒果link...收皮啦

假如在日本,有人以「支那」叫小弟,小弟必然以拳頭回敬,如有人作證該人係出言在先,縱使小弟打死該人,上庭也可得輕判甚至免罪,正所謂「先撩者賤,打死無怨」。
正所謂「人必先自侮,然後人侮之」。
如果有人話樓主係龜公、兒子是龜蛋,老母是雞,老婆又是雞,樓主不應該憤怒,應該好開心,欣然接受這榮譽?
因為「龜」係長壽之物,用來形容人,代表其長壽之意,老豆是龜,兒子理所當然就是龜蛋了!(龜是卵生)
至於用「雞」來形容女性,表示她是好生養,健康之謂也!
雖然有隱喻謂樓主之便宜老豆人數眾多,臨近春節,假如每個「老豆」封十元壓歲錢,都足以令樓主成小富,真正發大財了!
恭喜樓主做龜公,老母老婆做雞!

引用:
原帖由 木村拓栽 於 2019-2-2 12:34 AM 發表
關於辱華,我們從來都「被告知」。例如支那,小時候被告知乃中國別稱,沒多久又被告知含有辱華之意,其實全然無感,橫看豎看支字那字屬中性,況且China嘛,正如Italy等於意大利,音譯而已。同文李怡先生一早引用過愛國詩人柳亞子名句「並世支那兩列寧」,時代開了大玩笑,1929年竟把毛澤東和孫中山並列為像蘇聯列寧式偉人,國父fans固然不接受,現時中共大概亦寧願劃清界線,更神奇在愛國詩人都寫支那──支那幾 ...
托啫又半夜三更出貼咁勤力

引用:
原帖由 木村拓栽 於 2019-2-2 12:34 AM 發表
關於辱華,我們從來都「被告知」。例如支那,小時候被告知乃中國別稱,沒多久又被告知含有辱華之意,其實全然無感,橫看豎看支字那字屬中性,況且China嘛,正如Italy等於意大利,音譯而已。同文李怡先生一早引用過愛國詩人柳亞子名句「並世支那兩列寧」,時代開了大玩笑,1929年竟把毛澤東和孫中山並列為像蘇聯列寧式偉人,國父fans固然不接受,現時中共大概亦寧願劃清界線,更神奇在愛國詩人都寫支那──支那幾 ...
我習慣叫哩班福佳轉貼員做毒妓狗西,唔好介意,順口啫

引用:
原帖由 木村拓栽 於 2019-2-2 00:34 發表
毒果傳媒的轉貼,佔了香討很大比例,天天都有。

引用:
稍有良知的華人都應罷買,罷閱蘋果!

引用:
你行撚開啦,支那呢個名稱本來就無乜嘢,不過日本侵華時候就係咁叫我地(我話我地,唔撚關你漢奸事),無論係殺、燒、搶、姦,都係咁叫我地中國人,由當時開始呢個名詞就係侮辱,由日本人口中叫出便係仇恨嘅代名詞,由賤到無論嘅漢奸口中叫出更係仆街加仆街,所以你咪再長篇大論講廢話去美化呢D仆街言論!

不過你改得個㗎鬼名都預咗無撚恥㗎啦,插你唔入嘅,無嘢喎!

引用:
蘇玉華個名都可以抽水,做人做到你咁都真係賤到無人有(不過我都唔應該將畜牲當人看待),其實你係咪唔識字?

「玉」同「辱」筆劃含意差天共地,而且,用國語普通話讀音都係完全唔同,抽水抽埋晒D低級水,完全係小丑低能仔所為,好撚心你年尾流流就收爐啦,菊花痕呀?

引用:
樓主認同係支那人我唔反對。
但我就覺得好抗拒囉。中國人就中國人支咩那。

樓主從小被人告知係支那人當然聽到支那人極度興奮。
我從小老師告知我哋係中國人,不管身在何地都係中國人。

引用:
原帖由 mart1212 於 2019-2-2 03:39 AM 發表
樓主從小被人告知係支那人當然聽到支那人極度興奮。
我從小老師告知我哋係中國人,不管身在何地都係中國人。
佢老母俾個蘿蔔頭安慰完又走咗去,咪求其安個㗎狗名自慰吓囉

引用:
原帖由 daimonster 於 2019-2-2 12:46 AM 發表
......可怕在無差別攻擊,完全沒意識到自己心腸惡毒,順口溜、貪口爽地咒人家全國死,全屋死,冚家剷。口孽之重,無以復加.......

樓主幾時引埋D咁大浸宅味小學雞專欄....己所不欲 must施於人....So辱華? 你同個作者話人冇口德自己吾好用人地個名抽水啦!!! ...
個福佳安個咁嘅能吊名,如果佢老媽冇俾日狗屌過真係好唔抵,佢老豆知道肯定嘔雪

鍵盤翻頁
左右