註冊 登入

時裝品牌涉辱華甄子丹發聲明終止合作

本主題由 YanNessIsMe 於 2019-1-13 12:44 PM 移動

時裝品牌涉辱華甄子丹發聲明終止合作 E-mail 此主題給朋友

時裝品牌涉辱華 甄子丹發聲明終止合作

昨日甄子丹為德國品牌Philipp Plein在米蘭行騷,不過,
隨即被網友翻出該品牌於2007年曾發生辱華事件的舊帳,
當年品牌曾出過一款T恤,上面印有「FXXX YOU CHINA」
字樣以及一個穿了清朝服裝的公仔圖案,引來軒然大波,內地網民群起抵制。

今次子丹為品牌行騷,即時觸動內地網民神經,有見及此,
子丹方面火速作出回應,透過工作室發出聲明道歉之餘,並宣布終止跟該品牌合作。

不愧係宇宙最強....有GUTS...好樣的...

侮辱憎恨中國人的公司可以不賺中國人錢的

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/entertainment/20190112/bkn-20190112170826853-0112_00862_001.html

精選樓盤
點解咁多國家辱華,大陸有無檢討下自己先?

引用:
原帖由 finalcountdown 於 2019-1-13 05:31 AM 發表

冇辦法啦,中國咁多漢奸,專登做啲衰嘢去醜化中國。

引用:
原帖由 finalcountdown 於 2019-1-13 05:31 AM 發表

我地都可以辱英辱美辱德辱邊個都得, 但我地中華人民禮儀之邦,絕不會如此行為

引用:
原帖由 finalcountdown 於 13-1-2019 05:31 發表

咪就正正係有你呢D「人」囉!

引用:
原帖由 kwkincheng 於 2019-1-13 05:50 AM 發表

我地都可以辱英辱美辱德辱邊個都得, 但我地中華人民禮儀之邦,絕不會如此行為
個個貪慕虛榮,充大頭,死要面,自己國家買罐奶粉都無,周圍衝周圍搶,學咩人講禮儀呀?

引用:

做漢奸,死不足惜!

回覆 引用 TOP

去開旅遊就知,見到d大陸人去外國,真係好失禮好醜怪,影衰埋香港台灣星馬泰等華人,連韓日人都影衰埋。

因為大家都係黃皮膚,要區分大陸人,就要響其他方面著手,同佢地相反,劃清界線!!

引用:

你比咁多人問候你老母,係咪都要檢討左而唔係鬧番人呀?而且而家係個別公司辱華,唔係國家呀!

政治不正確,後果可以非常之嚴重。

回覆 引用 TOP

引用:

係清朝後期國勢積弱

引用:
原帖由 chansiman 於 2019-1-13 06:14 AM 發表

係清朝後期國勢積弱
關咩事,大把國家國力遠唔及大陸,為何外國只羞辱大陸,當中一定有原因。淨係講香港,周圍望兩望都見到大陸人點樣出醜,所以羞辱大陸係合情合理!

引用:
原帖由 一個飯煲三個蓋 於 2019-1-13 05:48 AM 發表

冇辦法啦,中國咁多漢奸,專登做啲衰嘢去醜化中國。
師兄有見地,香討都有唔少漢奸(極可能是台灣人、法輪功及泛民陣營)。

在位求穩,  在野求亂 !
提示: 違規內容已被屏蔽

引用:
原帖由 采啟邁兆 於 2019-1-13 05:52 AM 發表

咪就正正係有你呢D「人」囉!
一針見血啊!

在位求穩,  在野求亂 !

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。