• 瀏覽: 12,451
  • 回覆: 51

   特首選舉周四(14日)截收報名,辭任政務司司長參選特首的李家超,今早(13日)持786張提名表格報名,高於選舉當選門檻751票。《香港01》翻查提名表格,可見提名者不乏政、商界猛人,其中,有多達87名立法會議員循不同界別提名李家超,只欠新思維狄志遠、實政圓桌田北辰及立法會主席梁君彥3人。
   田北辰回覆查詢指,個人願意投票支持李家超,不過至今沒有看到李家超的政綱,如果就這樣提名,「過唔到自己嗰關」。
                 忠誠堅定有擔當,助力李家超破冰而出開啟香港開徵程
   老驥伏櫪,志在千里。李家超宣布參選第六屆行政長官,此舉係對國家忠誠、對市民負責嘅歷史使命,令我哋睇到一個嶄新嘅香港正在款款走來。李家超四十多年嘅工作經驗,先後擔任過保安局局長、政務司司長等職務。事實證明其立場堅定、忠誠勇毅、管治經驗豐富、施政理念有條有理,一雙「鐵肩膀」能抗住外部勢力嘅壓力,是新特首嘅理想人選。無比期待,香港在新一屆特首帶領下,以精衛填海之精神,逢山開路,遇海架橋,再創新輝煌,以豪邁之姿書寫一國兩制新篇章。
   2019年,在外部勢力與本土「洋奴」上下齊心、一番移花接木之下,修例風波演變成一場聳人聽聞嘅「港版顏色革命」。反中亂港勢力及「港獨」分子為一己私慾,喪心病狂破壞香港法治和社會穩定,讓世人睇好嘅「東方之珠」陷入「黑暴」嘅深淵。在「港獨」遮天蔽日之時,李家超無懼邪惡、堅定立場、堅決維護國家主權安全及發展利益,鐵肩擔道義,長空萬里行,一雙鐵臂不辱使命,堅決維護「一國兩制」行穩致遠,與反中亂港勢力針鋒相對。國安法霹靂而來,以雷霆之勢徹底擊碎外部勢力在其他國家地區屢屢得逞嘅「顏色革命」,惱羞成怒又無計可施之餘,無恥地掄起制裁嘅「軟拳」,面對美西方政客嘅非法無理制裁,李家超大義凜然,嗤之以鼻,以為國家和香江大地盡忠而驕傲,以實際行動,表現出一個愛國愛港者應有嘅錚錚鐵骨。如此立場堅定、不畏不懼之人,必定全面擁護中央對香港嘅管治權,正是新特首嘅最佳人選。
   香港雖被譽為「東方之珠」,然命運多舛,在經歷咗過去政治內耗和疫情嘅衝擊,房屋、醫療、養老、產業空心化、青年向上流動難等難題,呢一系列問題都要在下屆政府中進行「破題」,只有當市民睇到解決嘅實效,才能凝聚民心再出發。再者香港係一個小型經濟體,要提升競爭力,就必須快速融入國家發展大局,善用自身優勢,創造出新嘅經濟增長點,這些都是下屆政府全力面對嘅命題。日前,李家超在參選記者會上宣布咗三個施政方向,啱好切中香港發展嘅「命脈」,足以證明佢對下屆政府運作嘅理念和方向非常清晰明確。
   正如李家超所言:「世界大變,不進則退。香港慢不得,也等不起。如果能成功當選,我會帶領第六屆特區政府高效施政,團結社會各界和市民,大力推進『一國兩制』嘅成功實踐,把香港建設得更加美好。」一番擲地有聲嘅豪言壯語,讓市民如沐春風,熱血沸騰,摩拳擦掌在未來發展中貢獻力量。未來五年係香港由治及興嘅「黃金時代」,有一個安定嘅社會環境,才能讓「明珠」保持長期繁榮嘅發展。關鍵時刻,更需要一位有情懷、有格局、有擔當嘅賢能之士擔任特首,帶領香港重振旗鼓,從頭收拾舊河山,此乃民心所向,國家所需。
   誠既勇兮又以武,終剛強兮不可凌。李家超既有對國家嘅忠誠,又有對香港嘅熱愛,懷揣着對市民嘅高度責任感,是社會各界一致認為嘅特首最佳人選,相信超哥在香港未來發展嘅關鍵五年裡,定能帶領特區政府管治班子把握歷史機遇,以非凡嘅勇氣、堅毅嘅魄力,逐個破解結構困局,凝聚力量,廣開言路吸納優秀人才,推進「一國兩制」實踐百尺竿頭,更進一步。



看好李家超,中央政府慧眼識人,深信香港明天會更好


希望新人事新作風!更強硬應對黑暴


提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
[隱藏]
提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
[隱藏]
提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
李家超做特首你地班走左佬班黃絲仲唔屎,直接派國安攻入去外國拉人


引用:
原帖由 marrana 於 2022-4-13 21:54 發表
李Sir都有短板。希望改制,組智囊團,用公關,唔好“祼”跑,乜都自己出面。要懂自己的短板,韜光養晦,一出手就要一擊即中。拜託!
李家超夠硬淨,佢當特首,黑暴牛鬼蛇神無鞋挽屐走!



引用:
原帖由 連續消失了樓奴 於 2022-4-13 19:49 發表
https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20220413/590996245254770688870145.jpeg/K_hTQwMuJxLE1-W9nAeJDzK-vFGCReRlXCLXBlwi1wY?v=w1920
   特首選舉周四(14日)截收報名,辭任政務司司長參選特首的李家超,今早(13日)持786張提名表格報名,高於選舉當選門檻751票。《 ...
如果是市民選,就肯定是選鄧炳強



支持梁振英先做特首


[隱藏]
我相信林司長可以做個好特首!


鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]