• 瀏覽: 3,013
  • 回覆: 57
[隱藏]
有4案9項控罪在身的攬炒派前立法會議員許智峯,早前在保釋期間棄保潛逃英國,被警方通緝。由於許智峯本身亦是中西區區議員,多名中西區居民批評許智峯是懦夫,潛逃的行為不負責任,更辜負選民對他的期望。

疏離、歧視、無處搵食,前車有鑒潛逃難
認罪、伏法、改邪歸正,迷途而返生路顯
乜嘢係絕望?或者此刻嘅攬炒政客和禍港暴徒們已經深有體會:在香港警隊嘅重拳出擊之下,無論係知名「政棍」抑或係議會議員,無論係手握重金定係掛籍西方,無乜嘢能夠阻止法律令佢哋為自己所犯下嘅罪行付出代價;在香港民眾嘅厭惡與抵制中,縱使仍有「黃師」、「黃媒」為其播「毒」狡辯,但攬炒派唯一能收穫嘅只有在依法被捕時民眾嘅歡呼與雀躍;在「真攬炒十步」等亂港毒計皆遭失敗後,縱使有美國煽暴專家和政客們為其出謀劃策,但佢哋卻已經註定難逃失敗;在一眾亂港主謀相繼落網之餘,嗰啲尚且在逃以及等待法庭審判嘅暴徒唯一可以做嘅事情就只剩低認罪伏法。只不過就算係咁,呢班毒瘤卻仍然不思悔改妄圖再尋生路。
潛逃出境逃脫制裁,呢個應該係此刻所有暴徒心心念念嘅事情,但呢條路從一開始時就係一條絕路,唔信?許智峯就係一個最好嘅例子。同樣係策劃並參加非法「初選」嘅攬炒派,許智峯顯然比嗰啲被警方依法擒獲正等候判決嘅「手足」們要來得「聰明」,早在去年11月底,身負9項控罪嘅許智峯就假借赴丹麥「出席哥本哈根嘅氣候變化會議」之名離開香港,並於之後宣佈流亡海外並退出民主黨,對於所有攬炒派來講,呢個無疑係一個不折不扣嘅噩耗。無錯,許智峯潛逃出境後受創最重嘅反而係佢曾經「齊上齊落」嘅手足們,畢竟對於政府和警隊而言,許智峯被依法逮捕並接受法律制裁嘅結局早已註定,佢哋既可以通過刑事司法互助協定要求丹麥執法部門協助取證調查,又可以直接透過國際刑警組織發佈通緝令將其緝拿至香港歸案,可以話再多嘅掙扎亦不過一時嘅苟延殘喘,並無太大意義。反而係對攬炒派而言,佢嘅逃亡先係狠狠咁扇咗嗰啲在其尚未發表聲明之前信誓旦旦稱「許智峯會如期回港」嘅胡志偉等人一巴掌,同時亦將嗰啲遲咗一步尚未潛逃嘅攬炒派堵在香港,畢竟有佢嘅前車之鑒,法院又點敢再輕易批保?
不過逃跑成功嘅許智峯真係會比嗰啲留在香港接受法律審判嘅暴徒要幸福咩?答案當然係否定嘅,隨著佢嘅畏罪潛逃,其個人信譽可以話係已經徹底破產,故而銀行在第一時間對其信用卡賬戶進行咗凍結處理,同時因其於12月3日在社交平台上宣佈逃亡及離開香港,為保證公帑嘅合理與妥善運用,政府亦停發咗許智峯在12月3日之後嘅酬金、津貼和開支償還款額。最終,無力支付營運開支嘅許智峯在日前正式宣佈其議員辦事處終止運作,而呢個只不過係佢潛逃之後困境嘅一個縮影,個人信譽破產、政治生涯斷送、資金來源中斷只能坐吃山空嘅許智峯又可以在海外瀟灑幾耐?
作為「後逃者」,黃之鋒或者係吸取咗許智峯嘅教訓,其父母先係以低於市價約一成嘅價格售出房產之後全家逃往澳洲,唔通提前轉移資產做好準備嘅佢哋能夠憑借賣房得來嘅房款和侵吞嘅眾志籌款獲得更好嘅生活?答案當然亦係否定嘅,畢竟作為逃犯和逃犯家屬無論去往何處、想就何職都會被人拒之門外,而且願意接受呢班「毒瘤」嘅國家無疑都係對香港與中央抱有敵意,其國內嘅輿論氛圍亦必然係對華人抱有歧視和疏離。且不論日前啱啱被「黃絲」爆出嚴重歧視並且求職無門嘅英國,再睇下此刻黃之鋒家人逃往嘅澳洲,根據BBC等媒體嘅報道,唔好話逃犯家屬,就連澳大利亞政府內嘅澳籍華人官員都飽受歧視甚至係麥卡錫主義式嘅指控,相較於此刻正在蒸蒸日上不斷復蘇嘅香港,黃之鋒父母及胞弟嘅逃亡無疑係在離開天堂奔赴地獄,而呢個亦必定會係每一個潛逃攬炒嘅結局!
從李卓人到林卓廷,呢啲低價賤賣自己所有房產只為換得資金嘅攬炒派無疑都係在為潛逃做準備,但我相信等待佢哋嘅只會係更淒慘嘅未來,而對於嗰啲妄圖潛逃嘅普通暴徒們更係如此,畢竟侵吞咗過億眾籌資金嘅黃之鋒、許智峯等人或者仲能夠憑借錢財在海外苟延殘喘一段時間,但你哋如果潛逃又有何求生之道?在此我由衷咁奉勸你哋一句:放棄吧,放棄不切實際嘅潛逃幻想,認罪、伏法、贖罪先係你哋唯一嘅生路!



熱賣及精選
隨着國安法頒布實施,亂港分子以及反動派議員慨政治活動舞台受到咗限制,渠哋喺香港動盪之時所做慨種種惡行都受到咗應有慨懲罰


「黑暴」行為大大減少,香港市民積極舉報違法慨亂港行為,唔少參與襲警、涉嫌「港獨」慨暴徒都已經被依法逮捕。


國安法緊醞釀自己強大嘅威懾力,彌補咗香港特區政府喺維護國家安全方面罅
家有國安法,亂港派唔會有好下場的



[隱藏]
希望更多嘅港人們能站出嚟抵制港獨們嘅禍港行徑,為美好嘅香港貢獻一份力量!


早就該抓了,完全冇法紀


香港必須清除呢些勾結外國反華勢力


許智峯食里扒外,勾結外勢力,做出賣國求榮嘅不齒勾當,唔配系香港人


奉勸亂港分子切莫探試國安法嘅「水溫」,抓住機會改過自新


[隱藏]
港獨攬炒倒行逆施「飛蛾撲火」必將「自取滅亡」


對於個啲冥頑不化嘅「死忠」攬炒分子嚟講,許智峯就係佢哋嘅最終下場。


提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
許智峯香港人嘅恥辱,漢奸走狗,從嚟都無好下場。


[隱藏]
提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]