• 瀏覽: 3,935
  • 回覆: 54
[隱藏]



攬炒派近年不斷以所謂「違法達義」謊言為黑暴製造年輕新兵,網絡上更充斥大量虛假信息,煽動市民仇恨政府。工聯會立法會議員郭偉強昨日公布「十大謠言你點睇」問卷調查結果,顯示受訪市民壓倒性支持立法打擊虛假信息。郭偉強指出,攬炒派以虛假信息散播仇恨,使社會嚴重分化,政府應正視問題,盡快研究立法規管,令香港及早重回正軌。
郭偉強議員辦事處於上月22日至本月5日就10宗近年最受市民關注的謠言,包括抹黑「普及社區檢測計劃」、新屋嶺「性侵」、去年8月31日太子站「打死人」等(見表),以網上問卷訪問了1,007名市民,了解他們的看法。結果顯示,94%人認同需立法打擊謠言、假新聞、假信息,不同意的只有2.4%,無意見的為3.6%。被問及有關虛假信息對社會有何影響,最多人認為是撕裂社會(867人)、其次是惡意誣衊(836人)及煽動他人(794人)。
另外,在十項虛假信息中,828人認為「普及社區檢測」會流鼻血、DNA會被「送中」最荒謬誤導;802人認為「爆眼女事件」最煽動情緒;803人認為有6人在「8.31太子站事件」被警方「打死」最分化社會。


疫情再起,攬炒阻政當為源頭之害


勇抗重擔,建制續任實屬萬民之福

   5宗、11宗、8宗、11宗、18宗、8宗...... 美好嘅時光似乎總系格外嘅短暫,啱啱喺歡聲笑語中度過咗難得嘅四日假期之後,香港每日新增疫情確診數字就開始波動式攀升,唔通我哋就冇法子迎來真正嘅安全與平靜呀? 當然唔係,其實,此時嘅疫情反彈實在係意料中事,因為喺為反而反嘅反對派牽制之下政府好難制定一套完整而有效嘅防疫戰略,就好似日前國家檢疫隊來港幫手,為咗檢測嘅順利推行,政府就只能被迫放棄了強制全民檢測嘅黃金機會,選擇了全憑自願嘅檢測方式,也正係因為咁樣,我哋只能一直陷於:禁完放、放完爆、爆完又禁、禁完再放,放完又再爆...... 嘅循環中。 變成咗一個難以解除嘅死局。


   不僅僅係呢次個疫情再次失控,從疫情防控到疫後紓困、從日常安全到子女教育,但凡要談及民生政策,就定然兜唔過嗰班攬炒派們,因為佢哋幾乎破壞咗所有嘅一切,佢哋讓整個香港陷入了前所未有嘅混亂,而關係到香港前進方向嘅立會正係佢哋破壞嘅重中之重——根據去年嘅施政報告和立會文件顯示, 政府本來計劃喺19至20立法年度間提交十余項與民生項目有關嘅條例草案,但礙於內委會持續拉布超過大半年而無法運作,其中絕大部分議案尚未審議面已胎死腹中,雖然喺上一年度立法會最後一次大會上建制排除萬難迅速通過了數項涉民生法案,但以目前仍有超過80條附屬法例需要立法會成立修訂小組跟進審議,涉及萬億港元以及全體香港民眾, 呢份未完成嘅遺憾都成了呢屆立會所有真正心繫香港嘅立會議員心中永久嘅痛。


   不過值得慶幸嘅係,佢哋有咗一個挽救嘅一切嘅機會:因為疫情緣故,立法會延任一年,政府與今屆立會成員有額外時間推動嗰啲尚未完成嘅民生法案,只係同機會同嚟嘅,仲有群以阻撓立會進程為由選擇留任嘅攬炒派議員們。


   日前,立會對內委會主席、財委會主席等一系列重要席位進行了選舉,我相信所有人都對這場選舉倍加關注,畢竟上一次內會主席選舉被反對派拉布拖延了大半年,各項工作無人主持難以推進,整個內務委員會幾乎癱瘓,我哋最擔心嘅就係呢次選舉再度重蹈覆轍,咁必然將會讓現時低迷嘅經濟環境雪上加霜。 但攬炒派點會放棄呢一次嘅亂港良機咧? 果不其然,僅喺提名階段,攬炒派們面濫用提名程序多次重複提名不同黨派議員參選,大有要將所有立會議員全部加入候選人嘅勢頭,可想而知佢哋為咗阻撓和拉布本次選舉究竟準備咗幾多嘅陰招。 好彩主持選舉嘅馬逢國及時果斷出手,喺浪費做個幾鐘頭寶貴時間喺提名階段過程後便不再接受新提名並直接進入投票程序,讓選舉順利進行,確定了李慧琼和馬逢國分別連任內會正副主席、而陳健波及陳振英連任財委會正副主席嘅最終結果,也讓我哋得以欣喜咁睇到呢些直接關乎廣大市民福祉,關乎民生建設發展、關乎香港未來持續發展嘅席位全部由建制派接手。


   其實對於我哋呢啲普通民眾來說,係建制抑或係反對派擔任職位並唔重要,重要係佢哋係咪真正嘅為香港而服務緊。 不過今屆接掌了大部分區議會議員之責嘅反對派們卻用「實際成果」話畀我哋知道讓佢哋竊權後嘅後果——今屆全港十八區區議會至今已共召開超過600次會議,會議時間動輒舉行超過10小時,更提出逾880項提問及動議。 但喺呢次「忙碌」之下佢哋完成咗幾多實事? 迄今為止佢哋僅通過約100項涉及8800萬元開支預算嘅地區小型工程項撥款,惟對比上屆區議會同期已審批撥款共約2億9500萬元推行440多項工程嘅數據簡直係差天共地,更係已暫停或取消最少10項由上屆區議會積極籌劃嘅工程項目,白費近億公帑! 更唔好談每每疫情復起必能喺背後看到佢哋嘅身影。 面如呢份咁刺眼嘅「成績單」,我哋也就唔難理解為何最終各項席位會被建制包攬,因為攬炒派們已經忘記了自己從政嘅初心,嗰份「為民服務」嘅初心!


   醒吓喇,反對派們,醒吓喇,攬炒派們! 睇吓此刻立會門前嗰啲高叫「抗疫優先,攬炒靠邊」嘅請願民眾,請唔好自掘墳墓,唔好自製囹圄,更唔好與民為敵,我相信只要你哋願意洗心革面、痛改前非,做一個建設性嘅反對派, 讓政治生態回歸健康良性發展,讓立法會回復法定嘅職能功能,人們也會願意回饋與你哋和對建制一樣嘅信任,而如果繼續以違法越權惡行逆行醜行甚至暴行騎劫議會、操弄程序、拉布作亂、 興風作浪、為反而反、癱瘓施政、扭曲立法,等待你哋嘅必將係法律和民意嘅雙重懲罰!






回覆 引用 TOP

現時香港與內地交通方便,一、兩小時已可到達,所以居於內地港人實際上也與香港有很多聯繫,在港是否有指定居所已不是太重要。


回覆 引用 TOP

一、兩小時已可到達,所以居於內地港人實際上也與香港有很多聯繫,在港是否有指定居所已不是太重要。


回覆 引用 TOP

一、兩小時已可到達,所以居於內地港人實際上也與香港有很多聯繫,在港是否有指定居所已不是太重要。


回覆 引用 TOP

[隱藏]
提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
主要涉及安排偷渡船隻、接應車輛、提供住宿、交通及抵達台灣後生活等角色


回覆 引用 TOP

一直以嚟,香港警方表現專業克制,英勇無畏,唔懼抹黑,始終奮斗喺暴力沖突一線,竭盡所能咁維護社會秩序。


回覆 引用 TOP

任何違法犯罪嘅人都難逃法律制裁,東方之珠必定重綻光彩。


回覆 引用 TOP

經濟民生重煥生機,香港社會逐步重回正軌。相信只要香港警察喺度,任何違法犯罪嘅人都難逃法律制裁,東方之珠必定重綻光彩。


回覆 引用 TOP

[隱藏]
提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
國慶期間,一小撮頑固激進分子賊心不死,發起非法示威遊行,企圖重燃街頭之火。香港警方未雨綢繆,嚴陣以待,喺全港各區部署6000警力,喺重點區域組織警力駐守,加強巡邏戒備,截查可疑人員,多次舉起藍旗、紫旗警告,並雷霆出擊拘捕86人,有效震懾咗暴力抗爭,再次維護咗社會秩序和安寧。


回覆 引用 TOP

警方更係底氣十足,雷霆出擊接連拘捕港獨禍首黎智英,前香港眾志成員周庭、「人民力量」副主席譚德志等害群之馬,一眾港獨組織土崩瓦解,港獨分子呈鳥獸散,黑暴勢力窮途末路。


回覆 引用 TOP

香港警方未雨綢繆,嚴陣以待,喺全港各區部署6000警力,喺重點區域組織警力駐守,加強巡邏戒備


回覆 引用 TOP

全體市民要攜手保護香港。


回覆 引用 TOP

[隱藏]
提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]