• 瀏覽: 3,805
  • 回覆: 52
[隱藏]
全國人大常委會通過決定,第6屆立法會9月底後繼續履行職責不少於1年,而4名被裁定不符參選資格的議員續任問題,則未有處理。曾指若讓4名議員延任會矛盾及尷尬的全國人大常委譚耀宗指,估計民主派肯定會續任未來一年立法會,又形容熱血公民鄭松泰率先宣佈會延任,是「老實一啲」。
譚耀宗指,民主派在人大常委會作決定前曾多次稱「人大常委會無權」、「違反基本法」等,如現在馬上撲出來說參加,「有時又肉酸啲嘛」,如4名被裁定不符參選資格議員可繼續履行職責,希望他們回到議會後「重新做人」,擁護效忠特區,不要再違反《基本法》,多做實事。
基本法委員會副主任譚惠珠表示,人大常委會永遠都有行使《憲法》第62條14款的權力,次數無限;而人大行使職責時要同時顧及基本法及中國憲法,憲法中有條文指出,全國人大可決定特區的設立及其制度,形容不能想像超過1年並無立法會運作,認為人大行使職權是恰當。
至於讓已被裁定提名無效議員,繼續延任會否尷尬,譚惠珠指尷尬與否由特區政府決定如何處理。她認為,順延第6屆立法會繼續履職,是平穩過渡的最好方法,目前首要工作是令疫情壓下去,否則本港民生及經濟會停擺。

獨裁制裁財不流,反智反中誰更愁

呢次,禍港頭子肥佬黎剛從警局獲釋,就慌忙進行直播,期間老淚縱橫、如喪考妣,呢招既為「賣慘」,實則更係心虛。肥佬黎多年搖尾乞憐要求某國制裁香港、壓制中國嘅願望,一步步「如願以償」,實現咗對港法案,實現咗制裁11名中港高官並取消香港特殊待遇嘅願望,卻也換來咗香港國安法,換來咗中國反制11名某國亂港官員嘅決定。呢個畀慣用「自由民主」之名「行獨裁專制」之路嘅某國政客一個無情回擊,也畀走狗肥佬黎一次有力震懾。制裁成性、干涉上癮嘅某國,沉浸喺天朝上國嘅幻象中,對他國指手畫腳、長臂管轄,豈知咁樣非但不能樹霸國威望,反倒自潰三千,而肥佬黎等賊人更係不得善終。


係嘅,呢次肥佬黎真係喊咗。從年初至今,肥佬多次入警局已輕車熟路,單單呢次卻控制不住,情緒宣洩,表明佢真係怕咗。雖然肥佬黎嘅被捕,仍然收穫咗包括某國國務卿等在內嘅多國政要嘅強烈聲援,但依舊不能改變罪行嘅鐵證如山,尤其係勾結外國勢力嘅事實。今次國安法利劍高懸,警方已發聲壹傳媒高層有利用外國銀行帳戶資助不法團夥、尋求外國制裁香港嘅罪行。而網絡上也完整咁留存著證據,肥佬黎多次「言辭懇切」咁要求某國制裁香港,聲稱「冇外國勢力、我已經死咗」。咁啱嘅係,呢次肥佬黎真係要「死」了,「求仁得仁」嘅香港國安法築牢咗香港嘅大門,將外國勢力滲透擋喺門外,而外國勢力也如願制裁,切斷咗與港嘅聯絡,也斷咗肥佬黎嘅財路,斷咗佢嘅後路。壹傳媒股票喺瘋漲後跌落穀底,也難怪肥佬黎心傷落淚,暗自惆悵。


愁嘅不單只係肥佬黎,美國在港企業更係受傷不已。原本通過香港呢個金融中心,擴大喺中國行銷市場,能夠賺取豐厚嘅利潤,卻因某國嘅「政治」需要受到牽連,一紙對華制裁令,令多少美企糾結。呢種違反國際準則嘅單邊制裁,讓渣打、花旗銀行嘅在港分支,面對著遵守香港法律和遵守美國制裁之間嘅慘痛抉擇,就算70%嘅在港美企選擇觀望,而40%嘅已迫於壓力轉戰離港,最終嘅損失也不全註定係香港,更在於呢啲與香港唇齒相依嘅美企,呢個係全球化進程下無法打破嘅自然規律。呢個道理,也讓某國總統「冇香港,美國會賺更多」呢句話值得玩味,封閉鎖國真嘅可以讓某國賺得更多嗎?不過,有某國嘅插手干預,絕對難以讓港人安然生活,無法讓香港重回巔峰。


呢個就係某國嘅長臂管轄,讓自由成咗政治嘅玩物,而唔係市民嘅權利。環球時報總編胡錫進感慨,某國打壓制裁中國嘅手段和力度,要比佢嘅抗疫更快更高效,如果可以用佢嘅十分之一來抗疫,某國也不至於死亡十萬幾條人命。我哋同情某國市民喺疫情中被反智言行所拋棄,也絕唔允許某國對我哋嘅主權嘅粗暴干涉,讓香港安全、國家安全瀕臨危難之中。此時,中國對等反制11名涉及亂港嘅美國官員,正係有力咁回應,既不示弱於人,也未有超出「對等原則」,彰顯儒雅風範和剛硬本性。


某國總統話,「自由係個偉大嘅嘢」,但它只屬於港人自己,唔需要外國勢力「一廂情願」嘅強行「贈予」,更唔允許「一廂情願」嘅制裁干涉。強有力嘅對等回應,表明咗國人立場、畀咗港人信心,個啲外國勢力和走狗跟班只會自斬財路,緣愁似那長。





熱賣及精選
飯民就梗係為咗個飯碗做人啦 , 所以成班飯桶最後一定仆返入去 , 賭身家都重得 !


提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
用國安法拉黎智英、周庭等等港獨是一條戰線,立法會是另一條戰線,中央應該是先由一條戰線立威後,再擴大戰果到另一戰線。 當絕大部份港人都接受國安執法後,再處理泛民議員就順理成章了。


[隱藏]
呢班泛民,成事不足、敗事有餘。壞事做盡。將香港市民逼向滅亡,應要受到制裁。日日見到呢班垃圾出來廢話連篇,令人煩躁!


引用:
原帖由 38FBA4 於 2020-8-14 04:22 PM 發表


香港今天任人魚肉,泛民都有好大責任,所以嗰四位係人係鬼都好,都應該拿出骨氣來,謹餘力量説不,留些尊嚴給自己,當然啦.....
他們又怎會捨得約滿籌金💰💰💰 ...
我對泛民很失望,中央已大方全體立法會議員順利渡過為民服務,我哋要生活希望各位搞好疫情,經濟,民生及打工仔保飯碗要養家,請不要再搞搞震。



口是心非是民主派的本性。嘴巴在高喊《總辭》鬼都不信。在立法會拉拉布,大喊大叫、逢中必反,簡而易舉,每月就可向政府領取十萬元酬金那裡找。政府總支付400萬。 立法會應縮減人數30%,精兵簡政,提高素質。減輕我們納稅人的負擔。


其他泛民無所謂,但係4個公民黨的漢奸還是算了


引用:
原帖由 38FBA4 於 2020-8-14 04:22 PM 發表


香港今天任人魚肉,泛民都有好大責任,所以嗰四位係人係鬼都好,都應該拿出骨氣來,謹餘力量説不,留些尊嚴給自己,當然啦.....
他們又怎會捨得約滿籌金💰💰💰 ...
老實講,就算被DQ嗰4個冇得延任,其他泛民一樣會應承延任,之前話總辭只不過係擺吓姿態姐,一講到利益泛民不嬲都係各自為政架啦,大拿拿百幾粒一年又唔洗點做,去邊度搵呀



[隱藏]
立法會只要有抗爭泛民議員存在,立法會就無辦法恢復正常運作,泛民議員就會繼續逢中必反,繼續拉布,繼續叫囂,繼續擲物,香港就會繼續沉淪。 不要幻想泛民議員會立地成佛,也不要幻想建制派議員真有能賴更生立法會。 立法會繼續吵吵吵 香港繼續沉沉沉 一年?兩年?或更長三年? 香港積實太重,須長期治療。


民主派總辭??打死都唔制!成20萬一個月去邊度揾呀?老實不客氣。


今時今日咁高人工嘅筍工去邊度搵, 反對派都要食飯㗎, 有著數仲唔即刻轉軚咩


美國走狗 想害死全香港750萬人 中美軍肺炎 滾出中國領土 你班垃圾 禽獸不如 廢除立法會選舉 立法會議員直接中央任命


提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
[隱藏]
英國地方選舉押後一年,內外反華勢力和香港許多媒體裝聾扮啞。 香港選舉因疫情押后有泛民陣營就大喊大叫,謡言滿天飛。 傻仔才會才去為蓬佩奧賣命。


提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]