• 瀏覽: 5,099
  • 回覆: 12
美國不到兩年加息超過4厘, 利息支出原本最令人擔憂, 喜逄中國大舉拋售美債, 令須付利息大減, 財政壓力全消.
特朗普成功令企業回流, 美國本土資金充裕, 其實冇迫切舉債.  見美債被拋售, 掩住咀笑了.

引用:
原帖由 夜森大介 於 2023-4-4 12:09 發表

美國不到兩年加息超過4厘, 利息支出原本最令人擔憂, 喜逄中國大舉拋售美債, 令須付利息大減, 財政壓力全消.
特朗普成功令企業回流, 美國本土資金充裕, 其實冇迫切舉債.  見美債被拋售, 掩住咀笑了.
咪白痴啦,債券未到期利息-樣要照派,中國揸又好,日本揸又好,-樣要照發債時嘅利率派息。

樓主是真心的嗎?

呢啲咪言論自由囉

咁嘅雞智都………

咁幫多啲好唔好?😳

引用:

美債, 吾係債劵咩.  只係轉手俾另一個, 到贖回期時一樣要俾息咩….

引用:

恭喜恭喜

白痴無藥醫,不過都好嘅,唔好浪費醫療資源

連基本常識都不懂仲出埋帖,傻得較關!

引用:
原帖由 daimonster 於 2023-4-4 18:09 發表

美債, 吾係債劵咩.  只係轉手俾另一個, 到贖回期時一樣要俾息咩….
網上看到我們的操作主要是 : 舊債到期,不買新債,自然減持
我也不知是不是真的,反正也是一種方式吧

這篇樓主的問題是... 咪債是咪國主動發行,如果它想降低利息支出,它不再發債就行了

引用:

但美國赤字,要繼續發債.只係外國人唔買..發債係投標..
職儲加息令債卷價格跌(到期一樣要俾咁多,但賣出時價格下降)..
呢D"新債"咪要"逼"美國本土(如退休基金)"和馬仔國家(如BNO祖國)硬食..
愈加息.債價愈低,咪有類似硅谷銀行SVB危機出現...

中國 係 減少持有 美債
但已經發行咗嘅美國債卷並無因此而減少

美國債卷越多人減持就滯銷,越無人敢接貨,債卷價格就越係下跌,導致越多銀行出現資產虧損,最終金融不穩,甚至爆煲 !

樓主,小啲發夢,多啲學習吧。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]