• 瀏覽: 12,534
  • 回覆: 43
有啲人可能認為,只要中國在軍事科技經濟民生....等等各個實體領域壓過西方,就能夠得到話語權,雖然呢啲觀點唔可以話錯,但就忽略左西方最強大的武器:思想,這是一種可以從堡壘內部爆破的烈性炸藥。就算西方世界全部滅國,這種思想威脅都不會解除。從目前情況看來,中國在思想領域,唔單止全面捱打,除了嚴防死守,沒有任何其他策略,也不可能有其他策略,什麼都可以開放,思想是不能開放的(看這裡一大堆愚忠人士就知道了),因為這關係到統治權。

有人覺得西方思想就是什麼民主選舉之類的東西,這只是表面的,西方思想主張的是解放,這對於大權一把抓的土共來說,不止不能接受,甚至沒有商量餘地,但是各位可能不知,這種西方思想,曾經在中國盛極一時,威脅到傳統禮教,這就是王守仁的心學。

你未聽過王守仁唔出奇,因為自心學發表以來,一直受朝廷打壓,直到現在依然是冷處理,因為心學對統治者相當危險,但當時心學在官場與民間極速傳播(很像西方思想吧?),張居正為此關閉全國所有書院(大學),做掉何心隱,魏忠賢更視東林黨為大敵。

在現代社會,心學不必再教,除非你真係迂腐得無可救藥,否則,你我都活在心學思想當中,而且會一直解放下去。介紹一下王守仁,唐伯虎故事中的寧王之亂,就是他在鄱陽湖一舉擒下寧王而結束的,他提倡良知之學,此心不動,隨機而為,在外國有很多粉絲的。

爸爸所言極是

王陽明能與孔子齊名、說的是忠君愛國。
生平二件大事。
1,平匪、用嘅係連坐法以十戶一組互相監視。更以歸降者、可帶罪立功,既往不咎。
2,平亂、將朝廷亂黨剷除。
朝廷為表揚忠君愛國,官封伯爵。

唐寅因捲入考試舞弊案被褫奪功名(而當時王陽明考到第九名)、唐不得志而效力寧王、但不願謀反、只得裝瘋扮傻以避過寧王監視。晚年係點大家都應該清楚、明珠暗投。
西人有嘅係思想?不敢苟同。易經德國有專門去研究。兵書西方亦有高度評價。呢啲書都比西方更早有記載。

儒家思想到而家都係影響緊我哋。
我哋嘅思想家有幾多個流派、比西方少?唔見得囉,你唔根本認識自身文化。

西方真係屙屎都香啲?

美國佬上世紀已經登陸月球、我唔敢話佢假。但咁重要嘅登陸技術資料話唔見就唔見?
西方嘅思想係咁嘅咩?
一直用一套超越人嘅思想去麻醉大腦。
當然利害。

基本上中國嘅偉人無不愛國,只係朝代唔同。任你隨便舉例。
只有奸臣先會通敵賣國。用歷史人物舉例都要明白歷史人物一定會係正面,
呢啲歷史人物無論是否亡國、對自己國家都有一定嘅操守。
文天祥唔可以攞高薪厚職咩!呢啲先係我哋要嘅氣節。
不過點講你都係唔會明㗎喇。

引用:
原帖由 閒人清風 於 2023-1-7 18:02 發表
王陽明能與孔子齊名、說的是忠君愛國。
生平二件大事。
1,平匪、用嘅係連坐法以十戶一組互相監視。更以歸降者、可帶罪立功,既往不咎。
2,平亂、將朝廷亂黨剷除。
朝廷為表揚忠君愛國,官封伯爵。
可怕,連坐,即係誅九族嗎?完全無人道呢。

引用:
原帖由 冷看一眼 於 2023-1-7 21:58 發表

可怕,連坐,即係誅九族嗎?完全無人道呢。
治亂世非常手段亦難說誰是誰非。
起初剿匪只派得2000兵馬、嚴厲手段難講對與否。最終剿匪總算平定。

引用:
原帖由 閒人清風 於 2023-1-7 18:34 發表
唐寅因捲入考試舞弊案被褫奪功名(而當時王陽明考到第九名)、唐不得志而效力寧王、但不願謀反、只得裝瘋扮傻以避過寧王監視。晚年係點大家都應該清楚、明珠暗投。
西人有嘅係思想?不敢苟同。易經德國有專門去研究。兵書西方亦有高度評價。呢啲書都比西方更早有記載。

儒家思想到而家都係影響緊我哋。
我哋嘅思想家有幾多個流派、比西方少?唔見得囉,你唔根本認識自身文化。

西方真係屙屎都香啲?

美國佬上世紀 ...
西方人確係有料,中國明明火藥在手,基本可以做到天下我有,但竟然去到清朝,都仲係靠心口掛個勇字去衝。日本肯吸納西方科技,竟然可以鯨吞中國添,幾仟年古國,成日講四大發明,其實認真失禮就真。

引用:
原帖由 冷看一眼 於 2023-1-7 22:04 發表

西方人確係有料,中國明明火藥在手,基本可以做到天下我有,但竟然去到清朝,都仲係靠心口掛個勇字去衝。日本肯吸納西方科技,竟然可以鯨吞中國添,幾仟年古國,成日講四大發明,其實認真失禮就真。
最後咪有諾貝爾獎囉!算係良心救贖。

引用:
原帖由 閒人清風 於 2023-1-7 22:07 發表

最後咪有諾貝爾獎囉!算係良心救贖。
無西方知識存在,甚麽電燈、氣車、飛機,一概也沒有,晚上還是靠油燈過活呢。

引用:
原帖由 冷看一眼 於 2023-1-7 22:10 發表

無西方知識存在,甚麽電燈、氣車、飛機,一概也沒有,晚上還是靠油燈過活呢。
免費㗎?
唔明你點解會咁興奮。

引用:
原帖由 閒人清風 於 2023-1-7 22:12 發表

免費㗎?
唔明你點解會咁興奮。
多餘,就算點油燈都無可能做到免費啦,而且仲有冷、暖氣供應添,用錢可以搞得掂就唔算係問題嚟啦。莫非你想復古嗎?日出而作,日入而息。

引用:
原帖由 冷看一眼 於 2023-1-7 22:17 發表

多餘,就算點油燈都無可能做到免費啦,而且仲有冷、暖氣供應添,用錢可以搞得掂就唔算係問題嚟啦。莫非你想復古嗎?日出而作,日入而息。
你試吓唔交錢啦、包你回到從前。
你銀包決定一切。
亦係進步源動力。

引用:
原帖由 閒人清風 於 2023-1-7 22:20 發表

你試吓唔交錢啦、包你回到從前。
你銀包決定一切。
亦係進步源動力。
錢多有用?我地既古國曾經佔全球成半資源,但進步過乜呢,基本原地踏步,西方人口得咁少,而且仲經常互相攻伐,但竟然可屢創佳績,講人地既是非之前,都要自己肯爭氣至得架。

發明係個人、最後係商品。
你認為西人個個都係成功?
每一項都係個人,有啲人仲話係痴線添!
佢哋真係令世界行快咗!係事實。
但得到回報。
無光纖互聯網時代會遲了多少年、無5G又會點。
何必睇小自己。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]