• 瀏覽: 21,056
  • 回覆: 52
+5
日前在一間食肆聽到幾個正在躲懶的服務員, 部份帶有輕微鄉音的在討論: 台灣有多麼好 , 台政府對人民多麼好 
沒有鄉音的那個還說要儲夠二百萬就移民過去云云...........
跟我所認識的台灣有著天壤之別, 我只見到菜婆把庫房的錢像倒水般去購置過期武器, 她又在2022年12月宣布:義務役役期從4個月恢復為1年,二兵薪水從6500元大幅提高到2萬6307元,接近基本薪資2萬6400元;新制度2024年元旦上路,適用對象是滿18歲、2005年(94年次)後出生的役男。大幅提高打仗準備的撥款。
台灣經常大停電的問題還未解決; 台商出路不明朗; 最能賺錢的台積電已成為白人控制之下的機器!
如何對台民好呢?
歡迎渴望移民台灣的人入來唱好台灣! 讓我開開眼界

我愛聽唱好聲音, 為何沒有台灣擁護者肯入來唱好台灣呢?

其實樓主講果啲...對台灣人黎講已經係生活日常
真正令台灣人有切身感受
係近年不斷發生詐騙集團虜人案
之前呃去柬埔寨做詐騙成員,再唔係賣去摘器官賣
客死異鄉都唔知發生咩野事
因為各國政府出面,柬埔寨政府受到壓力,開始做野交代
賣豬仔冇咁易
又回到台灣本土,咪成日睇到佢地報導,搵工做
一上門俾詐騙集團拘禁,先打餐死
然後禁錮到個人頭帳戶被凍結,冇利用價值至放人
其中有人頂唔順被虐待致死
屍體丟到河或荒郊野外
台灣政府無能,至會俾呢類咁離譜事一而再發生
無法無天到,仲衰過第三世界落後地區
人民真係頂唔順,所以之前選舉,就用選票教訓民進黨

引用:
原帖由 劉婕 於 2023-1-9 10:33 發表
我愛聽唱好聲音, 為何沒有台灣擁護者肯入來唱好台灣呢?
你囉,中國人社會要團結,不要罵聲一片,要堅決支持領導,還不高喊偉大領袖蔡英文萬歲?等你呀。

支持輸出曱甴去台灣

引用:
原帖由 胡姬爸爸 於 2023-1-9 22:23 發表

你囉,中國人社會要團結,不要罵聲一片,要堅決支持領導,還不高喊偉大領袖蔡英文萬歲?等你呀。
蔡婆綁台民上賊船, 她將會成為千古罪人!
賊子才會擁戴她, 留返俾你高喊吧

引用:
原帖由 sclee1209 於 2023-1-9 12:57 發表
其實樓主講果啲...對台灣人黎講已經係生活日常
真正令台灣人有切身感受
係近年不斷發生詐騙集團虜人案
之前呃去柬埔寨做詐騙成員,再唔係賣去摘器官賣
客死異鄉都唔知發生咩野事
因為各國政府出面,柬埔寨政府受到壓力,開始做野交代
賣豬仔冇咁易
又回到台灣本土,咪成日睇到佢地報導,搵工做
一上門俾詐騙集團拘禁,先打餐死
然後禁錮到個人頭帳戶被凍結,冇利用價值至放人
其中有人頂唔順被虐 ...
師兄, 多謝你的補充!
但這個區是唱好台灣, 希望在港認為自己沒有出路的人, 看見後能安心上路!
從軍是很難得的機會, 在香港永遠也不可能實現, 去台灣有這個機會並且能領高薪, 何樂而不為?

引用:
原帖由 big3624 於 2023-1-9 22:51 發表
支持輸出曱甴去台灣
好失望!
冇人入來唱好台灣, 叫曱甴如何能安心過去呢?

引用:
原帖由 劉婕 於 2023-1-10 09:18 發表

師兄, 多謝你的補充!
但這個區是唱好台灣, 希望在港認為自己沒有出路的人, 看見後能安心上路!
從軍是很難得的機會, 在香港永遠也不可能實現, 去台灣有這個機會並且能領高薪, 何樂而不為?
難啦
一個詐騙集團領導的地區
菜菜子自己就是超級大騙子,假博士呃左幾十年
通常做賊的人,都會疑心病好重,擔心其他人似自己一樣都係賊
其實民進黨利用完香港黃人,根本就唔想收留
裝模作樣話會照顧,移民法規越修越窄,門檻係咁提高
除左怕黃人搞事,最擔心係黃人中混入臥底或間諜
所以就算黃人肯去從軍換取入籍
菜菜子都唔會咁易放寬
一兩年前就有民進黨立委討論過,可唔可以俾香港人到台灣從軍換入籍
菜菜子政府從來冇當一回事,冇列入考慮

引用:
原帖由 sclee1209 於 2023-1-10 10:11 發表

難啦
一個詐騙集團領導的地區
菜菜子自己就是超級大騙子,假博士呃左幾十年
通常做賊的人,都會疑心病好重,擔心其他人似自己一樣都係賊
其實民進黨利用完香港黃人,根本就唔想收留
裝模作樣話會照顧,移民法規越修越窄,門檻係咁提高
除左怕黃人搞事,最擔心係黃人中混入臥底或間諜
所以就算黃人肯去從軍換取入籍
菜菜子都唔會咁易放寬
一兩年前就有民進黨立委討論過,可唔可以俾香港人到台灣從軍 ...
哎呀!
師兄又篤破謊言!
叫曱甴如何敢親身去領教下呢?

引用:
原帖由 劉婕 於 2023-1-10 10:13 發表

哎呀!
師兄又篤破謊言!
叫曱甴如何敢親身去領教下呢?
唱好都冇用
要人地領情至有用
之前咪有個香港youtuber
一家大細想要移民台灣
申請入籍,據講有投資做生意
經常拍片唱好台灣,任何台灣人事物都吹捧到上天
可謂擦鞋擦到冇下限
點知兩年過去,移民署要再觀察多一年評估
而且冇俾佢確實答案,係唔係一年後就可以入籍
呢條友有拍片講,最後死死地氣離開台灣唔再等
其他仍留在台等入籍或已入籍的港人
仲勸港人唔好抱怨,人在屋簷下,冇邊個欠邊個
知道寄人籬下,越嘈只會令台灣人越反感
黃人係香港咪好氣盛,對香港咩都睇唔順眼,咩都要抗爭
去到台灣乖到似狗一樣

引用:
原帖由 sclee1209 於 2023-1-10 14:49 發表

唱好都冇用
要人地領情至有用
之前咪有個香港youtuber
一家大細想要移民台灣
申請入籍,據講有投資做生意
經常拍片唱好台灣,任何台灣人事物都吹捧到上天
可謂擦鞋擦到冇下限
點知兩年過去,移民署要再觀察多一年評估
而且冇俾佢確實答案,係唔係一年後就可以入籍
呢條友有拍片講,最後死死地氣離開台灣唔再等
其他仍留在台等入籍或以入籍的港人
仲勸港人唔好抱怨,人在屋簷下,冇邊 ...
就係想黃人去到台灣學下乖到似狗一樣, 就知道人生係要面對現實的!
佢地未領教過人離鄉賤的處境, 如何學會在港知足感恩呢?

引用:
原帖由 劉婕 於 2023-1-10 14:56 發表

就係想黃人去到台灣學下乖到似狗一樣, 就知道人生係要面對現實的!
本來就係,身在香港黃人坐井觀天
以為世界繞住黃人轉,自以為是
去到台灣根本係另一個世界
黃秋生係香港咪出名臭串
去到台灣都要學乖
係人地地頭就唔可以係香港咁咩X野都批評
之前咪批評台灣冇美食,話台灣人唔識食
激起台灣網民鬧爆,要佢滾回香港
仲有王喜上年入境台灣,新聞都有報
核酸檢測撩鼻,投訴台灣護士,話手法太重,搞到佢流鼻血
講到要告果位護士咁嚴重
連黃秋生,杜文澤佢地都睇唔過眼,話係台灣就學會低調啲
果度唔係香港
條友改口,但係一樣咁串,話自己可以原諒果位護士,唔再計較
又激起台灣網民唔老黎,台灣唔歡迎呢條友

引用:
原帖由 劉婕 於 2023-1-10 14:56 發表

妖!叫人唱好,你好似唱衰喎,咪嚇怕黃人啦!應該咁:

炆煮鼓油香
感恩朝蔡娘
人民生活好
豐吃沒貧娼

引用:
原帖由 sclee1209 於 2023-1-10 15:22 發表

本來就係,身在香港黃人坐井觀天
以為世界繞住黃人轉,自以為是
去到台灣根本係另一個世界
黃秋生係香港咪出名臭串
去到台灣都要學乖
係人地地頭就唔可以係香港咁咩X野都批評
之前咪批評台灣冇美食,話台灣人唔識食
激起台灣網民鬧爆,要佢滾回香港
仲有王喜上年入境台灣,新聞都有報
核酸檢測撩鼻,投訴台灣護士,話手法太重,搞到佢流鼻血
講到要告果位護士咁嚴重
連黃秋生,杜文澤佢地都 ...
嗰三件串咀都被人遺忘了, 還不入來唱好台灣?
星沉影寂好快就變成廢人三個

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]