• 瀏覽: 7,327
  • 回覆: 17
大家有否知道,唐代爆竹祖師李畋,他利用硫磺煙硝來驅除瘴氣瘟疫。
既然新冠惡疫用現代醫學難以根治,
未知中央有否試想過用古老民間智慧,來一次仿效李畋呢?

《長相思》張耑

聚是緣,散是緣,緣滅依然舊夢存。再修同渡船。
愛也癲,恨也癲,往事何時盡化煙。寄情詩百篇。
咁咪會攪到全國都烏煙瘴氣....

引用:
原帖由 白沙灣 於 2023-1-3 13:48 發表
咁咪會攪到全國都烏煙瘴氣....
點會呀!只由各市政府在年初一負責在街上燃燒炮仗一天便可試出效果,成本比藥物平好多,且無藥物所產生的副作用,唔試點知冇效!
中國史上,很多奇難雜症也是由民間偏方醫好。

引用:
原帖由 zhangduan 於 2023-1-3 12:46 發表
大家有否知道,唐代爆竹祖師李畋,他利用硫磺煙硝來驅除瘴氣瘟疫。
那麼中國將由最初被外界批評的嚴格封控損害人權,到解封的躺平播毒,最后轉爲製造空污破害地球生態了。

引用:
原帖由 直線國國王 於 2023-1-3 14:05 發表

那麼中國將由最初被外界批評的嚴格封控損害人權,到解封的躺平播毒,最后轉爲製造空污破害地球生態了。
反正中國做乜也被洋蠻指責,況且只作三幾天嘗試,如冇效便作罷,有效就話知佢啦!

引用:
原帖由 zhangduan 於 2023-1-3 14:13 發表

反正中國做乜也被洋蠻指責,況且只作三幾天嘗試,如冇效便作罷,有效就話知佢啦!
三個臭皮匠, 一個豬割亮....

引用:
原帖由 白沙灣 於 2023-1-3 14:32 發表

三個臭皮匠, 一個豬割亮....
通哥仔做咗楊過、楊康、王重陽未

引用:
原帖由 zhangduan 於 2023-1-3 14:43 發表

通哥仔做咗楊過、楊康、王重陽未
4針打左,
仲未中過蕉, 橙呀....

引用:
原帖由 白沙灣 於 2023-1-3 14:47 發表

4針打左,
仲未中過蕉, 橙呀....
妖!都唔係正常人嚟嘅!
可能你身邊有幾舊雲孖你擋住咋

引用:
原帖由 zhangduan 於 2023-1-3 15:15 發表

妖!都唔係正常人嚟嘅!
可能你身邊有幾舊雲孖你擋住咋
深水埗美蓮中過2次....

3月果次我買左5百幾蚊藥拎俾佢,
呢次佢報正苦, 正苦話4日後睇下咩情況,
結果佢自己睇西E,
洗左千二蚊.....

引用:
原帖由 白沙灣 於 2023-1-3 15:22 發表

深水埗美蓮中過2次....

3月果次我買左5百幾蚊藥拎俾佢,
呢次佢報正苦, 正苦話4日後睇下咩情況,
結果佢自己睇西E,
洗左千二蚊.....
五舊水就替你埋做王重陽,抵到爛喇!今晚點報答人先

放炮仗好啊!尤其是農歷年期間,全國開放自由放炮仗,包括香港。都咪話唔過癮。

引用:
原帖由 神經箭 於 2023-1-3 23:12 發表
放炮仗好啊!尤其是農歷年期間,全國開放自由放炮仗,包括香港。都咪話唔過癮。
正是:

爆竹硝煙除惡疫
黎民鼓樂接佳音

引用:
原帖由 zhangduan 於 2023-1-4 08:22 發表

正是:

爆竹硝煙除惡疫
黎民鼓樂接佳音
炮竹高拋驚厲疫
歡聲響徹振雄心

引用:
原帖由 zhangduan 於 2023-1-3 12:46 發表
昨日剛看到新聞 説珠海癈止了爆竹煙花禁令
https://www.exmoo.com/article/212742.html

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]