• 瀏覽: 17,542
  • 回覆: 23
  • 追帖: 1
美國欺欺霸霸,可以說;除了五隻屎眼,大部份人類都對牠十分反感。只是吹佢唔脹(莫奈伊何)。中國是唯一有力量在南海招呼美國的國家。所以數十億人屏息以待,希望中國執行維護主權,把入侵中國的美國武裝驅離甚至擊潰。
不過美國也識做,配貉鳮乘坐民航機繞道而來,避開解放軍戰機,而且並無戰機護駕。中國空軍不可能擊落一架民航客機。
另一方面;大陸反制台灣的動作有些過火。個人覺得;大陸要做到表示憤怒與在經濟上懲治台灣已經足夠了。

唔好咁迂腐,戰爭唔係計勝負,而係計勝負之後得失,喺南海贏左又點?對美國本土有影響嗎?只會更堅定西方一致聯合,呢點對中國失多過得。台灣搬唔走的,如果睇唔清台灣問題根本係中美問題,憑匹夫之勇,只會葬送棋局。

外面比人蝦就返屋企打仔, 今次係佩娘娘自己以平民身分周圍去, 又晤係台灣邀請拒,

走去揾台灣人出氣, 禁人食品入口, 又晤敢禁美國貨, 7到笑9死人, 班共匪冇9用

為隻佩落雞而反枱,不值
你用台切我香腸
我也用台切你香腸
依家擺明車馬,乘機陏你條狗
狗主救定唔救?
你打你的,我打我的。😝😝

引用:
原帖由 全職炒手 於 2022-8-3 19:56 發表
唔好咁迂腐,戰爭唔係計勝負,而係計勝負之後得失,喺南海贏左又點?對美國本土有影響嗎?只會更堅定西方一致聯合,呢點對中國失多過得。台灣搬唔走的,如果睇唔清台灣問題根本係中美問題,憑匹夫之勇,只會葬送棋局。
這次事件,中國確實有處理失當地方,重點不在於中國是否真的以軍事武力阻嚇老太婆訪台。
所有人都知,中國不可能把老太婆飛機打下來,因為後果太嚴重,隨時引發中美戰爭。
最失策之處,中國明知不可能以強硬軍事手段應對,當初就不要把說話講得太盡,結果造成給外界中國是紙老虎的印象,同時亦令國民失望。
起初說話應要留有餘地,不要說過頭,只需以正常外交措辭譴責批評,給自己留條後路,就不會把自己迫到去死胡同,而昨天的局面確實又係太丟架難看。

引用:
原帖由 Fend 於 2022-8-3 20:57 發表

這次事件,中國確實有處理失當地方,重點不在於中國是否真的以軍事武力阻嚇老太婆訪台。
所有人都知,中國不可能把老太婆飛機打下來,因為後果太嚴重,隨時引發中美戰爭。
最失策之處,中國明知不可能以強硬軍事手段應對,當初就不要把說話講得太盡,結果造成給外界中國是紙老虎的印象,同時亦令國民失望。
起初說話應要留有餘地,不要說過頭,只需以正常外交措辭譴責批評,給自己留條後路,就不會把自己迫到去死胡同 ...
中國正式辭令係拭目以待,軍事回應。除此之外,係胡錫進激進言論,唔好將胡錫進言論代表官方正式辭令,如果撇除胡鍚進擊落、伴飛等言詞,其實中國官方做架事同回應係相應的。如果你再要拎解放軍話過要埋葬一切來犯敵人呢句來講,首先中美兩國都冇向對方宣戰,何來敵人說法?就算而家俄烏戰事,美國有高層去烏克蘭,你估俄羅斯會敢發炮?

而且如果你有留意,佩洛西飛向台島中途有8架戰機由日本基本飛來護航,但喺接近台島空域時就已撤返,可以話呢個時候佩洛西係以手無寸鐵方式進入台島空域,如果呢時解放軍有人頭腦發熱擊落,無論先前中國講得幾口響美國挑釁,道德高地都會即時轉去美國呢邊,唔單止美國師出有名,中國亦再無武統餘地。

引用:
原帖由 全職炒手 於 2022-8-3 19:56 發表
依家唔系戰爭,系執行保衛國家主權。

得失打完先計數。

引用:
原帖由 laiwingnang3 於 2022-8-3 20:02 發表
外面比人蝦就返屋企打仔, 今次係佩娘娘自己以平民身分周圍去, 又晤係台灣邀請拒,

走去揾台灣人出氣, 禁人食品入口, 又晤敢禁美國貨, 7到笑9死人, 班共匪冇9用
個仔又真系唔生性,教唔聽。打系啱,不過手重咗的。自己都肉痛。(嘥錢)

引用:
原帖由 清風晨曦松迎客 於 2022-8-3 20:17 發表
為隻佩落雞而反枱,不值
你用台切我香腸
我也用台切你香腸
依家擺明車馬,乘機陏你條狗
狗主救定唔救?
你打你的,我打我的。😝😝
惗落都有道理。等佢地明白美國人靠唔住。

引用:
原帖由 全職炒手 於 2022-8-3 21:52 發表

中國正式辭令係拭目以待,軍事回應。除此之外,係胡錫進激進言論,唔好將胡錫進言論代表官方正式辭令,如果撇除胡鍚進擊落、伴飛等言詞,其實中國官方做架事同回應係相應的。如果你再要拎解放軍話過要埋葬一切來犯敵人呢句來講,首先中美兩國都冇向對方宣戰,何來敵人說法?就算而家俄烏戰事,美國有高層去烏克蘭,你估俄羅斯會敢發炮?

而且如果你有留意,佩洛西飛向台島中途有8架戰機由日本基本飛來護航,但喺接近台 ...
美國叻在呃到人;話戰機護航,但亊實系冇戰機入侵中華台灣。
當中國人睇到配貉鳮大搖大擺步出機艙,自然好大反應。

中國台灣

引用:
原帖由 神經箭 於 2022-8-3 23:09 發表

個仔又真系唔生性,教唔聽。打系啱,不過手重咗的。自己都肉痛。(嘥錢)
死啦, 以後白人有排桶習公公屎眼... 成日家暴都得
咁又係, 佩娘娘係度連解放軍都要讓路...延遲軍演, 制裁美國都晤敢,  
一陣柯督尿都怕引發美國攻擊, 唯有不斷家暴算啦

引用:
原帖由 laiwingnang3 於 2022-8-4 01:49 發表

咁又係, 佩娘娘係度連解放軍都要讓路...延遲軍演, 制裁美國都晤敢,  
哈哈哈哈!

引用:
原帖由 laiwingnang3 於 2022-8-4 01:49 發表

不是軍演,是特別軍事行動

軍演不會鎖島的

你台灣是想排隊等鎖島,還是去旅遊前。先看看能不能飛,計算一下某議員要來了,趕緊出發,費事又給解放軍封鎖?
台灣漁民要算着政治活動,安排出海打魚

好玩,的確好玩,某天不想玩,飛彈到總統府才幾十公里,你想想,俄羅斯打烏克蘭理由是什么,烏克蘭離莫斯科太近,對導彈沒反應時間

嗯,請問這次台北的防空系統能對演習區的導彈有反應嗎?是不是每次議員到訪后,這樣,蔡和一班高官都要躲去防空洞??

台灣始終不在統治之下,控制不了也正常,佩洛西就絕對來不了香港。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]