• 瀏覽: 2,684
  • 回覆: 3
早兩日新聞,兩個讀女校的女生一同自殺,之後報道指出兩人是情侶關系。估計家人事前是知道。兩女可能不堪身邊人的壓力而自尋短見。
https://www.hk01.com/突發/771718/01消息-墮樓2女中學生同讀跑馬地名校-有人疑受感情問題困擾

睇完新聞有感而發,部分見解大家未必認同。大家不妨討論一下。

女校入面會有一些tomboy的puppy love。呢類人唔係真正的同性戀,因為佢哋上到大學一樣會正常同返異性拍拖。如果因為呢種"假同性戀"而受到歧視,甚至乎好似今次噉冇左條命,就真係唔抵。因為呢個原因,我同意應該逐步取消女校呢種落後過時的做法。

男校就一般冇聽過類似問題,成班男仔一齊睇鹹片就有份。

另一方面,如果上到大學或者出嚟做嘢,仍然係覺得自己喜歡同性,先係真正的同性戀。呢一類同性戀一般都係天生,後天冇咩可以做到來改變。我建議親人及社會應該更加接納呢類人有自己的性取向,唔好以責備的態度去對佢地。



如果因為呢種"假同性戀"而受到歧視,甚至乎好似今次噉冇左條命,就真係唔抵。
***
師兄,我好奇一問,按你的語境,是否可理解為如果係“真同性變”,就抵了?



引用:
原帖由 直線國國王 於 2022-5-20 14:08 發表
如果因為呢種"假同性戀"而受到歧視,甚至乎好似今次噉冇左條命,就真係唔抵。
***
師兄,我好奇一問,按你的語境,是否可理解為如果係“真同性變”,就抵了?
可能我表達得唔好。

其實我想講,依我推測的其中一個可能性,事件中的兩個女仔,可能未必真係女同,但有機會家長以為係,所以比左好大壓力兩個女仔,結果逼到佢地走上絕路。所以在佢地立場,因為咁樣冇左個女,真係"唔抵"。

我覺得如果再有家長遇到子女有性取向問題,需要同子女多溝通,多了解,以及用長些時間觀察。如果到最後果然只是暫時性的"假同性戀",自然可以放下心頭大石,避免了不必要的衝突;如果結果子女真的是同性戀,亦不要以怪責的態度去對子女,因為真正的同性戀的先天因素很重,唔係後天可以輕易改變,鬧來都冇用。



沒有,沒有,就討論一下吧。看來問題不就小孩,而在家長如何處理。而家長如何處不理,又在於社會氛圍。


[按此隱藏 Google 建議的相符內容]