• 瀏覽: 16,973
  • 回覆: 118
+11
但香港人中國人遠遠未夠班,睇唔通呢啲野

我知道同你地班人講夢想係好多餘,但你地永遠都唔明

簡單講下;

我有個開田羅車朋友,佢話我知原來呢行,無花紅,無雙糧,但有巡環性合約

佢地吖供車期

即係今年你台車係公司供緊,呢個期佢地吖供車期

滿左之後拉,部車名義上係你,但你唔可以羅車走

之後,差唔多年尾,公司用錢買返你部車

咁你重新進入供車期

對於你來講無野既,當公司買返你部車果個錢係一個花紅

今日2021年呢個花紅可能幾萬,好少

但對於8070年代,果時幾千蚊好多,好多人真係靠呢幾千買車買樓,而家3萬4萬只夠去旅遊

有個尚善罰惡能力,令啲人乖乖坐係到工作

以前有個野:公積金同你地而家強積係唔同

事實上,呢啲錢係少錢,但起到了無限作用

而家香港人呢?最好就係吸血吸到你盡

呢點香港人中國人永遠學不到

香港人就是中國人,咩叫香港人中國人,剝削,壓榨?共產黨不是行緊社會主義咩?

中國人係無咁思維去諗

香港人係時時刻刻都想吸乾別人

引用:
原帖由 分享者 於 2021-11-15 01:24 AM 發表
中國人係無咁思維去諗

香港人係時時刻刻都想吸乾別人
你唔了解經濟者。
當一個地方由高增長階段後進入中產收入陷阱,經濟就開始放緩。
為緩解退休和社會福利壓力,政府只能夠推遲退休年齡。 由全民享有既社會福利為左可以永續,只能夠投資比放入銀行較交既投資收益選擇,然後受控於世界經濟,mpf又好公積金就要 hold 住, 又受經濟下行影響波動。

根本唔關英國定回歸之後既事。

事實回歸前英國當香港華人係狗你又唔知。 居然拿香港受惠中國開放之後既高增長紅利來當英國人比你有希望。

想一下78年中國開放之前,香港人住木屋區咋。一個魚光村大火就死幾千人

香港人果種資本主義思想, 崇洋既意識已經入晒骨

你去到英國,會發現更加大鑊。
因為老闆根本唔當你係自己人,只係老臨,一個崩都唔會分紅比你。

香港今日只要有樓,真係好難生活咩?以前買隻雞都要諗過下。

咁係邊個炒起晒D樓?回歸之後幾年增供應壓樓價,班港豬又唔happy。

面對現實啦。根本唔係邊個話事既問題。

引用:
原帖由 分享者 於 2021-11-15 12:47 AM 發表

簡單講下;

我有個開田羅車朋友,佢話我知原來呢行,無花紅,無雙糧,但有巡環性合約

佢地吖供車期

咁你重新進入供車期

對於你來講無野既,當公司買返你部車果個錢係一個 ...
你實在再無知!而吾係理想! 有時間抱怨  睇返香港近代史拉  

當年香港食住大陸條水,訓响度揾銀。英國畀嘅?

引用:
原帖由 分享者 於 2021-11-15 00:47 發表

簡單講下;

佢地吖供車期

咁你重新進入供車期

對於你來講無野既,當公司買返你部車果個錢係一個 ...
睇亊必須睇全局;

當年英國人管治殖民地,例如香港;是3%比95%,另外2%是其他族裔。
絕對少數的異族人遠離國家要管治大比數的土佬,必須用遠高于當地人的薪酬才會有人願意為他們賣命。
雖然所出薪金及福利高很多,但英人憑特權的收入更多得多。
回歸後大家咁高咁大,既然誰也沒有特權,政府及老板自然「惗過度過」。

假如,我講假如;大陸人在香港有特權,我保證他們必須採用當年英國人的方式。

問題是;你願意嗎?

英國人係當香港水魚

英國人在香港有特權

但佢地唔會做出面,佢地自己人會控制自己人

引用:
原帖由 分享者 於 2021-11-15 09:11 AM 發表
英國人係當香港水魚

英國人在香港有特權

但佢地唔會做出面,佢地自己人會控制自己人
細路  你邊樹鄉下呀?  英國佬做出面你都講得出? 香港所有C級官員都指定由白鬼出任  華人不得出任!  華人係自己土地比d啊差地位重底!  你點對得住你老豆?做狗比做人光榮 你都講得出!

做得鬼老狗耐咗以為自己變成鬼老。
英國人一直系香港高高在上,有錢,有地位,有面子。以前外國人同你講幾句話都會心跳跳。這就是你說的英國人會俾人有夢想的錯覺。西方電影,文化等也讓人感覺西方人先進進步有愛心的假像。
有d人做狗耐咗,唔知自己系人。

引用:
原帖由 oyear 於 2021-11-15 07:33 AM 發表

你唔了解經濟者。
當一個地方由高增長階段後進入中產收入陷阱,經濟就開始放緩。
為緩解退休和社會福利壓力,政府只能夠推遲退休年齡。 由全民享有既社會福利為左可以永續,只能夠投資比放入銀行較交既投資收益選擇,然後受控於世界經濟,mpf又好公積金就要 hold 住, 又受經濟下行影響波動。

根本唔關英國定回歸之後既事。

事實回歸前英國當香港華人係狗你又唔知。 居然拿香港受惠中 ...
說話又唔可以咁講!!

英國人管治香港之後香港嘅發展,社會情況,遠比當時嘅中國好,
事實上,上海租界,都比中國人管中國人嘅地方好,
好多殖民地地方,當地人,當家做主之後, 更加大不如前!!

日本佔領香港、英兵不抵抗下投降。
加拿大兵死守香港,全軍覆沒。
樓主有冇乜嘢感想?
日本戰敗英國佬厚顏無恥地重掌香港。
英國佬俾咗啲咩嘢夢想香港?

港島開埠半山曾幾何時不是高高在上嘅英國鬼天下,港人有啲咩夢想?
歷史俾咗香港有不平凡嘅國際地位、但香港人連邊個港督都無權過問、英國佬俾咗咩夢想俾香港人?
香港唔係葉錫恩女仕香港仲係一個貪污受賄嘅地方.連一個英國女仕都睇唔過當時英治方式,樓主有咩感想?

今時今日嘅英國沒落, 並不是因為資本主義 ,係因為民主普選 ,民主普選係最接近無產階級領導嘅政治體系, 注定冇競爭力!!

資本主義, 企業之間處於競爭狀態, 人民用自己嘅金錢去投票購買哪一家企業的產品, 市民用金錢去投票, 所以企業係充滿著競爭力嘅,能夠喺外國幫本地人創造財富。
美國近年有彈出一個馬斯克!香港呢???

如果,你話宜家香港仲係一個資本主義社會,我會覺得你好唔要面,香港政府而家開口埋口都話幫社會基層,呢啲咁嘅口吻同我講係資本主義??

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]