• 瀏覽: 5,946
  • 回覆: 12
唵嘛呢叭咪吽  唵嘛呢叭咪吽  唵嘛呢叭咪吽  唵嘛呢叭咪吽  唵嘛呢叭咪吽  唵嘛呢叭咪吽  唵嘛呢叭咪吽  唵嘛呢叭咪吽  唵嘛呢叭咪吽  唵嘛呢叭咪吽  唵嘛呢叭咪吽  
引用:
原帖由 吳儼晉 於 2021-11-3 12:55 發表
政治可以令人 家破人亡 斷六親  失去朋友 失去伴侶 癲起上嚟會殺人 分分鐘會坐監 走佬著草 客死異鄉 出賣親人 出賣朋友 出賣國家 出賣民族 亦有可能富起來
政治不但唔可怕,而且十分重要。
可怕的是人,可怕的人騎劫了政治為自己謀名竊利,為禍國家。

引用:
原帖由 吳儼晉 於 2021-11-3 13:09 發表

所以咪可怕囉 !戇鳩
討論唔可怕,可怕嘅系人。
一開口就罵人戇九,系咪好可怕?

所以有時都提醒D中國人唔好搞咁多政治, 因為中國人搞親政治都會係咁. 但叫唔好搞咁多政治就會被唔解為"想愚民, 想洗腦", "唔畀人講真話"等. 叫你唔好搞唔係唔畀你搞, 而係你搞親都死, 所以先叫你搞少D, 當係為咗個社會好. 香港黑暴已經算好, 起碼冇乜死人, 搞太平天國, 就死成億人, 冇一億都有幾千萬.

有時都要讚吓日本人, 幾千年以嚟, 都係同一個皇族, 從未畀人推翻過.

政治係骯髒,但不可怕!
可怕的是收了黑錢的政黨
用謊言愚民,為外國辦顛覆己國的事!
可怕的是愚蠢+自以爲是又沒有分析能力的選民,
更可怕的是貪婪、違法與叛國!

政治?
你懂嗎?我可以大膽講連搞緊政治嘅都唔知乜嘢係政治。
政治並不可怕、可怕嘅係濫講政治綁架政治。

政治唔會同你講道理道德。
十幾歲正值青春期都講政治,他們懂嗎?
政治可以選擇性盲目可以唔講道理,
將打唔同政見嘅人當為理所當然。
選擇性相信謊言、新屋領強姦,太子死咗人,這些人理性嗎?

政治?
樓主你懂嗎?
我自問真係唔懂。

引用:
原帖由 吳儼晉 於 2021-11-3 13:32 發表

可怕的人騎劫了政治為自己謀名竊利,為禍國家
你咁樣係頂心杉 同可怕有咩分別 為咗頂而頂
我收返戇鳩兩隻字
我講嘅緊亊實,包括所有的亊實。如果呢句屬于亊實的說話頂親你個心,只能對你說「不幸」。

引用:
原帖由 正字 於 2021-11-4 01:17 發表
所以有時都提醒D中國人唔好搞咁多政治, 因為中國人搞親政治都會係咁. 但叫唔好搞咁多政治就會被唔解為"想愚民, 想洗腦", "唔畀人講真話"等. 叫你唔好搞唔係唔畀你搞, 而係你搞親都死, 所以先叫你搞少D, 當係為咗個社會好. 香港黑暴已經算好, 起碼冇乜死人, 搞太平天國, 就死成億人, 冇一億都有幾千萬.

有時都要讚吓日本人, 幾千年以嚟, 都係同一個皇族, 從未畀人推翻過. :smi ...
日本人系响認同同一個皇族之下互相殺戮,通過實踐而殺到倭奴武功咁厲害,隨時欺凌朝鮮和中國。
以前的中國人衰在文明,講多過做,變成唔打得;對外戰爭未贏過。
好在共產黨系打出來的,所以好打得;中國唔使再畀人欺負。

引用:
原帖由 吳儼晉 於 2021-11-5 11:26 發表

你唔好睇到呢個世界好多叻人, 大部分都係蠢人所以被洗腦非常簡單嘅事,  政治令到人失去常性 唔係可怕係乜嘢,  你估個個都有正常頭腦
所以教育好重要。《覺醒年代》李大釗有句話;希望經過數代人的努力可以改善民智。

依家已經好咗好多了,終于弄明白「民主冇漆用」。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]