• 瀏覽: 8,524
  • 回覆: 16
本人今年35左右,我唔知萛唔萛青年人

但我香港出世35年來接觸無數所謂年青人,無1個大約所謂陽光氣,而且只要有2-3個人坐係1齊就會得把口!?

你咁唔得,佢咁唔得,無建設性癈話最多,做又唔見佢地做

佢地就係,做果個!?死果個!?

唔理做果條友點做都好,其他人就圍插佢

做果條友忍憋付眾,其他人至上級唔會幫佢,仲可能加多野

邊到搵救世主去救你地

我真係後悔佔中果時出計救左你班人渣

你地自己上一背係點自己知,唔好妄想自己下一代生活係迪士尼世界入面

你地老背人係好彩,經濟好,加移民潮,所你地年代好多錢,所先無問題發生

呢個故事分3層次

1:上一代

而家問問而家發生,好大因數你地年代己經有

但好景所以蓋過左

2:功利主意

香港一向都係功利主意,呢啲就係人性,

3:

香港係咁人就係咁

社會改變人,唔係人改變社會

你地想點?想要莫札特?達分其?香港有呢啲人十居其九餓死左

你地只乎抄樓!其他行業死晒!

你地唔覺咩!香港地只重視樓,同樓有關的行業都賺錢

我個人認為除非再世希特拉咁搞大納粹香港咁就有可能改變一齊

啲錯別字多到....
不過內容我都認同嘅.

不只錯別字多,有很多句子詞不達意,難以明白。

你發文都檢查一下,清一清腦袋,再讀一讀看看自己會否明白自己寫甚麼。

聽唔明算數,反正我唔係事必要解釋比全世界人聽

總知香港未來就係抄樓

凡係同地產有關行業都賺到錢

知唔知點解佔中果時全部都係大學生?

因為而家香港大學生出來人工約15000左右

而好少基層去佔中,因為基層去做地盤工,人工約800-1000日薪,計起來都有26000,做耐啲唔止

所以買到房都係地盤人多

上到車就神

上唔到車就哭

呢個大還境下,年輕人仲可以有咩?

如果真係有人想改變社會?到時政府自己都受唔受起?我估政府第一個拉佢坐監

如果係我,我或者可以扭轉局面,40%信心

引用:
原帖由 分享者 於 2021-9-25 03:09 AM 發表

總知香港未來就係抄樓

而好少基層去佔中,因為基層去做地盤工,人工約800-1000日薪,計起來都有26000,做耐啲唔止

所以買到房都係地盤人多

上到車就神

上唔到車就哭

如果真係有人想改變社 ...
乜你而家炒緊樓咩?
你有能力參與炒樓?
淨係而家嘅樓價貴?
你父母買樓時唔貴?
問題係而家嘅大學生感覺到老馮爭佢哋咁。

其實我唔止想講樓

而係香港想發達仲有其他出路?

去追夢?做科學家?藝術家?睇下幾時訓街

根本無其他路可以走,有句話岩,香港係生存唔係生活

更可況

你地教出來果班小朋友識條鐵咩!?

飲酒就叻!食飯叻!搞屎棍最叻!

就算比條生路佢地,佢地都唔識行

你地唔好怪我講真話

香港仔同中國仔比起上來

如果早廿年前你地香港老一背大大聲講自己幾叻

其實果時我就知香港呢代人唔及大陸呢代人

文唔得,武唔得,把口最得

簡單講你香港呢代人無料

港青崇洋之後變得兇殘和目中無人,承繼了西洋文化之中的戰爭狂熱性格,把侮辱別人的行為當成是自由,他們覺得這樣很有型,是潮流文化,正如吸煙和吸毒一樣。所以其實他們對反中和追求民主自由的行動也當成是潮流活動的一種,他們不少人本身是嚴重缺乏獨立思考的能力,但把仇恨心理無限放大,變成了暴力野蠻與恐怖主義。

https://youtu.be/RFvyyenANtY

自由不是問題,問題在於無腦和缺乏獨立思考,港式驕傲完全解決不到重大的社會問題,在行動之前很容易接受外國策動和思想支配,或許他們不少人是擁有自願性質,把所有香港所面對的問題歸咎於中國人頭上,對自己的作惡和內心險毒完成無視,根本是離地的行為。

引用:
原帖由 分享者 於 25-9-2021 12:56 發表
其實我唔止想講樓

而係香港想發達仲有其他出路?

去追夢?做科學家?藝術家?睇下幾時訓街

根本無其他路可以走,有句話岩,香港係生存唔係生活
他們的夢想很大和很優越,但手段相當差勁,只懂得用蠻力達到目的。

引用:
原帖由 分享者 於 2021-9-25 03:09 AM 發表

總知香港未來就係抄樓

所以買到房都係地盤人多

上到車就神

上唔到車就哭

如果真係有人想改變社 ...
如果係我,我或者可以扭轉局面,40%信心 <<<<< 睇到呢句真係O左咀

每一代都有自己的社會問題去解決,如果現在年輕人覺得上一代生活咁好,錢咁易搵,樓又平。咁點解自己唔係富二代?點解佢父母無樓分比佢地住?

我唔止全部講樓,而係講緊香港有咩出路?

或者咁講

年青人=子彈

社會=錢

政府=槍

年青人咀炮好勁!但無用!講到會飛都得

社會唔鐘意玩槍,鐘意玩樓

政府係槍,自從射左樓呢粒彈之後再無第二發

引用:
原帖由 分享者 於 2021-9-26 04:44 PM 發表
我唔止全部講樓,而係講緊香港有咩出路?

或者咁講

年青人=子彈

社會=錢

政府=槍

年青人咀炮好勁!但無用!講到會飛都得

社會唔鐘意玩槍,鐘意玩樓

政府係槍,自從射左樓呢粒彈之後再無第二發
政府有好多槍,只係年輕人自己就係想炒樓炒股
政府咁多年叫大家同大灣區溶合推廣香港既服務業,年輕人怕能到要死,死都唔願返內地或做內地生意
政府不停搵樓起地,阻止最利害既都係班年輕人

根本上就係全香港人包括年輕人多只想搵快錢,今日惡果是自己攞來

對於愛國愛港青年正常市民還是願意扶一把。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]