• 瀏覽: 10,223
  • 回覆: 33
"氣溫再高兩度 , 世界就會完蛋" 我唸好多同本人差唔多大既網友 ,
大概係中學階段 , 就大量接收呢一類信息 ...
佢地話 , 氣溫再高兩度既 , 北極就會大溶冰  , 水位會上升  淹沒大量城市
之後大量物種死亡 , 地球整個生態被摧毀 , BABABA ... 世界就會完蛋 !!!
講到世界從來未試過咁熱 , 但事實係咪咁???

我可以好直接咁答你 : 完 . 全 . 唔 . 係 !!!

無錯 , 係近100年歷史 , 氣溫係係不斷上升狀態 , 但E+遠唔係史上最熱
... 有部份朋友可能聽過 "明清小冰期" 既個名詞 ,
意思係中國歷史中既明清兩朝 , 都係人類史上其中一個低溫期 ,
而事實上 , 係人類歷史上己經經歷過 , 好多溫暖期 / 低溫期既循環周期 ,
而咁岩係整個近代史 , 其實都係係呢個低溫期之中 ...
直到近100年氣溫之開始回升 !!!

今時今日既氣溫 , 只能算歷史平均再稍高少少 , 但中國歷史上 ,
對上既兩個溫暖期 , 其實就係稱為中華盛世既--秦漢  以及  隋唐時期 !!!
氣溫仲要比E+高幾度 , 咁你估當時有無環保之士口中既 "末世天劫" ???

而且 , 氣候變暖其實對唔少國家其實係有利 , 當中就包括中國 ...
因為係上一個降溫期 , 北方氣溫同降雨下降 , 令到北方生產力大幅下降 ,
先出現E+我地見到山西  陝西  河北等貧瘠景象 ...
如果氣候回升 , 其實中國既可發展地(包括可耕地) , 以糧食都會大幅上升
甚至連綠化帶等碳中和來源 , 都可以巨幅提升 !!!
咁當然 , 比我地更開心既 , 就係我地既近鄰 , 北極熊拉 ^.^

所以 "氣候變暖" 根本就係一個騙局 , 而呢個騙局既最大意義 ,
就係限制發展中國家發展工業 ... 而且 , 要知道己發展國家既人均碳排放
其實係我地既好幾倍 !!!

小弟從來唔信

不太對, 以前地球氣溫上升下降是自然因素, 而現在明顯是人類發展引起氣溫上升.

引用:
原帖由 sexkiller3 於 2021-9-2 10:39 AM 發表
不太對, 以前地球氣溫上升下降是自然因素, 而現在明顯是人類發展引起氣溫上升.
照你咁講
閃電引發的山林大火
人類不宜插手干預
由得佢自生自滅

地球變援海平面上升,居民移居中西部

引用:
原帖由 sexkiller3 於 2021-9-2 10:39 AM 發表
係咩,咁我又幾有興奮想知道,e+氣溫上升係點 “明顯” 因為人類發展喎!(≧ω≦)/

引用:
原帖由 門閥政治 於 2021-9-2 08:09 AM 發表
"氣溫再高兩度 , 世界就會完蛋" 我唸好多同本人差唔多大既網友 ,
佢地話 , 氣溫再高兩度既 , 北極就會大溶冰  , 水位會上升  淹沒大量城市
之後大量物種死亡 , 地球整個生態被摧毀 , BABABA ... 世界就會完蛋 !!!

我可以好直接咁答你 : 完 . 全 . 唔 . ...
同意你最後一句,已發展國家想阻止其他地方發展,
但氣溫上升都唔一定會落雨落多左喎,,好似沙漠咁

如果氣温昇高對世界冇影響,樓主可否講吓世界咁多冰川消失咗.
如果氣温昇高對世界冇影響, 美國咁多山火係點形成.

引用:
原帖由 門閥政治 於 2021-9-2 08:09 AM 發表

我可以好直接咁答你 : 完 . 全 . 唔 . ...
師兄,閣下講對一半,每當地球氣候回暖,南北極冰川溶化的確會帶來大水,但被浸蓋的地方是北歐、淺地島國、東太平洋沿岸及亞洲南端地帶都比較危險。。。
再加上每四至五千年的大型黑子活動及地心地殼運動,都會在近年發生。。。
自有史以來地球上的降温期及回暖期受惠的地區一直也是東亞及非洲大陸,而歐美洲都是受災地區,單從人口繁衍率巳可窺探一二,這亦說明為何中國及印度人口會如此多,而歐美人口如此少了。。。
另外若中東及非洲不是連綿戰亂,人口增長亦是非同小可。。。

有一點很多香港人沒有留意,西鬼傳媒所講的因天氣回暖至氣候變化、大水及山崩地裂的大災難。。。一直是講緊(他們)鬼國的國土內,並非說亞洲。。。
所以近年西鬼們一直向中國敲門及同印度扮好友,只是在為鬼畜們自己找一個可逃生及安置的門路。。。
世界政局之改變,其中原因極有可能歐美洲等地將出現大危機,需像千年前般向亞洲等大國求助,今天老美一路縮減海外戰事,更希望能盡速增加國內可動之員。。。
主因只有兩樣。。。
一>因美國經濟之差及疫爆之誇張,分分鐘再次出現大型動亂,甚至出現內戰。。。
二>若真的出現大型天災地劫,希望能有足夠員動力協助救災。。。
但現時西鬼們極不團結,當大災難來臨時基本是等死,而老美在災難面前更是一籌莫展,看看LA大火燒了多久!?
而若發生內戰,回朝的美軍到底是幫聯邦政府?還是金主?或是侵侵都未知!?🤭

但有一樣需應知的是,多次地球回暖期南方地帶地區都出現大瘟疫及鼠蟲橫行,而每次降温寒期靠北的地方都出現大貧瘠的。。。

無論是降温期或升温期都會對自然生態環境帶來巨變,在這段時期內都會使物種生態改變、滅絕及更生。。。
很多奇異的細茵或病毒亦大多在這段時期出現,過去千萬年來一直如是,只不過近這幾千年來人類有了文明才開始記錄及追索。。。
而近年因科技發展進步,因巳知道太陽所有的動作,都會影響地球所有的一切。。。是一切。。。
包括氣候、磁場、生命增減、物植物行動及生長、地殼變動及我們的思想行為等等。。。等等

而今次氣候變化影響最大就是。。。鬼畜們!!!

引用:
原帖由 SOMA1963 於 2021-9-2 03:37 PM 發表
如果氣温昇高對世界冇影響,樓主可否講吓世界咁多冰川消失咗.
如果氣温昇高對世界冇影響, 美國咁多山火係點形成.
世界咁多冰川消失咗
美國咁多山火形成
對你有何影響 ?

引用:
原帖由 vvoy 於 2021-9-2 03:54 PM 發表

世界咁多冰川消失咗
美國咁多山火形成
對你有何影響 ?
一定有影響, 明顯熱咗, 重會越來越熱.

引用:
原帖由 SOMA1963 於 2021-9-2 03:59 PM 發表

一定有影響, 明顯熱咗, 重會越來越熱.
越來越熱.
對你有何影響 ?

引用:
原帖由 vvoy 於 2021-9-2 04:05 PM 發表

越來越熱.對你有何影響 ?
越熱山火越多, 燒咗嘅樹係生產氧氣嘅重要植物 , 而燒咗嘅樹亦吸收二氧化碳嘅重要工具, 結果係二氧化碳越多, 地球温度越高. 而燒樹時亦會消耗氧氣. 如果有日地球冇咗樹木, 對人類影響巨大.

如果你認為越嚟越熱對人類冇影響, 歡迎提出意見.

引用:
原帖由 SOMA1963 於 2021-9-2 04:48 PM 發表

越熱山火越多, 燒咗嘅樹係生產氧氣嘅重要植物 , 而燒咗嘅樹亦吸收二氧化碳嘅重要工具, 結果係二氧化碳越多, 地球温度越高. 而燒樹時亦會消耗氧氣. 如果有日地球冇咗樹木, 對人類影響巨大.

如果你認為越嚟越熱對人類冇影響, 歡迎提出意見.
山火發生
是因為天氣熱嗎?
為甚麼加州 澳洲
年年都發生山火 ? (加州仲燒緊)
當地政府束手無策

暴冷暴熱, 暴雨暴旱, 氣侯變化波動幅度愈來愈大, 咁都無影響???

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]