• 瀏覽: 8,720
  • 回覆: 11
人嘅死穴, 就係唔識去原諒.
中國人而言, 亦都一樣, 每逢去到 918, 就會突然無端上哂身, 又要罷買, 又話罷用, 對像當然係日本.
但又從來有冇去諗下當年, 究竟真正係邊個響背後煽風點火, 令到日本幻覺認為自己可以做東亞大佬?
我真心建議你復飛後, 走一轉廣島, 走一轉長琦, 你就知係邊個先輸入大量嘅先進墮落天使科技俾日本.  時間係 1829....
我認為, 對日本人的無端仇恨係冇意義嘅, 但對日本政府就冇問題, 因為但凡係親民主邪教大國嘅政權, 都要防避, 要恨惡, 呢個係事實, 無需爭辯.
舉一反三, 日本街, 維他奶事件, 麥當勞事件, 係因為有民主邪教級數嘅老鼠屎搞垮一烹粥, 如果又黎咩罷買罷食果啲, 就又係跌咗落去 918 嘅陷阱裡面, 要對付嘅係當中仍抱住邪惡思維嘅民主邪教徒, 要抽出黎鞭屍嘅係呢班人.

人都識得原諒,睇下系乜樹。

重提918有其必要,因為有人忙記歷史,連續做出抵屌亊件。

仇恨還仇恨
原諒還原諒

兩者可以共存,不必只選一項。
沒有仇恨又何來原諒,而被原諒了不代表她可以無愧於心。

你說的論點我不同意,就算有其他人根植出種子,以下幾點還是可以改變的。

日本沒心侵略,不會有日本侵華
日本沒打算統一亞洲,不會有大東亞共榮圈
日本沒打算屠殺,不會有南京事件
日本打算好好統治中國版圖,不會有人民不平等對待
日本有人道精神,不會有不人道實驗

日本曾經就是殘酷的侵略者,雖然和這一代人未必有關,但設法抹去上一代的罪行絕對有錯。
被原諒也不是必然,這是人心自發的,要看對象做過甚麼才能決定。

918抵制就是中國對日本整體的觀感由來,就算可能殺錯良民,抵制一日影響的少許經濟和當年的人命沒甚麼可比性,對日本整體傷害接近零。
這只是中國人民對918及日本作為不滿而已,畢竟日本政府和人民是分不開的。

例子,一個殺人犯坐牢了,出獄後不斷挑釁受害家屬,說我已經還清罪孽了,死者活該,你會怎樣想?會原諒他嗎?

日本當年上下一心舉國支持侵略中國,反對的只是極少數,中國人是沒有可能原諒日本的,等如日本人沒有可能真正知錯和後悔

只要日本人真誠道歉, 中國人可以原諒.

但日本從來否認某些行為, 自欺欺人, 才是不可原諒嘅原因.

只要日本繼續否認, 中國人就會間唔中通知日本人曾經做過嘅好事.

引用:
原帖由 z_gundam_2008 於 2021-9-28 11:36 AM 發表
人嘅死穴, 就係唔識去原諒.
中國人而言, 亦都一樣, 每逢去到 918, 就會突然無端上哂身, 又要罷買, 又話罷用, 對像當然係日本.
但又從來有冇去諗下當年, 究竟真正係邊個響背後煽風點火, 令到日本幻覺認為自己可以做東亞大佬?
我真心建議你復飛後, 走一轉廣島, 走一轉長琦, 你就知係邊個先輸入大量嘅先進墮落天使科技俾日本.  時間係 1829....
我認為, 對日本人的無端仇恨 ...
美化、崇拜、表揚戰爭犯,何須講原諒?
民族祖先痛苦記憶,卻由此而生!!!

引用:
原帖由 sheung1009 於 2021-9-28 03:59 PM 發表
仇恨還仇恨
原諒還原諒

兩者可以共存,不必只選一項。
沒有仇恨又何來原諒,而被原諒了不代表她可以無愧於心。

你說的論點我不同意,就算有其他人根植出種子,以下幾點還是可以改變的。

日本沒心侵略,不會有日本侵華
日本沒打算統一亞洲,不會有大東亞共榮圈
日本沒打算屠殺,不會有南京事件
日本打算好好統治中國版圖,不會有人民不平等對待
日本有人道精神,不會有不人道實驗

日 ...
仲有,韓國直情被呑拼咗添,宜家係咪韓丶日一家親呢?韓國點解仲要係慰安婦事情糾纏爭論,主要皆因日本並非光明磊落國家囉。

引用:
原帖由 SOMA1963 於 2021-9-29 06:35 AM 發表
只要日本人真誠道歉, 中國人可以原諒.

但日本從來否認某些行為, 自欺欺人, 才是不可原諒嘅原因.

只要日本繼續否認, 中國人就會間唔中通知日本人曾經做過嘅好事.
一諗到甲午戰爭要中國割地賠款,宜家日本付出實在少得可憐,咁仲值得原諒佢嗎?

引用:
原帖由 天下唯攻2.0 於 2021-10-1 02:46 PM 發表

一諗到甲午戰爭要中國割地賠款,宜家日本付出實在少得可憐,咁仲值得原諒佢嗎?
聞說收得咁少係因為蔣介石條友扮好人收咁少.

只要對方唔再亂攪, 扮吓好人有時冇問題, 睦隣有時對國家發展有好處.

引用:
原帖由 SOMA1963 於 2021-10-1 03:09 PM 發表

聞說收得咁少係因為蔣介石條友扮好人收咁少.

只要對方唔再亂攪, 扮吓好人有時冇問題, 睦隣有時對國家發展有好處.
零代價佢會知驚?戰敗國竟然仲有琉球群島可以落到袋喎,基本著數到無以復加呢。

引用:
原帖由 天下唯攻2.0 於 2021-10-1 03:39 PM 發表

零代價佢會知驚?戰敗國竟然仲有琉球群島可以落到袋喎,基本著數到無以復加呢。
個問題係日本仔以為否認多幾次就會D人就會唔記得, 唯有間唔中提佢曾經犯過嘅錯.

好多人唔記得中國雖然係戰勝國, 但其實係得個樣, 都係睇美國做人.

日本從無真心認錯,點可原諒!😶

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]