• 瀏覽: 7,138
  • 回覆: 19
剛收聽完香港電台葉國華先生的《五十年後》,葉先生綜合美國最近各方面的動向,相信美國有意向中國開戰,因為他看到「美國有此需要」。
我不同意葉先生的判斷;
發動大戰只有兩大原因(沒有第三種);復仇或者為利益。
中美無仇,美國對華的指責純屬隨口九噏,完全拿不出證據。
至于利益;則更不必妄想了。

退一萬步說;美國不費吹灰之力就完勝中國,打到習近平宣告投降。然後呢;美軍要不要進駐中國?美國連伊拉克也擺不平,若美軍進駐中國,一定被無盡的中國武裝力量拖死。

她用什么方式管治中國;通過「民主」選出一個親美政權?或者通過分化搞出多個親美政府?

98%中國人滿意目前的管治模式,不管怎樣也選不出一組或者多組認同侵略者的傀儡。

中美之戰中國必勝。
原因;
中國工業生產力大于美國,長期消耗之下中國必勝。
繞過半個地球的美軍補給線太長。中國導彈可以在美艦隊踏入東半球就送她們去喂魚。美軍駐遠東基地的武裝會在第一時間被中國導彈清理殆盡。
美國武器先進?最先進的導彈都要消耗;大約一枝換一枝。不要忘記中國的工廠可以無限量供應。
世界上最昂貴的玩意是打仗。美國連北韓和伊朗都不敢動手,還說中國?
美國的強項只剩下搞顏色革命。不過現在不行了,尤其是在中國。
對!還有核戰;中國是被侵略的國家,當生死存亡之際一定樂意同歸于盡。

空心話美夷
吹水有心思
自顧早無遐
分崩正合時

撐!

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-6-19 04:39 PM 發表
剛收聽完香港電台葉國華先生的《五十年後》,葉先生綜合美國最近各方面的動向,相信美國有意向中國開戰,因為他看到「美國有此需要」。
我不同意葉先生的判斷;
發動大戰只有兩大原因(沒有第三種);復仇或者為利益。
中美無仇,美國對華的指責純屬隨口九噏,完全拿不出證據。
至于利益;則更不必妄想了。

退一萬步說;美國不費吹灰之力就完勝中國,打到習近平宣告投降。然後呢;美軍要不要進駐中國?美國 ...
葉國華近來太偏喇。
美國現在係要一場大嘅戰爭,但世界唔會容忍一場大形真槍實彈戰爭,尤其是同全世界都有利益關系嘅中國。
美國只係做壓抑戰。中國要發展乜,美國就要聯歐打壓乜。

引用:
原帖由 ntworks 於 2021-6-20 11:42 發表

葉國華近來太偏喇。
美國現在係要一場大嘅戰爭,但世界唔會容忍一場大形真槍實彈戰爭,尤其是同全世界都有利益關系嘅中國。
中美打咗好多年暗戰,特朗普忍唔住挑起明來,但都系蠱蠱惑惑而已。
美國專欺凌弱小,企硬一滴的北韓與伊朗都唔敢郁。打中國?買棺材唔知碇乎?

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-6-20 01:16 PM 發表

中美打咗好多年暗戰,特朗普忍唔住挑起明來,但都系蠱蠱惑惑而已。
美國專欺凌弱小,企硬一滴的北韓與伊朗都唔敢郁。打中國?買棺材唔知碇乎?
中國係國際工廠。美國亦有好多金融資產喺中國。如果美國要攻中國,中國就沒收所有美國產業。老美肯定即時冧。

美國需要戰爭發財,係人都知
但係絕對唔敢同中國全面開戰
要調動幾多軍力黎亞洲打呢場仗?
打個弱雞伊拉克都部署左成年
仲有,要點打法?
好似打伊拉克咁直接毀滅共產黨政權?
第一美國冇本事
第二中東好多國家的政權並不穩定,都存在武裝反抗組織
一早就計劃好打殘之後,可以馬上扶植個傀儡政權
中國並非冇此條件
最重要係,敢侵犯到領土,一個有核武的國家,仲會客氣?
係咪要開戰前先簽約,大家唔好用核武?
美國的如意算盤,應該利用台灣民進黨班看門狗
試探中國紅線,打中國牌政治操作
擦槍走火,台灣同中國開戰
美國協助....我講協助係後面提供武器,好大機會唔會直接介入
希望控制係小規模戰爭範圍
然後再利用國際輿論聯合各國制裁中國
美國想付出最小成本,得到最大利益
對中國黎講,武統台灣不是問題
遲遲唔出手係,武統同管治係兩回事
一國兩制? 一國一制? 用軍事高壓管理好長時間
台灣就算打輸投降,人民唔會咁聽話當無事發生照日常生活
恐怕會比香港黑暴之亂更亂
中國冇可能做到留島不留人
台灣係一個燙手山芋
美國拎黎當棋子
大陸內地好幾個知名學者都擔心
如果中美必需一戰,必然係台灣問題
不幸發生,會演變到什麼程度,沒有人能說得準

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-6-20 14:30 發表
美國需要戰爭發財,係人都知
但係絕對唔敢同中國全面開戰
要調動幾多軍力黎亞洲打呢場仗?
打個弱雞伊拉克都部署左成年
仲有,要點打法?
好似打伊拉克咁直接毀滅共產黨政權?
第一美國冇本事
第二中東好多國家的政權並不穩定,都存在武裝反抗組織
一早就計劃好打殘之後,可以馬上扶植個傀儡政權
中國並非冇此條件
最重要係,敢侵犯到領土,一個有核武的國家,仲會客氣?
係咪要開戰前先簽約,大 ...
所以我一直相信大陸不會武統台灣,起碼短期不會;
1,消耗美國國力。
2,時間換取空間。
3,無迫切性。
4,未統一的台灣土地不會消失。
5,勉強無幸福。

大陸全心做好自己,當北京人均收入兩倍于台灣時,大陸想趕走台灣都難。

引用:
原帖由 ntworks 於 2021-6-20 11:42 發表

葉國華近來太偏喇。
尾國想,唔等于做得到。
每個國家都系自己利益至尚,聯美冇着數,只系唔夠佢惡姐。
聯華就一定有運行。

這個男人會強姦那個女孩,因為這個男人有需要.

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-6-20 04:50 PM 發表

所以我一直相信大陸不會武統台灣,起碼短期不會;
1,消耗美國國力。
2,時間換取空間。
3,無迫切性。
4,未統一的台灣土地不會消失。
5,勉強無幸福。

大陸全心做好自己,當北京人均收入兩倍于台灣時,大陸想趕走台灣都難。
習近平已經多次宣告要"備戰"
可見問題不在會不會,而是有機會被迫要武統
短期不會?有時並非操之在己
逼到埋身,不得不做
唔通台灣修憲,玩偷渡法理獨,都坐視不理?

不過中國手上仲有一張牌
似乎牌局理論,一直保留唔打出去
一打出去就表示全面攤牌
ECFA上年年底十月約滿
本來要重談簽新約
很多評論認為中國會片面宣布終止
台灣方面自然唔敢單方決定唔要
台灣並冇本錢唔要ECFA
一旦終止對台灣經濟損害會好大
台灣政府死淨把口,格硬話大陸需要台灣產品技術
先唔敢繆然終止
我認為呢張牌唔輕易打出,一出就要台灣投降
否則打左出黎,台灣仍要死撐,再冇下一張重手經濟牌可打
現在玩恐怖平衡遊戲,ECFA牌始終蓋著不翻開

引用:
原帖由 小西灣三少爺 於 2021-6-20 17:45 發表
這個男人會強姦那個女孩,因為這個男人有需要.
有膽咪試一下挑戰香港法律囉!

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-6-20 08:28 PM 發表

有膽咪試一下挑戰香港法律囉!
師兄:佢有西膽咩……
條傻仔又無膽又無腦,
你講打仗,佢講強姦,
好心佢鳩痕就去叫雞啦。

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-6-20 19:27 發表

習近平已經多次宣告要"備戰"
可見問題不在會不會,而是有機會被迫要武統
短期不會?有時並非操之在己
逼到埋身,不得不做
唔通台灣修憲,玩偷渡法理獨,都坐視不理?

不過中國手上仲有一張牌
似乎牌局理論,一直保留唔打出去
一打出去就表示全面攤牌
ECFA上年年底十月約滿
本來要重談簽新約
很多評論認為中國會片面宣布終止
台灣方面自然唔敢單方決定唔要
台灣並冇本錢唔要EC ...
“海峽兩岸經濟合作架構協議”雙方有利,目前是台灣着數。菜菜籽不會蠢到得罪所有台灣人。大陸不但不會對台趕盡殺絕,而且會鬆章;對小朋友讓一點,不會和她一般見識。
台灣人崇日,理由好簡單;人望高處,日本人樣樣比台優勝一籌,尤其是收入,台灣人從心裏佩服。
目前北京人均收入同台北差不多,當北京人收入超越台北兩三倍,台灣自然要求認祖歸宗,統一兩岸。

美國不會打贏面唔高的仗

引用:
原帖由 輪皇 於 2021-6-21 00:07 發表
美國不會打贏面唔高的仗
中美第一仗在朝鮮。
當時新中國剛成立,百廢待舉,難聽的講系“企都未企得穩”。但是毛公果斷拍板“打”!
志願軍新兵在裝備十分落後,輜重嚴重缺乏,空中力量是零的情形之下:甫渡江便一口氣把長勝美軍打到抱頭鼠竄,一直敗退到38線以南。要不是中國輸了補給,極有可能盡殲美聯軍。
第二戰是越戰,北越軍是主力,中國是師傅兼派出穿上北越軍服的軍人暗赴北越;實習戰爭。這一仗打到美軍投降。

兩仗都是條件極差的情形之下打怕美國,今天的中國條件極佳;不斷供應的導彈將消滅美國在遠東的所有軍事和行動,讓牠們在東半球永不超生。

主題標籤 #香港電台
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]