• 瀏覽: 984
  • 回覆: 14
文藝復興
-- 發生在14世紀至17世紀;
---人文主義思想:主張個性解放,反對中世紀的禁慾主義和宗教觀;提倡科學文化,反對蒙昧主義,擺脫教會對人們思想的束縛;肯定人權,反對神權,
--- 源於義大利中部的佛羅倫斯威尼斯
--- 後擴展至歐洲各國。
---主旨:「人是萬物的尺度」。
---實際上是一種 新型態文化變革,
---商人除了將當時中東希臘獲得的古羅馬文獻匯集於此進行研究,富裕的風雅紳商更傾力支持著藝術創作。
+++++++++++
在各方面都有成就

我的評論:
1.身為中國人當然支持“民族復興”。
2.我認為 :文藝復興 Vs 民族復興,有相同之處。
3。文藝復興有當時的商家和富翁參與。那麼,我們中國人。。。
4. 文藝復興在各個領域都有成就。那麼我們中國人。。。
5. 我不同意共產黨這個措辭: 民族復興【意思是】=民族崛起,
{因為這是語意矛盾,既然說復興,那包含‘復原’的意思。就是說,我們本來已經崛起,後來被滿清人害慘了,現在共產黨銳意帶領復興}
6. 昨天有一個網友嘲笑提倡支持民族復興的另一網名。希望他懸崖勒馬。

. 我的政見:http://news.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=26716070&pid=462773354&page=1&extra=#pid462773354
                                                         李永健
文藝復興? 大清文人都識得講啦。文藝復興 咁係借古諷今,托古改制。
主因就系中世紀實在太封建,太保守落後。
而商人參與?商人大規模係社會政治出現仲要等多百幾年。

其實文藝復興咩又係民族復興!祇不過教宗勢力太過強悍。 如果唔係假借文藝。而系直接講民族。 十字軍就出征啦。
其實係屬於一種唔徹底個復興。

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 chenflie 於 2021-6-16 11:22 AM 發表
文藝復興? 大清文人都識得講啦。文藝復興 咁係借古諷今,托古改制。
主因就系中世紀實在太封建,太保守落後。
而商人參與?商人大規模係社會政治出現仲要等多百幾年。

其實文藝復興咩又係民族復興!祇不過教宗勢力太過強悍。 如果唔係假借文藝。而系直接講民族。 十字軍就出征啦。
其實係屬於一種唔徹底個復興。
一樓各個論點你都回應一下。
好不好?

引用:
原帖由 良心之光 於 2021-6-16 11:43 AM 發表

好不好?
不好,因為你發點貼都不正常

所以還是適合進來嬉笑怒罵一翻算了

扮咩認真討論,我覺得各位網友對你的回覆很好,你不滿意可以不發

但不能唔比人回

依家成個太空都有衛星,天朝都登咗月,連火星都繼美國派咗探測車探索,明又發射火箭上天宮…咁樣中國仲唔係民族復興,仲用中世紀歷史觀點嚟想諷刺廿一世紀中國未免太塵腔濫調

真係無嘢好講?
噏一大輪都唔知你噏乜?
要復興啲乜?

黃人幾時可以智商復興?

引用:
原帖由 黃金肥牛 於 2021-6-16 12:29 PM 發表
依家成個太空都有衛星,天朝都登咗月,連火星都繼美國派咗探測車探索,明又發射火箭上天宮…咁樣中國仲唔係民族復興,仲用中世紀歷史觀點嚟想諷刺廿一世紀中國未免太塵腔濫調
你是否代表中國共產黨?
你怎么知道他們怎樣接受我的訊息。
------
本帖子不是談論應否出這類帖子。
----
也許你再看看一樓。

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 良心之光 於 2021-6-16 11:43 AM 發表

好不好?
你有論點咩?

文藝復興就系歐洲民族國家復興。呢個係公論,又使咩變成你認為個論點?

然後你認為文藝復興有商人參與。麻煩係邊幾位。講下好喔。
根本就無咩商人參與。都系貴族內鬥。 所以無咁個論點基礎。何來論點。

文藝復興各領域都有成就? 咩野領域?
航海造船?文藝復興后成百年先興起,關佢事? 文藝部分啊? 都識得講啦,從阿拉伯圖書館穩返羅馬制度,文獻,再復興。 咁即系去外國抄啦。係掛!
工業革命係文藝復興搞咩? 醫學?抄阿拉伯圖書館d野,順手抄埋人地阿拉伯醫典,發明西醫。又叫成績?順手偷喔。
哦如果你講咁都算係文藝復興引起!
咁呢個論點,你套落中共同大陸人度。人地從窮到窿到今日飛天遁地,經濟 軍事 科技強國,勁過文藝復興好多啦。因為抄都算啊嘛!

民族崛起,民族復興,玩文字遊戲啊? 咁中共帶領復興,本來就謙虛啦。 即系中共承認以前中國偉大過。 而且唔係中共搞。而系祖先搞。今日再起,係致敬祖先,向前人學習。

咁謙虛,仲有野講?

引用:

好不好?
唉,我就認真D咁講多少少
其實根本就無所謂"文藝復興"
E個係洗腦宣傳
=========
真實歷史(極度簡略咁講其中一部分)係:
教皇國借法蘭克士兵搞侵略
===========
想知多少少(真係少少)就睇馬基維利本野

引用:
原帖由 良心之光 於 2021-6-16 11:05 AM 發表
文藝復興
-- 發生在14世紀至17世紀;
---人文主義思想:主張個性解放,反對中世紀的禁慾主義和宗教觀;提倡科學文化,反對蒙昧主義,擺脫教會對人們思想的束縛;肯定人權,反對神權,
--- 源於義大利中部的佛羅倫斯、威尼斯,
--- 後擴展至歐洲各國。
---主旨:「人是萬物的尺度」。
---實際上是一種 新型態文化變革,
---商人除了將當時中東和希臘獲得的古羅馬文獻匯集於此進行 ...
"我的政見:http://news.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=26716070&pid=462773354&page=1&extra=#pid462773354"
=================
你不如講你係咪咩公眾人物
你覺得唔方便講,你可以PM我,發短消息,反正我而家學車hea緊,約出黎俾我睇睇都好

引用:
原帖由 chenflie 於 2021-6-16 04:15 PM 發表

你有論點咩?

文藝復興就系歐洲民族國家復興。呢個係公論,又使咩變成你認為個論點?

然後你認為文藝復興有商人參與。麻煩係邊幾位。講下好喔。
根本就無咩商人參與。都系貴族內鬥。 所以無咁個論點基礎。何來論點。

文藝復興各領域都有成就? 咩野領域?
航海造船?文藝復興后成百年先興起,關佢事? 文藝部分啊? 都識得講啦,從阿拉伯圖書館穩返羅馬制度,文獻,再復興。 咁即系去外國抄 ...
"文藝復興就系歐洲民族國家復興"
錯,唔係咁
我份人"9(第1音)屎"唔解釋

為何每次有人提起某君的舊作,某君則以沉默是金,避之則吉的態度回應?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]