• 瀏覽: 15,612
  • 回覆: 60
空城計有兩個版本。
第一個係立法會大樓。
下一個應該係香港。

香港嘅價值, 跟大陸分別, 法治。
維護 唔到 法治。

香港嘅價值就會消失。

不過喺法官 大律師 眼中, 自身利益, 大於香港利益。

引用:
原帖由 breadstick 於 2019-7-12 19:12 發表
空城計有兩個版本。
第一個係立法會大樓。
下一個應該係香港。

維護 唔到 法治。

香港嘅價值就會消失。

不過喺法官 大律師 眼中, 自身利益, 大於香港利益。 ...
林鄭好有可能想引哂所有反對派同入鬼出黎。佢依幾次出黎講嘢都用啲觸動到反對派神經嘅字眼,但實質上冇再有任何讓步,純粹俾佢地有籍口出黎搞事。但係警方又會特登克制,等越黎越多人睇到反對派嘅真面目。

香港夠亂、有足夠市民對反對派反感嗰陣,咁中央就可以有理由即時一次過搞掂哂所有人啦。

引用:
原帖由 kylohk 於 2019-7-12 07:46 PM 發表

林鄭好有可能想引哂所有反對派同入鬼出黎。佢依幾次出黎講嘢都用啲觸動到反對派神經嘅字眼,但實質上冇再有任何讓步,純粹俾佢地有籍口出黎搞事。但係警方又會特登克制,等越黎越多人睇到反對派嘅真面目。

香港夠亂、有足夠市民對反對派反感嗰陣,咁中央就可以有理由即時一次過搞掂哂所有人啦。 ...
但國家好難一次過用強硬手段去鎮壓今次事件,外國勢力就係想香港亂,國家一出手,就大條道理制裁中國。

引用:
原帖由 kfws 於 2019-7-12 19:50 發表

但國家好難一次過用強硬手段去鎮壓今次事件,外國勢力就係想香港亂,國家一出手,就大條道理制裁中國。
所以就要搞到更亂,亂到一個地步,等國際社會都覺得振壓平亂係合理先至出手。

引用:
原帖由 kylohk 於 2019-7-12 07:46 PM 發表

香港夠亂、有足夠市民對反對派反感嗰陣,咁中央就可以有理由即時一次過搞掂哂所有人啦。 ...
林鄭由始至終都係公僕,為巿民服務,以和惟貴。 政治機心不大。
個人真的佩服林鄭做人品格。

中美對奕, 根本不是林鄭能力所及。 612後,韓正南下。
相信,掌握運籌, 是中央 定奪。

空城計出現, 我老闆 生意朋友 都即時打電話問候, 對於香港嘅混亂,  跟美國嘅安排, 顏色革命, 十分符合。
香港年青人, 幫大陸 向全世界, 解釋一次, 咩叫顏色革命。 台灣太陽花 係和平理性 冇破壞性。
香港暴民, 持續兩個小時 在鏡頭直播出現 革命行為。
帶領者 可以早上買機票 晚上攪事。 迅速離開香港。

一齣向全世界 表達暴力 年青人完全失控。 其實係 受人指示。

空城計(1).

空城計(2).
個人估計 會打擊香港地產商。
Wait & see.

林鄭所謂“懦弱”嘅言行越黎越似一種策略。一開始“大和解”,日後就可以同大家講,“嗱,我已經同嗰班人提出善意,但係佢哋照樣黎,我都係迫不得意先至要出手喳!”宜家又講到到跪低咁款,但又特登用啲好混淆嘅字眼黎激吓啲反對派。

好明顯已經預佐佢哋出黎搞事。啲警察就可以特登克制,啲黃媒冇嘢寫,被迫報導啲暴徒嘅行為。就算想damage control都冇用,嗰班人已經令人反感先哂民心啦!

之前改佐議事規則又迫佐商界裏面嘅內鬼出手,因為冇得再靠反對派拉布自己扮委屈。結果要當面同反對票夾埋啲票,有哂記錄,先至可以阻止到唔合符自己利益嘅法案。石禮謙同田北辰今次已經露佐底啦,咁日後仲會揾到幾多隻內鬼呢?

引用:
原帖由 kfws 於 2019-7-12 07:50 PM 發表

以前就可以,今日中國還希罕區區幾億人口國家嘅生意?美國人買得乜?一件恤衫中國人只賺幾毫子!一帶一路先係真正財路。

引用:
原帖由 hanE 於 2019-7-13 12:54 AM 發表

以前就可以,今日中國還希罕區區幾億人口國家嘅生意?美國人買得乜?一件恤衫中國人只賺幾毫子!一帶一路先係真正財路。
説的對。
一直6月份留意G20, 最終, 個人認為中國已突破美國限制,正式崛起。

雖然, 美國利用香港作棋子。

真可憐, 部份香港人,特別係年青人, 受到迷惑, 継而破壞香港, 自已前途自毀, 以為理所當然。

引用:
原帖由 kylohk 於 2019-7-13 12:18 AM 發表
林鄭所謂“懦弱”嘅言行越黎越似一種策略。一開始“大和解”,日後就可以同大家講,“嗱,我已經同嗰班人提出善意,但係佢哋照樣黎,我都係迫不得意先至要出手喳!”宜家又講到到跪低咁款,但又特登用啲好混淆嘅字眼黎激吓啲反對派。

好明顯已經預佐佢哋出黎搞事。啲警察就可以特登克制,啲黃媒冇嘢寫,被迫報導啲暴徒嘅行為。就算想damage c ...
有這可能。
香港地方雖小,各方勢力雲集。

就連通輯的郭文貴,可與港有直接聯繫,直資暴亂。 郭文貴是江派曾慶紅下手。

另外, 石禮謙地產界, 添亂,以獲取自已利益。

所以,我估" 空城計2" 會針對地產商。 高樓價是香港經濟的障礙。
更何況, 他們間接影響香港穩定。

引用:
原帖由 breadstick 於 2019-7-13 09:13 AM 發表

説的對。
一直6月份留意G20, 最終, 個人認為中國已突破美國限制,正式崛起。

雖然, 美國利用香港作棋子。

真可憐, 部份香港人,特別係年青人, 受到迷惑, 継而破壞香港, 自已前途自毀, 以為理所當然。 ...
美國攪香港就係想攪亂亞爺陣腳,打擊中國發展,尤其是一帶一路而家已經做緊生意,由中國駛出往歐洲,俄羅斯的貨運班列都加車了,證明呢條路係行對了,美國呢個強盜賊性不過,自己競爭力不足就明裏暗裏打人,早就話反什麼都是借口,黎大漢奸原形畢露啦,612當日on狗狗人行佢又行班野全部俾黎大漢奸拖落水,做咗為美國而戰嘅美國炮灰!

引用:

昨日,仍見政府推明日大嶼上立法會。
可見, 政治是明"弱",
暗"強"。

空城計(1), 已有好幾百暴徒在手。

鐵証如山。 一隻大牌在手。

中央,撹定了美國,
轉頭出面林鄭。
"明日黃花"  ,只要掏空香港。
便是。

引用:
原帖由 hanE 於 2019-7-13 10:09 AM 發表

美國攪香港就係想攪亂亞爺陣腳,打擊中國發展,尤其是一帶一路而家已經做緊生意,由中國駛出往歐洲,俄羅斯的貨運班列都加車了,證明呢條路係行對了,美國呢個強盜賊性不過,自己競爭力不足就明裏暗裏打人,早就話反什麼都是借口,黎大漢奸原形畢露啦,612當日on狗狗人行佢又行班野全部俾黎大漢奸拖落水,做咗為美國而戰嘅美國炮灰! ...
自求多福。
自由民主+ 反共, 是不少人心中的命根。
捉著他們命門, 只㑹 唯命是從

引用:
原帖由 breadstick 於 2019-7-12 07:12 PM 發表
空城計有兩個版本。
第一個係立法會大樓。
下一個應該係香港。

維護 唔到 法治。

香港嘅價值就會消失。

不過喺法官 大律師 眼中, 自身利益, 大於香港利益。 ...
百威亜太已煞停在港上市。

負面嘅經濟消息 陸續有來。

引用:
原帖由 breadstick 於 2019-7-14 10:45 AM 發表

百威亜太已煞停在港上市。

負面嘅經濟消息 陸續有來。
香港自毀,碓是容易。

引用:
原帖由 breadstick 於 2019-7-15 09:38 AM 發表

香港自毀,碓是容易。
暴徒, 示威, 炸彈, 黑社會。

到目前只見香港自毀。

反而, 中國政府完全 處理香港之亂。
由得佢喇

主題標籤 #立法會
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]