• 瀏覽: 2,403
  • 回覆: 10
隨著黑暴和違犯國安者案件開審...
國安法成立, 完善選舉制度, 修理被蟲蛀的區議會,
漢奸暴徒得到制裁,
良民終吐出一口污氣...

香港有望回復安穩...
至於繁榮...再看吧...

種瓜得瓜~種豆得豆~天道循環~報應不爽
排隊找數

佢地話要"革命"嘛....革命失敗就要死呢個係國際定律黎架啦......

依家佢地唔駛死但要坐監,已經好好多架啦......

最少持續5年

革命失敗,冇推出去午門問斬,已經系時代進步啦

引用:
原帖由 一個普普通人 於 2021-4-10 11:09 AM 發表
隨著黑暴和違犯國安者案件開審...
國安法成立, 完善選舉制度, 修理被蟲蛀的區議會,
漢奸暴徒得到制裁,
良民終吐出一口污氣...

香港有望回復安穩...
至於繁榮...再看吧...
完善選舉制度,繼續向民主化發展。中共未放棄用香港試驗民主,堅持一國兩制是什麼目標?
國家安全當然重要。但不等於不接受有建設性的反對聲音。
就公職人員宣誓,宣誓內容應該唔會將97前的“效忠英女皇”改為“效忠鄧小平”吧!
只有效忠憲法先合理吧。
違法達義在什麼國家是合憲呢?

引用:
原帖由 亞藍米 於 2021-4-19 06:55 PM 發表

完善選舉制度,繼續向民主化發展。中共未放棄用香港試驗民主,堅持一國兩制是什麼目標?
就公職人員宣誓,宣誓內容應該唔會將97前的“效忠英女皇”改為“效忠鄧小平”吧!
只有效忠憲法先合理吧。
呢次中央用"完善"2個字...呢個完善係咪已經係最佳或最後呢.......
個人認為其實呢次係因應香港當前狀況而"度身訂製"...
香港未來何去...會加緊或放寬...
中央一樣會係根據香港未來的表現去為香港謀劃...我估...

引用:
原帖由 一個普普通人 於 2021-4-19 07:13 PM 發表

呢次中央用"完善"2個字...呢個完善係咪已經係最佳或最後呢.......
個人認為其實呢次係因應香港當前狀況而"度身訂製"...
香港未來何去...會加緊或放寬...
中央一樣會係根據香港未來的表現去為香港謀劃...我估...
50年不變應該係個笑話。
廿年前既中國同現在比,喺香港咁做要幾多年呢?
香港係一個已發展到盡頭的城市。就如美國,回身一看,要重建了。

引用:
原帖由 亞藍米 於 2021-4-19 07:32 PM 發表

香港係一個已發展到盡頭的城市。就如美國,回身一看,要重建了。
50年不變我想只是當年中央因時制宜...提出的一個口號...或希望...
而世事常變...政治更是一天也是長...

係重建定係大維修....
重建一般有2種,,,
拆哂起過...
拆剩陣同樑....原面積新建材...

大維修...
主要是剷除損壞部份修補...和
更換不能維修部份...

香港若真已到了峰頂...
未來則只有一個結果...盛極而衰...
衰就梗架啦....問題是衰到什麼程度...

引用:
原帖由 亞藍米 於 2021-4-19 06:55 PM 發表

只有效忠憲法先合理吧。
香港已經咗廿幾年時間去證明所謂西方式民主之路係徹底失敗嘅,所以根本不存在中央仲要繼續用香港實驗民主之說!
講得啱吖,有建設性嘅反對聲音當然要聽啦,不過嗰D為反而反,又冇任何建設性意見嘅聲音有需要聽?
只有效忠憲法先合理吧。
公職人員宣誓當然係向國家效忠啦,任何一個國家嘅人民(包括任何職業)都必需向國家效忠係非常合憲合理嘅指定動作!而唔係只向某一個人效忠咁反民主!

引用:
原帖由 亞藍米 於 2021-4-19 07:32 PM 發表

50年是時間換取空間的說法

所以香港咪要容入大灣區發展

主題標籤 #區議會
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]