• 瀏覽: 4,574
  • 回覆: 19
民建聯會務顧問葉國謙接受訪問時表示,不認為有關言論是中央的意思:「我不覺得這是中央的意思,不過對一些人的一些闡述,我不想再在這方面去作無聊的回應。有些人現在都經常用這種挑撥離間的說話,這不是真正的愛國者的做法,大家應該要共建,大家都應該要將自己的才華,將自己的看法放在爭取市民的認同,真真正正對香港作出建設性的意見。如果用一些負面的說話,我覺得這些說話是不值得去爭論的。」

突然冒出的紫荊黨,有傳是北京在香港的代理人,威脅建制派的地位。葉國謙表示,對這種說法感到莫名其妙:「我不認為叫『紫荊黨』,即中央代表在香港的刊物,用這個名就叫代表中央,我看不到它代表中央。我完全沒有一種概念,它如何可以變成新的、中央的代表,這樣吹噓我認為不是一個合適的表達。任何願意對香港社會、對國家有貢獻的,我們不是排斥的,應是歡迎的,但又不要變成說它就代表全部,我聽得比較多就是說,它的出現威脅民建聯,莫名其妙,如何威脅民建聯?」

我的評論:
紫荊黨能否在下屆特首選舉勝出乃未知數。
兩者相比、我個人認為更有機會嘅係葉劉淑儀。
觀葉劉政治立場正確及強硬,不像林鄭般柔弱。

引用:
原帖由 mart1212 於 2021-4-16 11:04 發表
民建聯會務顧問葉國謙接受訪問時表示,不認為有關言論是中央的意思:「我不覺得這是中央的意思,不過對一些人的一些闡述,我不想再在這方面去作無聊的回應。有些人現在都經常用這種挑撥離間的說話,這不是真正的愛國者的做法,大家應該要共建,大家都應該要將自己的才華,將自己的看法放在爭取市民的認同,真真正正對香港作出建設性的意見。如果用一些負面的說話,我覺得這些說話是不值得去爭論的。」

突然冒出的紫荊黨,有傳是 ...
佢有鬼資格去教人咩!
黃秋智嘅qualification高佢幾條街,
即使佢拖埋孟子出嚟都係高攀唔起。

香港呢兩年都突然冒起好多關注組、乜乜組織⋯⋯

等我慢慢關注下先

引用:
原帖由 貓男 於 2021-4-16 02:44 PM 發表

佢有鬼資格去教人咩!
黃秋智嘅qualification高佢幾條街,
即使佢拖埋孟子出嚟都係高攀唔起。
作為一個政黨領頭人,多少有佢嘅能耐。
港奸當然望塵莫及。

孔孟之道只不過係一種思想。而孔子最成功嘅係係教育方面。
中國歷代王朝從未真正用孔學嚟治國,只係作參考。

引用:
原帖由 qq338 於 2021-4-16 03:13 PM 發表
香港呢兩年都突然冒起好多關注組、乜乜組織⋯⋯

等我慢慢關注下先
咁就要關注港奸啦!
話晒都曾經參選特首丫。

又有另一位師兄好努力咁回文
結果又係俾佢西遊

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-4-16 09:26 PM 發表
又有另一位師兄好努力咁回文
結果又係俾佢西遊
咁代表啲咩?
咪港奸嘅真面目囉!
一面話人中傷抹黑港奸。
港奸做咗啲咩大家有眼見喎!
港奸唔知自己犯眾憎。
港奸就係咁無恥。
嗰位師兄好快就似我哋咁,啋港奸都有味。

引用:
原帖由 mart1212 於 2021-4-16 11:04 發表

突然冒出的紫荊黨,有傳是 ...
好文!謝謝分享!

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-4-16 10:04 PM 發表

好文!謝謝分享!
點都好過港奸啦!,
郁啲就話教人點點點,港奸顧掂自己先啦,港奸何德何能呀?
港奸乜嘢都係假,學歷假,專業假唯一吹水就係真,吹功冠絕討論區。

葉太做?唔好玩啦,佢去五獨論壇做騷呢單野中央都未同佢計數呀.....

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-4-17 12:33 AM 發表
葉太做?唔好玩啦,佢去五獨論壇做騷呢單野中央都未同佢計數呀.....
我本身都唔喜歡葉劉嘅處事作風。但起碼講出中央所想講嘅嘢!
是否我看錯有待結果。
我唔會好似港奸般講一定係葉劉。
紫荊黨或葉劉我覺得葉劉機會大啲。
當然如果有更好人選當作別論。

引用:
原帖由 mart1212 於 2021-4-17 12:52 AM 發表

是否我看錯有待結果。
而家邊個會出線仲未睇得出黎
每次都要等到候選人出列
大家至知阿爺屬意邊個做特首

葉劉我暫時保留
等塵埃落定時,再黎討論

引用:
原帖由 mart1212 於 2021-4-17 12:52 AM 發表

是否我看錯有待結果。
佢恨做特首恨到發燒,但中央係唔會相中佢的.....

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-4-17 02:56 AM 發表

葉劉恨做特首呢樣真係事實。
今次我只係想話俾港奸知。
如果紫荊黨同葉劉我覺得葉劉勝算會大啲咁唧。
正如網友講一切都要睇侯選名單。

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-4-17 02:56 發表

此一時彼一時,現今可見;葉劉!👍👍👍

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]