• 瀏覽: 539
  • 回覆: 1
[隱藏]
美國輝瑞和德國BioNTech公司聯合研制的疫苗,宣稱95%的有效性。但美國和德國都還沒正式批准,英國卻搶先一步突然宣布:第一批80萬劑,下個星期就開始施打。英國是世界第一啊。
兩位英國高官的意思認為,英國人最好,法規制度更優越。美國、德國企業辛辛苦苦研制出疫苗,本國還沒來得及接種,倒好,英國人搶先一步,半路殺出,截留了!
由疫情開始, 已經狗咬狗骨,互相騎劫其他國家嘅醫療物資,呢啲所謂嘅盟國都只係睇住自己。而家英國佬嘅做法睇起嚟好似好聰明。但其實用自己嘅國民做實驗品,他們沒有像美國食品藥品監督管理局(FDA)那樣謹慎地審查數據、做臨床。人哋美國疫情排第一,都未審查批准,佢就拿拿林用嚟俾自己國民用。 開頭又想搞一個全民免疫herd immunity,唔知要死幾多人。 真係可恥同可悲。



熱賣及精選
搏一搏, 單車變摩托.


其實搏係好過唔搏, 因為疫苗就算有乜事有不良反應, 都唔會傳染.
但係再拖多一排, 病毒變異到疫苗認唔出, 係會繼續傳染.
就算兩條路都會死人, 但係疫苗出事死人對經濟無咁大影響, 起碼唔洗封城先.


嚴格抗疫原本目的就係為疫苗爭取充足既試驗時間. 不過英國係第一場抗疫輸到仆街, 無法啦.

[ 本帖最後由 wilsonkf 於 2020-12-6 01:43 AM 編輯 ]



[按此隱藏 Google 建議的相符內容]