• 瀏覽: 20,431
  • 回覆: 235
+6
貪污
企業 $ >>> 政客$ >>> 企業 $

政治獻金
企業 >>> 政客 >>> 選舉文宣 >>> 民眾 >>> 政客 >>> 企業

政治獻金加入選舉工程、民眾被參與... 同貪污簡單粗暴當然唔一樣
雖然同樣係利益輸送... ...
一個非法行為,你可以指責、檢舉、要貪官負責!
另一個係合法行為,你知道又如何? 佢合法呀!

引用:
原帖由 starr 於 2020-8-13 07:11 AM 發表
貪污

政治獻金
企業 >>> 政客 >>> 選舉文宣 >>> 民眾 >>> 政客 >>> 企業

政治獻金加入選舉工程、民眾被參與... 同政治獻金簡單粗暴當然唔一樣
一 ...
政治獻金=集體負責=不用負責
貪污=個人負責=有人要上身

美國是一個資本社會真獨裁假表面民主既國家,政治獻金,是正常合理,因為資本家才是真主人

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2020-8-15 10:14 AM 發表
美國是一個資本社會真獨裁假表面民主既國家,政治獻金,是正常合理,因為資本家才是真主人
自由民主和有冇貪污係兩會事。
民主國家一樣存在各種不公和罪惡。

美國是一個自由的國家,但不是一個民主國家,是一個資本控制獨裁國家,所以政治獻金合法,是合情合理
引用:
原帖由 pp49pp 於 2020-8-15 10:28 AM 發表

引用:
原帖由 pp49pp 於 2020-8-15 10:28 AM 發表

政治獻金
就是將貪污合法化
其他還有 遊說費

引用:

冇錯
所以" 自由民主” 是不能解決各種不公和罪惡

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2020-8-15 10:51 AM 發表

冇錯
所以" 自由民主” 是不能解決各種不公和罪惡
民主有各種制衡和監察機制。相比獨裁政權是有其優點在的。

面與低關係

引用:
原帖由 pp49pp 於 2020-8-15 02:59 PM 發表

理論上係咁
事實卻是有各種方法繞過制衡和監察機制

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2020-8-15 04:01 PM 發表

理論上係咁
事實卻是有各種方法繞過制衡和監察機制
事實上呢?
大陸人最愛移民去嘅國家係邊樹呀!

引用:
原帖由 starr 於 2020-8-13 07:11 AM 發表
貪污

政治獻金

政治獻金加入選舉工程、民眾被參與... 同貪污簡單粗暴當然唔一樣
一 ...
樓主有嚴重錯誤推論, 貪汚須要有一定權力(當選政客, 而政治獻金唔代表政客一定當選, 所以會有兩個結果, 其中一個係如果唔當選, 對企業唔會有好處.

引用:
原帖由 SOMA1963 於 2020-8-15 10:46 PM 發表
樓主有嚴重錯誤推論, 貪汚須要有一定權力(當選政客, 而政治獻金唔代表政客一定當選, 所以會有兩個結果, 其中一個係如果唔當選, 對企業唔會有好處. ...
舉例美國吧,議員當選後唯一真正工作就係籌幕下屆競選資金,企業畀錢佢選下一屆,利益輸送就在這一屆的

引用:
原帖由 pp49pp 於 2020-8-15 02:59 PM 發表
民主/獨裁太有核板思維,容我改為集權/分權
每個體制都有其優劣,分權利於平穩安逸、集權利於面對挑戰
今次疫情就很好反映兩種體制的分別

但講體制似乎離題吧

引用:
原帖由 starr 於 2020-8-16 12:26 AM 發表

舉例美國吧,議員當選後唯一真正工作就係籌幕下屆競選資金,企業畀錢佢選下一屆,利益輸送就在這一屆的
閣下的講法 貪汚=政治獻金, 即做議員就等於貪汚.

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]