• 瀏覽: 7,678
  • 回覆: 73
大灣區于2017年在香港曝光,但醞釀需時,估計是習大大登基時代提出的策畧。
當時香港人的解讀,自然是「以香港為首,帶領大灣區發展」。但市民對于這個構思總覺興趣不大,至于反對派的貶評不談也罷。
數年來港民對于大灣區的印象,除了地產,還是地產。被尊為龍頭的香港,總愛在「爭取普選」上下功夫;最要命是香港教育,世人突然間發覺;香港已經哺育出幾代反骨廢青,人材凋零。普選未成,經濟體無原膚,看來香港前程似「咁」。大灣區龍頭?想也不敢想。

附件

IMG_20201014_210130.jpg(75.38 KB)

香港正常嘅年青人少,中屍毒嘅多。
大灣區對呢班中咗屍毒嘅人嚟講唔係機遇而係集中營。
去美國享受黑人的命也是命是=自由?到中國發展就係迫害。

屎幾時都係美國香。無計!

係香港人太自大諗多左囉

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-10-14 10:09 發表
大灣區于2017年在香港曝光,但醞釀需時,估計是習大大登基時代提出的策畧。
當時香港人的解讀,自然是「以香港為首,帶領大灣區發展」。但市民對于這個構思總覺興趣不大,至于反對派的貶評不談也罷。
數年來港民對于大灣區的印象,除了地產,還是地產。被尊為龍頭的香港,總愛在「爭取普選」上下功夫;最要命是香港教育,世人突然間發覺;香港已經哺育出幾代反骨廢青,人材凋零。普選未成,經濟體無原膚,看來香港前程似 ...
可惜嘅係香港人眼角高手段低,
中央最終只能放養,不能造就(係造就不能)。

引用:
原帖由 mart1212 於 2020-10-14 10:35 AM 發表
香港正常嘅年青人少,中屍毒嘅多。
大灣區對呢班中咗屍毒嘅人嚟講唔係機遇而係集中營。
去美國享受黑人的命也是命是=自由?到中國發展就係迫害。

屎幾時都係美國香。無計! ...
回歸二十幾年養育出呢一代黃屍
就算從國安法實施開始
今日馬上著手改革教育
兩代人都唔知消唔消化到屍毒
我地呢一代可能冇眼見到香港回復完全平靜
零星搞事抗爭,話唔定要持續到2047年,真正完全回歸至有辧法
社會上真正菁英份子,有能力都唔會願意留係香港發展
唔係去海外就係返大陸
香港得番班廢青,仲邊有前途

引用:
原帖由 貓男 於 2020-10-14 11:47 AM 發表

可惜嘅係香港人眼角高手段低,
中央最終只能放養,不能造就(係造就不能)。
習總南巡,港府施政報告居然是要延遲到十一月底才公報,我猜即是說中國科技創新、內循環都有了明確規劃,大灣區內各城市都有任務,香港功能被重置,不會放任香港做路人甲,所以施政報告要大改。

引用:
原帖由 直線國國王 於 2020-10-14 12:59 發表

習總南巡,港府施政報告居然是要延遲到十一月底才公報,我猜即是說中國科技創新、內循環都有了明確規劃,大灣區內各城市都有任務,香港功能被重置,不會放任香港做路人甲,所以施政報告要大改。 ...
規划有九用咩?
董老當年規划高瞻遠矚,結果一亊無成。
香港已經冇人材、冇條件、冇氛圍。邊個仲會响香港投資?

引用:
原帖由 直線國國王 於 2020-10-14 12:59 發表

習總南巡,港府施政報告居然是要延遲到十一月底才公報,我猜即是說中國科技創新、內循環都有了明確規劃,大灣區內各城市都有任務,香港功能被重置,不會放任香港做路人甲,所以施政報告要大改。 ...
我相信習主席冇放棄香港,
但更認為習主席放棄了香港人(由其係年輕/反中/反共嘅人)。

要醫治癌症,無論係切割化療電療鏢靶... 目的都係去蕪存菁。

引用:
原帖由 jkl702606 於 2020-10-14 02:06 PM 發表

也說明了國家沒有放棄香港!
若施政報告押后一週內再公告,那只是林鄭北上遷就習總南巡;但押后如此長時間,那便是施政報告要大改配合中央統綱了。

引用:
原帖由 貓男 於 2020-10-14 14:26 發表

要醫治癌症,無論係切割化療電療鏢靶... 目的都係去蕪存菁。 ...
慶幸中央顧
尚能隨尾班

引用:
原帖由 貓男 於 2020-10-14 14:26 發表

要醫治癌症,無論係切割化療電療鏢靶... 目的都係去蕪存菁。 ...
重發取消

香港已完,深圳做大佬

引用:
原帖由 貓男 於 2020-10-14 02:26 PM 發表

其實回歸咁耐,咁多屆特首,究竟有冇做好本份,教好香港人!?

習大大歡迎港澳及海外學生歸國參與大灣區建設,香港學生只有大陸來港讀書那邦還可以。本港出生的?算了吧!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]