• 瀏覽: 1,787
  • 回覆: 29
MQ-9‘’死神‘’無人機 的軍事知識問題 不是本帖子範圍。
本帖子討論它的政治意義。
---今年初,斬首任務是在行刺伊朗聖城旅指揮官蘇萊曼尼(Qassem Soleimani),
---其精準打擊的能力引發外界震驚。
---近日,有圖片展示了MQ-9部隊的新肩章,肩章的紋飾貌似:中國是它的新目標。
---9月24日,在一篇 題為死神無人機進行海戰訓練的文章中,作者說
。。。。。MQ-9死神無人機是美國在十年反恐鬥爭的主力 。
。。。。。已經開始進行針對太平洋戰術的首次訓練活動。
---司令Brian Davis說:「它具有海上空中攔截能力,還具有許多主要的應急行動能力,振興了我們的打擊協調和偵察能力,還提高了我們的戰鬥搜索和救援能力。」
=======
台灣正與美國洽談購買「海上衛士」【美軍MQ-9無人機的海軍版】
=====
環球時報說:
如果美軍膽敢攻擊中國南沙島礁或其他中國目標就是戰爭行為,解放軍一定會讓美軍付出沈重代價。
##################
我的評論:
1、單單打嘴炮【美國那個Brian Davis + 中國媒體】是無補於事的。
2.應該退而結網,實實在在研發如何對付美軍"MQ-9死神無人機 的反制武器。
3.政治方面+外交方面下功夫,消弭被"MQ-9無人機 攻擊的誘因。

持劍衛道的精神是,在不影響中國目前執政者繼續執政之下,以正義消弭邪惡,本著自由平等博愛。改善 中國和香港的同胞的福祉。
唔識字嘅喺度扮博士 美國嘅無人機 係要伊朗嘅長官去到伊拉克邊境 喺伊拉克嘅機場 炸死伊朗嘅軍官 美國嘅無人機 根本唔敢進入伊朗境內 要喺伊拉克先至敢進攻 係自己能夠控制嘅地方先至咁攻擊 仲叫佢進入中國 唔好笑死人喇 嚟多多都冇得返轉頭呀

中國首款高原無人直升機AR-500C首次在世界上海拔最高的民用機場——海拔4,411米的稻城亞丁機場完成試飛,引起關注。

中國人除咗打嘴炮叻之外,硬實力都唔見得會輸比美國。

美國人屙嘅屎香就緊㗎啦。
美軍佬攻擊中國南沙島礁,中國人最好舉手投降,唔好還手,任美國佬打。
所以咪美國佬打到嚟嗰日我帶路,何其光榮。

人哋伊朗被美國打壓都咁多年都未想過要投降。
唔通伊朗嘅軍事科技會高得過美國?

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2020-9-30 08:58 AM 發表
唔識字嘅喺度扮博士 美國嘅無人機 係要伊朗嘅長官去到伊拉克邊境 喺伊拉克嘅機場 炸死伊朗嘅軍官 美國嘅無人機 根本唔敢進入伊朗境內 要喺伊拉克先至敢進攻 係自己能夠控制嘅地方先至咁攻擊 仲叫佢進入中國 唔好笑死人喇 嚟多多都冇得返轉頭呀 ...
最笑話是開始便說不是講軍事,但內容就絕大部分是軍事行為。
中國今日的無人機,不論軍民用的都佔世界前列,有軍盲不知道說要我方法應付,真笑死人。

🐶敢動手就要預咗關島消失

重點係美國佬係南沙島礁出沒。
有某啲人覺得好興奮咁喎!

呢啲正正式式係侵略呀!
南沙島礁幾時變咗美國領海?自出自入?
海軍強大就可以打橫行?無咁惡呀!

引用:
原帖由 40342 於 2020-9-30 06:55 PM 發表

最笑話是開始便說不是講軍事,但內容就絕大部分是軍事行為。
中國今日的無人機,不論軍民用的都佔世界前列,有軍盲不知道說要我方法應付,真笑死人。 ...
佢放啲料出嚟 自己根本唔睇清楚 咁佢畀人笑 都係順理成章 呢啲鬧佢冇得反駁嘅留言 最緊要喺前面  等多啲人笑下佢

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2020-9-30 08:37 PM 發表

佢放啲料出嚟 自己根本唔睇清楚 咁佢畀人笑 都係順理成章 呢啲鬧佢冇得反駁嘅留言 最緊要喺前面  等多啲人笑下佢
對一些自己一無所知的東東,最好就是別碰。
國內民用的都可以同時控制幾人千架無人機表演花式,美國都未必做得到,軍用的無人機,中國的已打破美國市場,單在中東已有不國家購買。
此時此刻說要開始考慮如何應付美國無人機,唉。
我相信有人連「大疆」都未聽過,在此獻醜。

@mart1212  @rambotam2008  
不要離題。更不要人身攻擊我。
一樓的內容逐一些一些回應:
首先--
MQ-9‘’死神‘’無人機 的政治意義。
---今年初,斬首任務是在行刺伊朗聖城旅指揮官蘇萊曼尼(Qassem Soleimani),
---其精準打擊的能力引發外界震驚。

引用:
原帖由 持劍衛道 於 2020-10-1 05:36 AM 發表
@mart1212 @rambotam2008
不要離題。更不要人身攻擊我。
一樓的內容逐一些一些回應:
首先--
MQ-9‘’死神‘’無人機 的政治意義。
---今年初,斬首任務是在行刺伊朗聖城旅指揮官蘇萊曼尼(Qassem Soleim ...
將美國隨便可以自由出入南沙礁呢種侵略行為都可以講成我對某人嘅人身攻擊?
將美國隨意出入任何領海都係合理化,守土護疆就係中國嘅死罪?

咁中國首款高原無人直升機AR-500C又係啲咩政治意義?

MQ-9擊殺蘇萊曼無令伊朗解體令伊朗人更加仇視美國又有啲咩政治意義?

呢啲叫理性討論咩?
某人眼中只有美國人講嘅話最好聽?
美國佬話中國唔夠美國打,中國就最好打都唔使打直接投降。

上世紀70年代美國如何在越戰中上了寶貴嘅一課?
美國佬衰到用化學武器橙粉去摧毀越南。
咁又係啲咩意義?
軍事強大唔等如能夠掌握一切。

主題立論本身唔正確 。你喜歡討論就討論唔喜歡就隨便可以拉黑我啦,再同你討論都唔見得有意思。

@mart1212
長話短說:
一樓的“我的評論”那裡,你認為哪一點是亮點。

引用:
原帖由 持劍衛道 於 2020-10-1 07:29 AM 發表
@mart1212
長話短說:
一樓的“我的評論”那裡,你認為哪一點是亮點。
1、單單打嘴炮【美國那個Brian Davis + 中國媒體】是無補於事的。

點解中國媒體應對西方就係打嘴炮?
最好任由西方惡意中傷中國?

2.應該退而結網,實實在在研發如何對付美軍"MQ-9死神無人機 的反制武器。

得閒就留意新聞啦!唔係咩都係美國好嘅?
中國首款高原無人直升機AR-500C。

3.政治方面+外交方面下功夫,消弭被"MQ-9無人機 攻擊的誘因。

人家霸凌緊自己國家呀!對華為、抖音欺壓。
中國已經一再忍讓,仲想點?係唔係要中國寫降書呀!
(咁降書應該由閣下寫就最啱你心,亦駕輕就熟)

MQ-9要攻擊中國最好係跪地求饒?

我反問你:你嘅評論中有咩係亮點?

@mart1212  
這是亮點:
政治方面+外交方面下功夫,消弭被"MQ-9無人機 攻擊的誘因。
中國歷史上出現過很多外交傑出人物:
燭之武,孫臏,蘇秦,張儀,周恩來。

引用:
原帖由 持劍衛道 於 2020-10-1 08:21 AM 發表
@mart1212
這是亮點:
政治方面+外交方面下功夫,消弭被"MQ-9無人機 攻擊的誘因。
中國歷史上出現過很多外交傑出人物:
燭之武,孫臏,蘇秦,張儀,周恩來。 ...
仲死撐係亮點?
美國佬話加關稅中國照加。
美國佬話買大豆中國照買。
美國佬威嚇要美資從中國撤走。
中國說不作阻攔。尊重商業決定。
(中國只係要求美國公平對待中國在美企業咋。)

而家係人哋打壓緊中國呀!
唔好講到美國受盡委屈咁啦!

而家係美國佬用鎗指住中國嘅頭,中國好應該妥協?

你咁鐘意燭之武,孫臏,蘇秦,張儀,周恩來,你叫呢班人去同美國佬講數囉!

呢啲人嘅外交手腕用係今時今日會唔會過時呀?

今日中國面對嘅係一個狡獪嘅美國呀!

@mart1212
懂不懂中文:
搞好外交,搞好政治。
就像周總理那樣。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]