• 瀏覽: 3,890
  • 回覆: 26
香港民主,缺乏緩衝區,引致弱肉強食,嚴重功利主義,人人急功近利,把社會推至嚴重高壓,香港社會發展有落後中國大陸的勢頭。

一個良好社會,就像一台電腦,需要有良好的處理器和記憶體,如果任何一方面有所缺失,社會效能就會下降,甚至當機。或許,這個記憶體部分就是充足的樓宇供應基建設施,讓人們可以安居樂業,過上好日子。

現代社會發展至一定規模,問題必定會有,中國大陸也不會完全避得開,但可能他們早已做足預防措施,盡極大程度減緩了今天香港遇到的嚴重問題。

港人應當重整目前形勢,重新定立方向,再次出發。

- Gigabyte Desktop (Home)
- Macbook Pro M1 13" (Programming)
- ROG Strix Scar 17 (2022) G733ZX-LL093W (Gaming)
- Xiaomi 10T Pro (Personal)
- POCO X3 GT (Office)
依家兩極佔最少人但最大聲,相反中間果批完全唔想理.......
班區議會素人就響度睇住犯聞老屎忽既立法會位......

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2020-9-15 11:45 PM 發表
香港民主,缺乏緩衝區,引致弱肉強食,嚴重功利主義,人人急功近利,把社會推至嚴重高壓,香港社會發展有落後中國大陸的勢頭。

一個良好社會,就像一台電腦,需要有良好的處理器和記憶體,如果但何一方面有所缺失,社會效能就會下降,甚至當機。或許這個記憶體部分就是充足的樓宇供應和基建,讓人們可以安居樂業,過上好日子。

現代社會發展至一定規模,問題必定會有,中國大陸也不會完全避得開。

港人應當重 ...
睇落係os有後門入咗病毒 device driver有蠕蟲 CPU overheat唔夠散

社會發展是非常重要,但亦要懂得進退有時,單純功利主義已是落後思想。
無法向上流動,就應該平行或向下流動。
否則上層以致整個社會亦會異常地高壓力。
黑暴之出現皆因失去向上流動的空間,但人們卻仍然要向上流動的強烈需求。
強烈需求有兩部分,一是上層對下層的期望,二是自己對自己的期望。
當這個強烈需求無法被社會現況達成的時候,精神病患者大量出現,
自殺率極高,暴力事件常常出現,整個社會已出現嚴重失衡。
堅持這個方向的發展,只會令大家愈來愈痛苦,愈來愈野蠻。

香港俾個咁L軟弱嘅特首帶領, 想有運行都好L難.
香港各樣嘢都俾反對派狂拖後腳, 而林鄭又冇能還擊, 死L得.

該鬆時鬆,該緊時緊,適到好處,才能成功。
別做一個無腦的人,只有暴力野蠻,這樣絕對改變不了社會的命運。
所以我說香港是無邏輯智慧的劣質民主,比中國大陸管得要差。
但是人們又不肯相信,一尾要自大和要求自由,一尾把自己西方化當成驕傲和無理的榮光,傻傻不知真道。
有適當規管的自由才是合乎科學道理的自由,現在香港和美國都充斥盲目和不合理的自由要求,就像種族歧視。
只不過是社會管治得不好才會出現的問題。

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2020-9-16 09:26 AM 發表
社會發展是非常重要,但亦要懂得進退有時,單純功利主義已是落後思想。
無法向上流動,就應該平行或向下流動。
否則上層以致整個社會亦會異常地高壓力。
黑暴之出現皆因失去向上流動的空間,但人們卻仍然要向上流動的強烈需求。
強烈需求有兩部分,一是上層對下層的期望,二是自己對自己的期望。
當這個強烈需求無法被社會現況達成的時候,精神病患者大量出現,
自殺率極高,暴力事件常常出現,整個社會已出現嚴 ...
人心向上屬正常,但極大部份無法上流嘅人,特別係要濫炒嘅黑暴,
似乎全無自知之明,以為自己係超人,但卻極度無能(寫低能都美化佢地)。
一個正常商業社會中,地位有高有低,低者依循正途努力向上,高者要致力維持地位。
香港經歷無數,懷才的亦須有機遇配合!如是者有競爭才有進步!才有成功!
香港黑暴?他們見不得人好,仇富仇人叻仇人靚!
不肯努力,但又想飯來張口,人有我無,就要濫炒!
蠢到以為搞爛自己嘅香港,佢地就可以洗牌而變得人有佢有。
想搞好香港,育教尤其重要。

引用:
原帖由 肥肥白白的膠樽 於 16-9-2020 10:50 發表

人心向上屬正常,但極大部份無法上流嘅人,特別係要濫炒嘅黑暴,
似乎全無自知之明,以為自己係超人,但卻極度無能(寫低能都美化佢地)。
一個正常商業社會中,地位有高有低,低者依循正途努力向上,高者要致力維持地位。
香港經歷無數,懷才的亦須有機遇配合!如是者有競爭才有進步!才有成功!
香港黑暴?他們見不得人好,仇富仇人叻仇人靚!
不肯努力,但又想飯來張口,人有我無,就要濫炒!
蠢到以 ...
說得很有道理,每一個上流人士都有付出足夠的努力才會成功,不會是一尾叫喊:「我想要!給我!給我!」,然後使用暴力強奪,每一步都是自己踏踏實實地走出來的。

引用:
原帖由 banjo. 於 2020-9-16 09:41 AM 發表
香港俾個咁L軟弱嘅特首帶領, 想有運行都好L難.
香港各樣嘢都俾反對派狂拖後腳, 而林鄭又冇能還擊, 死L得.
請問你認為邊個做特首最強硬?  董伯? 貪曾? CY? 唐唐? 鬍鬚曾?
CY夠唔夠強硬? 但由有意爭特首開始, 已飽受萬箭穿心, 唔只反對派插佢, 所謂建制派一樣插佢, 唐營唔在講, 連葉劉都加過一腳, 任內爆發佔中, 你話我知, CY處理佔中, 有幾強硬?
拆新界僭建, 林鄭政務司執行, 被鄉下佬用車頭相祭奠, 發展新東被屈做大陸人後花園, 連搵地起樓都畀人盲搶地....
最後仲要被放棄連任, 強硬?

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2020-9-16 11:21 發表

請問你認為邊個做特首最強硬?  董伯? 貪曾? CY? 唐唐? 鬍鬚曾?
CY夠唔夠強硬? 但由有意爭特首開始, 已飽受萬箭穿心, 唔只反對派插佢, 所謂建制派一樣插佢, 唐營唔在講, 連葉劉都加過一腳, 任內爆發佔中, 你話我知, CY處理佔中, 有幾強硬?
拆新界僭建, 林鄭政務司執行, 被鄉下佬用車頭相祭奠, 發展新東被屈做大陸人後花園, 連搵地起樓都畀人盲搶地....
最後仲 ...
所以唯有期望下一屆, 可以搵個強人上塲.

引用:
原帖由 banjo. 於 2020-9-16 11:28 AM 發表

所以唯有期望下一屆, 可以搵個強人上塲.
香港有這個人嗎 ?

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2020-9-15 23:45 發表

一個良好社會,就像一台電腦,需要有良好的處理器和記憶體,如果任何一方面有所缺失,社會效能就會下降,甚至當機。或許,這個記憶體部分就是充足的樓宇供應和基建設施,讓人們可以安居樂業,過上好日子。

現代社會發展至一定規模,問題必定會有,中國大陸也不會完全避得開,但可能已做足 ...
仲講 香港 有落後中國嘅勢頭笑撚死呀!笑到牙都甩埋。己家香港=鄉肛啊!

引用:
原帖由 vvoy 於 16-9-2020 11:31 發表

香港有這個人嗎 ?

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2020-9-16 12:04 PM 發表

小弟一定支持你
我做政務司司長

引用:
原帖由 vvoy 於 16-9-2020 12:07 發表

小弟一定支持你
我做政務司司長

多謝!多謝!
我一定會做好呢份工!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]