• 瀏覽: 6,672
  • 回覆: 173
  • 追帖: 1
+2
1. 我認識一個比利時人,一個菲律賓人。在某種比賽中,那個菲律賓人的級別是高一級的。有一次我有一個問題問那個比利時人,他說:我的看法是這樣,但是你最好問一問那個菲律賓參賽者。最後,菲律賓人拿了亞軍,在前往機場的大巴,很多歐洲人都用尊敬的語氣跟這個黑皮膚人請教。【我想,我們中國人不一定有這樣胸襟】
2. 我有一個美國人鄰居,他說雖然川普總統做了很多為國爭光的事情,但是他不喜歡川普的道德觀,所以打算投票予 Biden.
【中國人?我覺得:誰為他帶來利益就投給誰】
3. 來香港當騎師的法國人 賀銘年,幾個月前甫到埗就自動隔離14天【馬會沒有要求這樣做】才出賽,少賺了最少3萬塊。
【中國人呢?】
4. 日本首相【因為患病而】主動下台。【鄭月娥氏呢?】
====
我的評論:
習近平主席鼓勵德才兼備以德為先。
我認為 要民族復興必須從民族性做起。
本版小粉紅有一些人可能說,中國人同樣有上述的優良質素。
我心中默默期待真的有這麼一天。

2007年,一位明報記者問我:競選落敗的感想,下一步怎麼做。我說,會繼續在網上推揚理念,如果有志同道合者,也許會根據社團條例成立一個論政組織,名叫“寶光社,以愛國愛港為宗旨。
你有否拜讀過堯舜禪讓家傳戶曉嘅故事?
只有中國人先有,何等高貴嘅情操!

不過,我嘛,相信數據多啲
單睇今次新冠肺炎事件,

中國人嘅表現係"犧牲個人自由同私隱,換取大衆健康和生存"
西方民主國家就"犧牲大衆健康和生存,換取個人自由同私隱"

中國人責任行頭,權利踞後
民主國家就權利第一,責任隨心

數字上好明顯,中國救嘅人多,
民主國家死嘅人多,越民主自由嘅國家,死嘅低端人越多。

大陸嘅中國人,由其係年輕嘅一代,遠比香港嘅年輕人,西歐國家,民主國家嘅年輕人有優質嘅民族性囉。

民族性的比較,我都係覺得咁睇有意義過講故仔囉。

引用:
原帖由 浪裏白條 於 9-9-2020 10:22 發表
1. 我認識一個比利時人,一個菲律賓人。在某種比賽中,那個菲律賓人的級別是高一級的。有一次我有一個問題問那個比利時人,他說:我的看法是這樣,但是你最好問一問那個菲律賓參賽者。最後,菲律賓人拿了亞軍,在前往機場的大巴,很多歐洲人都用尊敬的語氣跟這個黑皮膚人請教。【我想,我們中國人不一定有這樣胸襟】
2. 我有一個美國人鄰居,他說雖然川普總統做了很多為國爭光的事情,但是他不喜歡川普的道德觀,所以打算 ...
這個世界有很多種不同的民族性,但如果你暴力野蠻地將自己認為正確的道理加在別人身上,別人會感到很痛苦。
然而,你將自己加在別人身上的那一套道理,你有多確定必然正確?
若果你遇到了反抗者,他的反抗是否完全無理取鬧?
你的行為是否為了更多的私利?這樣做真的對嗎?

引用:
原帖由 貓男 於 10-9-2020 14:21 發表
你有否拜讀過堯舜禪讓家傳戶曉嘅故事?
只有中國人先有,何等高貴嘅情操!

不過,我嘛,相信數據多啲
單睇今次新冠肺炎事件,

中國人嘅表現係"犧牲個人自由同私隱,換取大衆健康和生存"
西方民主國家就"犧牲大衆健康和生存,換取個人自由同私隱"

中國人責任行頭,權利踞後
民主國家就權利第一,責任隨心

數字上好明顯,中國救嘅人多,
民主國家死嘅人多,越民主自由嘅國家,死嘅低 ...
每個人都有自己的「責任」和「權利」,如果在不恰當的時候放大某一項,你都會受到應有的後果的回報。「責任」和「權利」更像是一個Spectrum,有時候走得太極端,不合時勢,你就錯硬了,苦了別人,也苦了自己。過得自己,過不了別人,為了只是私人利益,讓別人死去,然後去侵吞別人的利益。

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2020-9-10 14:45 發表

每個人都有自己的「責任」和「權利」,如果在不合當的時候放大某一項,你都會受到應有的後果的回報。「責任」和「權利」更像是一個Spectrum,有時候走得太極端,不合時勢,你就錯硬了,苦了別人,也苦了自己。過得自己,過不了別人,為了只是私人利益,讓別人死去,然後去侵吞別人的利益。 ...
所以我話,睇數據!
數據話,自私行頭嘅死得人多,
責任行頭嘅死得人少。
對定錯?公有公説,婆有婆講。
不過,民族性嚟講,誰優誰劣就好明顯。

引用:
原帖由 貓男 於 10-9-2020 15:14 發表

所以我話,睇數據!
數據話,自私行頭嘅死得人多,
責任行頭嘅死得人少。
對定錯?公有公説,婆有婆講。
不過,民族性嚟講,誰優誰劣就好明顯。 ...
你說得沒有錯,自吹自擂沒有用,數據不會騙人的。
西方民族性很優越,沒有錯,問題是這次疫情考驗一個民族的團結性,
所以就算他多自由、多優越,還是死得人多。
西方人性吹捧自私,中國比較吹捧無私。
人總有自私和無私的時候,假若拿捏不到位,但自私和無私都可以自殺和殺人。
只有在最適位置,每個人都頂天立地,社會才能運作得最高效,成功機會愈大。

其實我最鍾意,社民連一句口號,沒有抗爭,哪有改變!!

如果人唔識得爭取自身利益,佢真係變奴隸!!
今日奴隸已經唔能夠代表生產力,戰鬥力,奴隸根本就已經冇咩。

香港最大嘅問題,政府有時漠視市民嘅承受力,同埋民意。香港抗爭又受到嚴重嘅外部勢力影響,民生抗爭,隨時變成革命運動!!

貓男
一樓有四個情況。對不對?

早前印度商人接受訪問,記者問毛漢點睇外國傳媒批評印度抗疫不力,毛漢回答:「身為印度人唔應該評論國家如何亦唔想外國人去批評、呢方面係作為海外印度裔對國家嘅尊重同支持。」

港奸有冇覺得羞恥?

引用:
原帖由 mart1212 於 2020-9-11 12:32 AM 發表 早前印度商人接受訪問,記者問毛漢點睇外國傳媒批評印度抗疫不力,毛漢回答:「身為印度人唔應該評論國家如何亦唔想外國人去批評、呢方面係作為海外印度裔對國家嘅尊重同支持。」
港奸有冇覺得羞恥? ...
你所指的“港奸”是誰?
你有四次機會去評論一樓說的四種情況。

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2020-9-11 07:16 AM 發表

你所指的“港奸”是誰?
會唔會係壹存霉.
15個打手被捕.
支付系統, 數據會否公開.

e個世界,騙子多,蠢人更多

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2020-9-11 07:16 AM 發表

你所指的“港奸”是誰?

係呢次抗疫鍾南山受到習近平高度評價,鍾南山沒有多大興奮,只係講呢個係佢嘅責任。(如果係港奸就會常掛口邊講我如何拯救了國家民族。)

我嘅解讀:中國人有一句叫做有容乃大相信港奸唔會明點解,因為港奸喜對中國人歧視、對外國人吹捧。

答:比賽定輸贏已經有違平等博愛精神,唔覺得中國人會爭名逐利,中國人係呢一方面比較低調。(樓主不時宣揚自己如何博愛、平等...現在竟然用比賽嚟分人嘅高低貴賤?  當然港奸會例外)
博愛、平等就可以問別人什麼學歷、政治立場。(如果你嘅立場開宗明義話你係反政府反中國我唔介意、因為呢樣係你個人立場、但某啲人口中掛住愛國卻不停出帖詆毀中國、就係居心叵測。)
2. 我有一個美國人鄰居,他說雖然川普總統做了很多為國爭光的事情,但是他不喜歡川普的道德觀,所以打算投票予 Biden.
【中國人?我覺得:誰為他帶來利益就投給誰】
邊個總統會白白給中國利益?

答:川普對中國民營企業打壓。華為及抖音可以看到、華為及抖音並沒有因打壓退縮。而中國人對政治一向唔熱衷、況且少數族裔可以左右美國選舉?正如習近平說無意理會美國由邊個出任下一屆總統。(港奸認為由邊一個總統會對華政策有所改變咁就會大錯特錯。就算拜登當選對華政策亦唔會有幾大嘅改變。)

3. 來香港當騎師的法國人 賀銘年,幾個月前甫到埗就自動隔離14天【馬會沒有要求這樣做】才出賽,少賺了最少3萬塊。
【中國人呢?】

答:大衛希斯亦有相同做法,馬會唔要求就可以唔使自我隔離?
點解港奸認為中國人唔會,正正因為中國人嘅自律令中國比外國嘅感染率低。(因為外國人自律性低出門唔戴口罩,就算政府執行限聚令、都舉行私人派對。個人嘅自私行為比中國人更差….....呢點港奸難道睇唔到?)

4. 日本首相【因為患病而】主動下台。【鄭月娥氏呢?】

答:日本首相因病未能執行職務。下台係無可厚非。
而林鄭竭力阻止港獨在港蔓延。點解要辭職?(樓主因為林鄭反對港獨而多次想林鄭下台?樓主支持港獨?)

至於港奸係邊個呼之欲出。有時面就人哋俾,架就自己丟。相信廣大瀏覽者知道邊個係港奸。

標題係乜唔重要、重點係如何詆毀香港政府及中國人。
呢一方面連一個印度人都唔會咁做。

平日口中掛著如何愛國?
連一個在外打拼嘅印度人都不如。

港奸實至名歸。

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2020-9-9 10:22 AM 發表
2. 我有一個美國人鄰居,他說雖然川普總統做了很多為國爭光的事情,但是他不喜歡川普的道德觀,所以打算 ...
中國人當然同樣有上述的優良質素,但一定不會是藍絲。

@mart1212

一步一步來。
一樓第一段--1. 在某種比賽中,菲律賓人的級別【特級大師GM】高於那個比利時人【國際大師】。有一次我有一個問題問那個比利時人,他說:我的看法是這樣,但是你最好問一問那個菲律賓GM。最後,菲律賓人拿了亞軍【冠軍是秘魯人】,在前往機場的大巴,很多歐洲人都用尊敬的語氣跟這個黑皮膚人請教。

你 @mart1212同不同意:中國人不一定有這樣胸襟。大多數中國人會避開跟那個菲律賓人交談。】

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]