• 瀏覽: 1,012
  • 回覆: 14
如題

你諗下如果檢測左係陽性,成間公司/部門可能因為你而要停運可能一個星期。

又唔係通行證,又要花時間預約,仲要得朝8晚8

再加埋地方唔夠分散,去左中招的檢驗場地
又變左高危人士

仲有各大專家都唔以身作則

如果無通行證效果/強制性,驗來做乜?
做又唔敢做得強硬,又唔想比人睇係軟弱

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2020-8-25 12:19 PM 發表
如題

你諗下如果檢測左係陽性,成間公司/部門可能因為你而要停運可能一個星期。

又變左高危人士

做又唔敢做得強硬,又唔想比人睇係軟弱 ...
香港咁多刁民, 政府真係做乜都嘥氣, 但要照顧良民是不能再受刁民擺佈的一大理由。

引用:
原帖由 劉婕 於 2020-8-25 12:39 PM 發表

香港咁多刁民, 政府真係做乜都嘥氣, 但要照顧良民是不能再受刁民擺佈的一大理由。
問題係, 政府是否有效照顧良民?
假設我是良民, 聽政府話, 去做左檢測...另假設香港有一半人做檢測(其實已好樂觀, 我估200萬都未必有)
但每日生活上接觸既人, 有一半有潛在風險, 而公共場所, 交通工具, 亦沒有規定做左檢測(有健康碼)才可以進入

咁請問我呢個良民有咩保障?

又內地政府點樣評估香港人既潛左風險? 在沒有強制全民檢測下, 香港人既健康碼有幾可信?

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2020-8-25 12:50 PM 發表

假設我是良民, 聽政府話, 去做左檢測...另假設香港有一半人做檢測(其實已好樂觀, 我估200萬都未必有)
但每日生活上接觸既人, 有一半有潛在風險, 而公共場所, 交通工具, 亦沒有規定做左檢測(有健康碼)才可以進入

又內地政府點樣評估香港人既潛左風險? 在沒有強制全民檢測下, 香港人既健康 ...
問得好。
良民才會想盡點公民責任,萬一自己是感染者,確認出來就不會影響其他人。更重要的是一種「走火警」心態,走火警時會覺得有點煩,但是為萬一出現的災難做一次預演,以增加災難發生時,大家能成功脫險的機會。萬一每天出現一千個確診,到時全面停擺十四天後再加全民檢測,就變得很有需要了。
全民檢測本來是一個科學化的方法,找出隱形的帶病毒者,加快截斷傳播鏈。不要說全民檢測貴,社會因疫情而限聚多一天,損失的金錢已比全民檢測多,更不要說減少染病者的人命價值,無法以金錢衡量。可惜社會上已把全民檢測的決定,看到很政治化,特別是傾向反政府的族群

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2020-8-25 12:50 PM 發表

又內地政府點樣評估香港人既潛左風險? 在沒有強制全民檢測下, 香港人既健康 ...
首先政府想全民檢測,目的係揾出隱性患者,防止繼續社區傳播。我地唔想中招,但系一日唔驗一日都唔知自己有無中。所以負責任既政府必然係要加大檢測量,去到100%檢測。
有D所謂專家出來反對,等同講驗得越少越好。
袁國勇都話要加大檢測量,甘其他所謂專家反對全民檢測好明顯係有其他不道德動機

仲有好搞笑既係,原本建議每人派3000醫療券去私家醫院檢測就啱,政府自己做唔收錢就唔啱,究竟係乜道理

引用:
原帖由 laisi2 於 2020-8-25 01:07 PM 發表
仲有好搞笑既係,原本建議每人派3000醫療券去私家醫院檢測就啱,政府自己做唔收錢就唔啱,究竟係乜道理
由始至終道理就係錢

引用:

做左起碼風險減少二十巴仙至一半,依家其實係百份百風險.

冇做而由到時中招既
自然會俾佢身邊朋友同事鄰居親戚甚至屋企人咀咒

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2020-8-25 12:19 PM 發表
如題

又變左高危人士

做又唔敢做得強硬,又唔想比人睇係軟弱 ...
其實香港政府從來都唔知佢衰咩!!

一個老母送件衫比個女着,過多幾日問個女點解唔着出街!!

個女同佢講,尺碼唔係好啱,個款又好老土,跟住佢老母發晒癲係咁鬧個女,冇良心,不知好歹!!

其實你覺得邊個啱邊個錯呢?

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-8-25 02:05 PM 發表

個女同佢講,尺碼唔係好啱,個款又好老土,跟住佢老母發晒癲係咁鬧個女,冇良心,不知好歹!!

其實你覺得邊個啱邊個錯呢? ...
問題係阿媽俾乜衫阿女
阿女都話唔啱

但隔離老黃俾乜衫佢
佢都照着

無可能做全民強制驗, 只能退而求其次全民自願, 做得幾多得幾多!!!
強制好過自願, 自願又好過完全唔做, 每多找到一個患者, 公眾就少一分風險!!!
類似取樣程序, 各間醫院日日唔知做幾多, 你認為會有幾大風險呢???

都話自願,可以唔去啦!

去完有500蚊即科,大把人仆住去

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-8-25 02:05 PM 發表

其實你覺得邊個啱邊個錯呢? ...
件衫唔係唔啱個女著, 個女仲細未識分。
其實係唔啱隔離賣衫個奸商嘅結果, 所以要唱衰

附件

20200825_f0d3dcab729e6825907dbVXabvnBMy3e.jpg(89.95 KB)

引用:
原帖由 laisi2 於 2020-8-25 01:07 PM 發表
因為涉及中國

一牽涉到中國啲野就信唔過

一定要好似驗屍咁驗

防賊咁防

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]