• 瀏覽: 2,272
  • 回覆: 14
+2
請聽聽

在香港聽到的都是老尾對中方的指摘。可不知道中國回擊的厲害。

聽君一席話,勝讀十年書。

講得非常好.  

淨睇香港新聞, 會以為全世界都唔妥中國.

香港嘅傳媒,重有邊個係可信的?

所以撐下囉!

引用:
原帖由 33Chris 於 2020-8-14 02:58 PM 發表
講得非常好.  

淨睇香港新聞, 會以為全世界都唔妥中國.
淨睇中國新聞,會以為全世界無咗中國唔得

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2020-8-15 00:07 發表

所以你淨系睇美國新聞。

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-8-14 01:54 PM 發表
崔天海的中國話

https://mp.weixin.qq.com/s/Lh66S05RndWhELgZO1RDjg
特朗普抱薪救火

附件

images.jpg(9.15 KB)

美國佬只要成功操縱香港,分解中國,到時話事既就係美國佬,豈容你班港豬反抗?
你地錢又唔夠我多,霸權又唔夠我大,又無軍事武器,注定每次衝突都會比我食住,
我美國資本家要你生就生,死就死!哈哈哈!
乜你以為真係咁自由咩?

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 15-8-2020 00:07 發表

中國人根本無咁意思,新聞會引導中國人對外不亢不卑,認同自己,而外界多數會睇低中國一線。
大家生而用差不多的眼睛看待世界,香港人除時比中國人更癲、更傻、更狂,根本不知道自己的問題出在那裡。
但係當香港人認知到自己更癲、更傻、更狂,卻又去怪罪中國,而唔係幕後魔鬼-美國。

引用:
原帖由 劉婕 於 2020-8-20 11:03 發表

特朗普抱薪救火
他是抱薪去“救”火,好讓火上添柴。

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2020-8-20 12:12 發表
美國佬只要成功操縱香港,分解中國,到時話事既就係美國佬,豈容你班港豬反抗?
你地錢又唔夠我多,霸權又唔夠我大,又無軍事武器,注定每次衝突都會比我食住,
我美國資本家要你生就生,死就死!哈哈哈!
乜你以為真係咁自由咩?
...
感覺上中央暫時放低香港。先武統台灣。收了台灣香港才掂。

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2020-8-20 12:14 發表

中國人根本無咁意思,新聞會引導中國人對外不亢不卑,認同自己,而外界多數會睇低中國一線。
大家生而用差不多的眼睛看待世界,香港人除時比中國人更癲、更傻、更狂,根本不知道自己的問題出在那裡。
但係當香港人認知到自己更癲、更傻、更狂,卻又去怪罪中國,而唔係幕後魔鬼-美國。 ...
民主病毒,全世界民主社會的通病。

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-8-20 12:30 發表

他是抱薪去“救”火,好讓火上添柴。
友人的觀點

高人觀點高
兩黨亦徒勞
選民無選擇
大眾有牢騷
社稷多凶暴
新聞少可褒
熱窩承火上
螞蟻往何逃

附件

IMG_20200820_124256.jpg(1.08 MB)

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]