• 瀏覽: 793
  • 回覆: 13
美國以莫需有罪名脅迫字節跳動出售tiktok,其實開左一個極壞既先例
以後每個國家都脅迫分拆出售業務,最終受害既恐怕會係美國網霸們

當然,呢樣係既有實力又夠流氓先做得到
歐盟、印度都有巨大潛力

引用:
原帖由 DanRicky 於 2020-8-4 05:09 PM 發表
https://youtu.be/RdUpV0iFOxk
美國人又唔用微訊

引用:
原帖由 starr 於 2020-8-4 05:03 PM 發表
美國以莫需有罪名脅迫字節跳動出售tiktok,其實開左一個極壞既先例
以後每個國家都脅迫分拆出售業務,最終受害既恐怕會係美國網霸們

當然,呢樣係既有實力又夠流氓先做得到
歐盟、印度都有巨大潛力 ...
尾國改不了賊本性

美國睇準的都不是這些。

5G才是重點。

美國最難打敗系咩?唔系美軍,唔系美元
系美國既民主自由光環及連帶既話語權
其實美國繫到自取滅亡

美國要在要求既只系收購4眼地區(無英國)既業務,送比美國,都系傷唔到數字跳動既根骨
但Tiktok既創意系來至內地既抖音,脫離抖音既Tiktok好快死亡

引用:
原帖由 starr 於 2020-8-4 17:10 發表

美國人又唔用微訊
人地唔用,梗係有人地既理由。好似有人鍾意肉,有人鍾意食素,你推銷一個鍾意肉既人買素食,人地唔鍾意唔buy你,道理唔難

引用:
原帖由 DanRicky 於 2020-8-4 07:41 PM 發表

人地唔用,梗係有人地既理由。好似有人鍾意肉,有人鍾意食素,你推銷一個鍾意肉既人買素食,人地唔鍾意唔buy你,道理唔難
美國人都唔用微信, 咁禁黎有乜用? 就算要禁, 對微信有乜影響?

有D 戇鳩仔失憶真係快, 佢地好應該快D 去驗下有無腦退化.

引用:
原帖由 DanRicky 於 2020-8-4 07:41 PM 發表
人地唔用,梗係有人地既理由。好似有人鍾意肉,有人鍾意食素...
你講既野完全冇關係
e+係美國人鍾意用tiktok,美國政權+企業聯手使橫手
另外美國禁唔禁微信幾乎完全冇影響

引用:
原帖由 starr 於 2020-8-4 20:53 發表

你講既野完全冇關係
e+係美國人鍾意用tiktok,美國政權+企業聯手使橫手
另外美國禁唔禁微信幾乎完全冇影響
我引用你果句你話美國人唔用wechat.... 唔係講緊wechat咩

引用:
原帖由 DanRicky 於 2020-8-4 09:12 PM 發表
我引用你果句你話美國人唔用wechat.... 唔係講緊wechat咩
美國人唔用wechat,所以美國禁唔禁wechat都冇影響

引用:
原帖由 starr 於 2020-8-4 21:14 發表

美國人唔用wechat,所以美國禁唔禁wechat都冇影響
OK了解

選舉年 與民為敵,呢濟藥都幾濕熱🤔🤔

不認為其他國家有這個能耐及厚面皮迫FAANG分拆.
整個歐洲, 互聯網公司已無足夠大的公司對抗他們. 就算歐盟反壟斷法, 對Google 也是罰錢了事, 也不帶來結構性改變.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]