• 瀏覽: 492
  • 回覆: 12
香港有十幾萬人長居內地。加上近日大量港人上大陸避疫。照目情情況睇,佢哋都唔會返港投票。
理論上,呢班人都唔會反中。
今屆立會選舉嚟疾疫影響下,不利建制。
點算?

本來健康碼已講好咗,而家因香港疫情而告吹。從內地返港後要隔離14日。
雪上加霜。

只要政府肯諗辦法 諗下點樣支援喺中國嘅選民投票 就可以解決 不過疫情嚴重之下 真係唔應該選舉

引用:
原帖由 請你聼真話 於 2020-7-20 01:51 PM 發表

點會呢,選前選後港共政權都可以DQ香港人揀選嘅民意代表!

你唔係對 共產黨 嘅制度暴力咁冇信心下話?
唔知癡瘋班人最後會唔會跪低簽名支持含港區國安法嘅基本法呢?
如果佢哋唔簽,就只係自己DQ自己。

引用:
原帖由 請你聼真話 於 2020-7-20 02:18 PM 發表
上次都有簽, 照樣DQ

你唔好睇少港共政權嘅邪惡至得架!
都要你配合
年年交稅至得架喎

即係逢係有香港人嘅地方都要有個投票站?

引用:
原帖由 請你聼真話 於 2020-7-20 02:18 PM 發表
上次都有簽, 照樣DQ

你唔好睇少港共政權嘅邪惡至得架!
上次癡瘋未退出爭取港獨嘅眾志。
今次為選戰,第一個退出咗。

引用:
原帖由 ntworks 於 2020-7-20 01:36 PM 發表
香港有十幾萬人長居內地。加上近日大量港人上大陸避疫。照目情情況睇,佢哋都唔會返港投票。
理論上,呢班人都唔會反中。
今屆立會選舉嚟疾疫影響下,不利建制。
點算? ...
又是極不公平的選舉,早應該停選一年。

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2020-7-20 03:23 PM 發表

又是極不公平的選舉,早應該停選一年。
好似唔可以咁講。因為只係理論上呢批人唔會反中,但好難證實。而且,佢哋只要隔離14日係有自由返港投票。

引用:
原帖由 得閒看看 於 2020-7-20 02:35 PM 發表
即係逢係有香港人嘅地方都要有個投票站?
有意思。
其他國家都有海外投票嘅方法。香港可以借用而唔會被鬧係破壞選舉制度。
但,法律上有冇問題呢?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]