• 瀏覽: 1,102
  • 回覆: 12
有壓力就有動力
https://www.ithome.com/0/494/325.htm

該款軟件的開發者表示,美國禁止哈工大使用 Matlab 是給國產軟件送機會,Truffer 將在半年內實現 Matlab 科學計算與圖形顯示的 70% 功能,1 年內 100% 實現,3 年內完全實現 Simulink,100% 自主版權源代碼;並且無需 OpenGL 等組件支持的三維、四維圖形顯示。短期內將在周全性、高性能並行計算、專業的拓展工具箱等方面可能會稍顯落後,但該軟件可以應付日常 90% 的 Matlab 的科研需求,而且還能根據 Matlab 的現有功能進行優化,最后達成比 Matlab 更好用、更易用。

只要有固定的市場,國產軟件一定可以做出來。

引用:
原帖由 請你聼真話 於 2020-6-23 10:51 PM 發表

既然如此, 你地中華人民共和國 好應該馬上自行禁用 微軟、同互聯網

咁半年之後, 你地就應該有自己嘅操作系統同內聯網 喎
禁用左
你仲點上網呀

引用:
原帖由 請你聼真話 於 2020-6-23 11:01 PM 發表
中華人民共和國人 有乜資格同香港人相提並論
點會冇資格呢?
至少你自認左係"低等古老民族"

引用:
原帖由 請你聼真話 於 2020-6-23 10:51 PM 發表

既然如此, 你地中華人民共和國 好應該馬上自行禁用 微軟、同互聯網

系要敵人既野,你吹水咩?😎同你反中垃圾一樣用北京開始既港討,飲中國水,做中國香港人一樣

引用:
原帖由 請你聼真話 於 2020-6-23 11:22 PM 發表

係架,所以咪要號召推翻共產黨囉!

係呢, 你地幾時自力更新開發內聯網啊!
到時, 香討咪唔使比中華人民共和國人 污染囉
每年交十幾萬稅俾港共
仲以此為自豪
你話你號召推翻共產黨呀

引用:

如果真係無問題,一早用咗啦!

其實一值在用,你唔知,只系你無知,而不是不存在
引用:
原帖由 kglam98 於 2020-6-24 08:56 AM 發表

如果真係無問題,一早用咗啦!

引用:
原帖由 請你聼真話 於 2020-6-23 11:01 PM 發表
中華人民共和國人 有乜資格同香港人相提並論
當然冇得比,你哋香港人咁低質狗奴才食狗飯老母食洋腸老唔知邊個係老豆,你契爺當你係狗炸仲含L咁歡喜,咁咪賤囉冚家剷