• 瀏覽: 3,638
  • 回覆: 42
引用:
原帖由 真中國人 於 2020-8-17 11:28 AM 發表
國家為確保社會及經濟穩定一直以慢速實施留島不留人政策採用緩慢的速度小心替香港換血,可惜近月發展似乎香港已經無利用價值,最近一兩季竟然用光財政儲備三分一,足見港人治港已經失敗。財政司司長陳茂波歸咎疫情,但世界各地都有受疫情影響,卻未有見到有如此極端狀況。長此下去,財政儲備用光國家無利可圖香港變成對國家將來毫無貢獻的負累外更可能須要十四億人民補貼七百萬人,甚至連基建項目都無法開啟,無法將資金轉回內地。 ...
最重要是不讓老美透過黑暴曱甴呃走香港POOR GUY啲錢。

引用:
原帖由 真中國人 於 2020-8-17 11:28 AM 發表
國家為確保社會及經濟穩定一直以慢速實施留島不留人政策採用緩慢的速度小心替香港換血,可惜近月發展似乎香港已經無利用價值,最近一兩季竟然用光財政儲備三分一,足見港人治港已經失敗。財政司司長陳茂波歸咎疫情,但世界各地都有受疫情影響,卻未有見到有如此極端狀況。長此下去,財政儲備用光國家無利可圖香港變成對國家將來毫無貢獻的負累外更可能須要十四億人民補貼七百萬人,甚至連基建項目都無法開啟,無法將資金轉回內地。 ...
在這個經濟環境下,請問有邊個國家可以吾用以往積累的儲備,有哪個國家的政府收入係大過支出呢?

美國不也是在印銀紙嗎?

香港有啲乜嘢可以俾人掏空啊?

講到香港經濟,有咩本事賺美金啊,你都係靠大陸人支持嘅啫,你充其量只能夠講,大陸不支持香港,香港仆街!!

講到人才,香港靚仔食屎啦!!
而家香港死靚仔份人工,如果唔係香港政府法律保護,你咪睇吓有冇人請囉!!

不如咁啦,香港啲死靚仔,學啲越南人,放入去貨櫃箱度,然之後一個一個貨櫃箱,運去英國,做難民啦!!

引用:
原帖由 真中國人 於 2020-8-17 11:28 發表
香港積存豐厚,雖然目前所見難有新機會,不過應該仲有一排玩嘅。

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-8-17 06:58 PM 發表

香港積存豐厚,雖然目前所見難有新機會,不過應該仲有一排玩嘅。
這老本食多五/七年頂晒攏

講呢句話既人有冇想過遲早連自己都比人換走

引用:
原帖由 wpk 於 2020-8-17 19:11 發表

這老本食多五/七年頂晒攏
應該冇咁耐。疫情手尾長,虛耗好大。

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-8-17 09:18 PM 發表

應該冇咁耐。疫情手尾長,虛耗好大。
五年是指無仗打,如打仗五週已完

引用:
原帖由 wpk 於 2020-8-17 21:20 發表

五年是指無仗打,如打仗五週已完
打仗就唔會,疫症殺傷力唔差得好遠。

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-8-17 09:25 PM 發表

打仗就唔會,疫症殺傷力唔差得好遠。
希望中央能大發慈悲,手指逢漏些東西予傷講吊命吧!

引用:
原帖由 wpk 於 2020-8-17 21:29 發表

希望中央能大發慈悲,手指逢漏些東西予傷講吊命吧!
相信中央願意,可是中央不能命令國民去那兒旅遊,甚至不可以鼓勵人民到香港玩。因為其他地方要吃醋的。

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-8-17 11:02 PM 發表

相信中央願意,可是中央不能命令國民去那兒旅遊,甚至不可以鼓勵人民到香港玩。因為其他地方要吃醋的。
不敢再望富貴,只求一般夠糊口的物資已功得無量。

主題標籤 #陳茂波
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]