• 瀏覽: 1,397
  • 回覆: 13
第九條 香港特別行政區應當加強維護國家安全和防範恐怖活動的工作。對學校、社會團體、媒體、網絡等涉及國家安全的事宜,香港特別行政區政府應當採取必要措施,加強宣傳、指導、監督和管理。

一整年黑暴亂港,網絡係一大幫兇,毫無監管,假消息假新聞港獨言論不停散播。

有國安法後,網絡已受監督和管理

所以各大討論區係有責任管理犯法言論

設計第一,品牌第二,內涵第三

反同性戀,反福利主義
所有藍絲友好
若見到任何違反國安法言論,立刻向管理員舉報
請將舉報截圖存底
若管理員不處理,便向國安舉報討論區

討論區是賺錢的機構,長遠是有責任聘用員工管理犯法言論,不要將責任推向義務版主。
否則便是從犯

叫外國制裁中國人,已犯國安法

以後見到此等言論,立刻cap圖舉報

引用:
原帖由 Perfect 於 2020-7-1 00:17 發表
第九條 香港特別行政區應當加強維護國家安全和防範恐怖活動的工作。對學校、社會團體、媒體、網絡等涉及國家安全的事宜,香港特別行政區政府應當採取必要措施,加強宣傳、指導、監督和管理。

一整年黑暴亂港,網絡係一大幫兇,毫無監管,假消息假新聞港獨言論不停散播。

有國安法後,網絡已受監督和管理

所以各大討論區係有責任管理犯法言論 ...
為何漢奸不逃亡?

原來牠們一早收到風;國安法不設追溯期。

聼到國安法不設追溯期,心裏十分不忿;就讓這邦扑街逍遙法外嗎?

不妨從正反兩面思考;

正面;縮小打擊面,讓執法者集中力量處理重犯、減輕反撲之力、讓有意悔改的人有個機會。

負面;重犯只要沒有新動作,執法者只能等、連對付罪魁禍首也束手無策,民憤難平。

想深一層;囯安法旨在止暴制亂,並非報仇、真正的罪犯不會收手,牠們一定不甘寂寞,伺機而動;到時候可以引用立法之前的罪行一併處理。無論如何,對有意搞亊者會產生很大的阻嚇作用。

正反作相衡
客觀心自明
先求能止暴
後著啟昇平
司法清夷毒
黌宮教國情
旗開知勝局
挽手作長征

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-7-1 00:57 發表

為何漢奸不逃亡?

聼到國安法不設追溯期,心裏十分不忿;就讓這邦扑街逍遙法外嗎?

不妨從正反兩面思考;

正面;縮小打擊面,讓執法者集中力量處理重犯、減輕反撲之力、讓有意悔改的人有個機會。

負面;重犯只要沒有新動作,執法者只能等、連對付罪魁禍首也束手無策,民憤難平。

想深一層;囯安法旨在止暴制亂,並非報仇、真正的罪犯不 ...
師兄好文采,段段回覆都有段詩

引用:
原帖由 Perfect 於 2020-7-1 00:58 發表

師兄好文采,段段回覆都有段詩
謝謝鼓勵!

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-7-1 12:57 AM 發表

為何漢奸不逃亡?

不妨從正反兩面思考;

想深一層;囯安法旨在止暴制亂,並非報仇、真正的罪犯不 ...
我一早就認為,阿爺作風唔會俾呢啲人做烈士,捉佢地坐監,國際人權團體可以有籍口搵麻煩
就好似六四班學運領袖,離開中國最好呢世都唔好返黎
人一不在當地,係國外日叫夜叫都唔會有影響力
王丹等人,甚至再早期魏京生,一保外就醫,之後就收晒皮,再冇影響力,過幾年冇人記得有呢個人
劉曉波一直唔肯走就係知道走左就等同放逐
而且要追溯追到幾早?由幾年前佔中開始?
有歷史為鑑
廉政公署成立,因為可以溯及過往,公務員尤其係差佬人人自危
後來搞到大罷工抗議
港督要出特赦,重新RESET個犯罪時間點

引用:
原帖由 sclee1209 於 2020-7-1 01:30 發表

我一早就認為,阿爺作風唔會俾呢啲人做烈士,捉佢地坐監,國際人權團體可以有籍口搵麻煩
就好似六四班學運領袖,離開中國最好呢世都唔好返黎
人一不在當地,係國外日叫夜叫都唔會有影響力
王丹等人,甚至再早期魏京生,一保外就醫,之後就收晒皮,再冇影響力,過幾年冇人記得有呢個人
劉曉波一直唔肯走就係知道走左就等同放逐
而且要追溯追到幾早?由幾年前佔中開始?
有歷史為鑑
廉政公署成立,因為可以 ...
唔係罷工,係警察人手一槍準備收拾廉政公署

雖然港督有權調動英軍,不過最後選擇跪低

不過廉政公署包庇不少泛民頭子,希望國安早日收拾廉政公署

昨晚已經不讓我發新帖了。

昨晚一點已經不讓我發新帖了。

可能初期比較慬慎吧!

為何漢奸不逃亡?

不妨從正反兩面思考;

想深一層;囯安法旨在止暴制亂,並非報仇、真正的罪犯不會收手,牠們一定不甘寂寞,伺機而動;到時候可以引用立法之前的罪行一併處理。無論如何,對有意搞亊者會產生很大的阻嚇作用。

正反作相衡
客觀心自明
先求能止暴
後著啟昇平
司法清夷毒
黌宮教國情
旗開知勝局
挽手作長征

有需要嗎?
遲D 可以學大陸咁自動河蟹, 有咁多5毛, 可以升級做網路公安

引用:
原帖由 Perfect 於 2020-7-1 12:42 AM 發表

叫外國制裁中國人,已犯國安法

以後見到此等言論,立刻cap圖舉報
條友7.1後
深潛

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]