• 瀏覽: 2,811
  • 回覆: 45
  • 追帖: 1
本人早前就基於中上層的生活模式,基於3月初及3月中的酒吧人流,預視香港會係特定群組會出視社區爆發。

病毒唔認人,但飛沫傳播的疾病傳播方式係認人的。

由於病毒傳播期長,而且發病為輕症,未有病徵已經開始播毒的等色,今日確診的社區感染病人,可以合理推斷已經係社區活動一段時間,而自己唔知中左招下不知不覺地傳比家人及同事。

而且更重要係,蘭桂坊群組並唔能夠銷定個別酒吧,或者鎖定到人,唔能夠用流行病學方式介定密切觸者,根本無法阻止二代三代感染。

果斷阻斷人流聚集先有機會防止大爆發。

最重要既,其實係大部分香港人心裏面都係唔驚

引用:
原帖由 explorerfnk 於 2020-3-22 08:23 PM 發表
最重要既,其實係大部分香港人心裏面都係唔驚
係酒吧健身室除口罩係陌生人面前吹水唔識驚先恐佈。

其實唔強制隔離班外國回港留學生, 可以準備定二次爆發。

引用:
原帖由 054D 於 2020-3-22 08:10 PM 發表
本人早前就基於中上層的生活模式,基於3月初及3月中的酒吧人流,預視香港會係特定群組會出視社區爆發。

由於病毒傳播期長,而且發病為輕症,未有病徵已經開始播毒的等色,今日確診的社區感染病人,可以合理推斷已經係社區活動一段時間,而自己唔知中左招下不知不覺地傳比家人及同事。

而且更重要係,蘭桂坊群組並唔能夠銷定個別酒吧,或者鎖定到人,唔能夠 ...
尋晚先非法集會,堵路,縱火,今晚又話要搞陳妹妹紀念,又掛住食人血饅頭.

政府又唔肯下令,立即拉人,仲要警察陪佢地企幾個鍾,想唔爆疫都難.

引用:
原帖由 小西灣三少爺 於 2020-3-22 08:44 PM 發表

尋晚先非法集會,堵路,縱火,今晚又話要搞陳妹妹紀念,又掛住食人血饅頭.

政府又唔肯下令,立即拉人,仲要警察陪佢地企幾個鍾,想唔爆疫都難. ...
政府應該用該拉就拉的戰略,對黑暴速戰速決。

引用:
原帖由 054D 於 2020-3-22 09:02 PM 發表

政府應該用該拉就拉的戰略,對黑暴速戰速決。
法國都出軍隊了,香港仲在唔知做咩.

引用:
原帖由 054D 於 2020-3-22 20:10 發表

而且更重要係,蘭桂坊群組並唔能夠銷定個別酒吧,或者鎖定到人,唔能夠 ...
認同應該要有強硬手段去隔離。
酒樓食肆,可以鼓勵外賣。
酒吧,健身室等室內地方,係應該建議市民唔好去。

機場應該所有入境者都要自費隔離14日。
如果旅客自己無地方隔離,就請回去出發地,暫時不要來了。

香港居民隔離時唔自律,一捉到就在他/她的家門外貼上隔離令,好讓鄰居幫手監察。

引用:
原帖由 rollins 於 2020-3-22 20:41 發表
其實唔強制隔離班外國回港留學生, 可以準備定二次爆發。
3月19號前,有幾日時間衝關,這些人全是高危群組,一個惹全家或惹埋鄰居街坊。

引用:
原帖由 hkc9 於 2020-3-22 11:03 PM 發表

認同應該要有強硬手段去隔離。
酒樓食肆,可以鼓勵外賣。
酒吧,健身室等室內地方,係應該建議市民唔好去。

機場應該所有入境者都要自費隔離14日。
如果旅客自己無地方隔離,就請回去出發地,暫時不要來了。

香港居民隔離時唔自律,一捉到就在他/她的家門外貼上隔離令,好讓鄰居幫手監察。 ...
其實Sars後的新落成的酒店都已經係獨立通風。

好多地區都用酒店做隔離點,而且有大型連鎖酒店已經套出隔離套餐。班留學生又唔係比唔起錢,集中隔離好過而家咁居家隔離。

以現時疾情走勢,而西化生活的留學生自律能力較低,政府應該更果斷。

引用:
原帖由 小西灣三少爺 於 2020-3-22 20:44 發表

政府又唔肯下令,立即拉人,仲要警察陪佢地企幾個鍾,想唔爆疫都難. ...
真係難為了警察😪

三天寬限期。對百業係沉痛打擊。
所以。如果再要封機場。下次三天寬限期應該政府自己爭取係未出事前提供寬限期。已經出問題無得寬限。

去酒吧係面對面吹水。否則都不去酒吧。
真係好危險。
這個病毒細菌傳染力最強是無症輕症時候。

有教授話要限制餐飲業。
其實真係有這急切性。
最好就人人只淮買外賣。
唔洗打開口罩食到口沬橫飛。

不過咁樣都已經接近半封城。
外國佬封城都係咁半桶水。

封城都冇用,繼續會有乞衣暴徒搞事,佢地就係想香港死,仲要有黑耳猿配合,同埋百九幾幻症異市民支持,慢慢等死啦

引用:
原帖由 kw_lam 於 2020-3-23 12:01 AM 發表
封城都冇用,繼續會有乞衣暴徒搞事,佢地就係想香港死,仲要有黑耳猿配合,同埋百九幾幻症異市民支持,慢慢等死啦
其實應該將暴徒拉去隔離十四日。
現在只將大陸回港隔離。大陸都無本土肺炎。浪費隔離營空間。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]