• 瀏覽: 10,021
  • 回覆: 207
+6
影響是原則性的所以不要被眼前情緒或個人政見影響判斷一旦黑警砌生豬肉及濫用私刑成為文化成為常態就影響到所有香港人唔好以為自己唔犯法就可以置身事外如果黑警砌生豬肉及濫用私刑成為文化成為常態佢哋可以純粹主觀懷疑你有罪就塔你返去嚴刑拷問而你係無仇報的大家真係希望香港變成咁嗎呢個係原則問題所以不要被眼前情緒或個人政見影響判斷

熄燈,鎖門,爆大鑊
引用:
原帖由 神級對手 於 2019-8-15 04:56 PM 發表

濫權濫用私刑,曱甴認第一,你口中黑警都要行埋一邊
黑警嘅權力與資源遠遠凌駕於示威一方

https://youtu.be/7iNTGrzqTc0?t=497

殖民地時代核心價值, 明無.

引用:
原帖由 神級對手 於 2019-8-15 04:58 PM 發表

有資源都冇曱甴咁倡狂,咪証明警察幾撚克制囉
咁即是你都認同黑警有濫權至於比較兩邊就是後話

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2019-8-15 04:57 PM 發表

黑警嘅權力與資源遠遠凌駕於示威一方
示威一方搞破壞既程度直程無得比啦
小學生邏輯唔好再拎出黎

資料copied from 100毛

前香港民族黨召集人陳浩天今日聯同香港獨立聯盟召集人陳家駒、以及另一名火炭倉庫被捕人士見記者。

陳浩天表示,分別有一名上環衝突及一名沙田衝突嘅被捕人士委託佢向傳媒傳達,話曾經喺拘留期間,喺警方提供嘅水中飲到鹹味,懷疑係廁所水。

各區被捕人士所受到嘅不人道對待:

上環

- 警員表示水係「任斟任飲,唔夠再斟畀你哋」,被捕人士發覺飲落係鹹水,而警署內可以攞到鹹水嘅地方,照理就係廁所,所以懷疑係廁所水。

沙田

- 晚上11點入到臭格,多番致電當值警員要求見律師同飲水都被拒,警員一直話安排緊,之後甚至掛起條線拒接;

- 凌晨4點,警員先畀水佢哋飲,飲落都係鹹水

火炭

- 未作出拘捕,已被警員搶去電話、車匙,強行上車搜索;

- 證物清單上並無被搶走嘅車匙,亦無車內被搜索嘅相片;

- 警方上門時無搜查令,持盾警員將全部被捕人士壓喺地,亦唔准佢哋用電話聯絡律師;

- 律師到場,警員唔准律師入內,整個搜查過程並無律師在場;

- 到咗警署,「羈留人士通知書」列明被捕人有權聯絡一名親屬,但警員話唔畀,只可以搵律師;

- 被捕時罪名為「懷疑持有攻擊性武器」,但被扣起同罪名無關嘅電子儀器,檢查有無Banner print file;

- 有被捕女士喺警署內被警員用私人電話偷拍,在場其他警員無阻止。嘗試索取涉嫌偷拍嘅警員姓名同編號時,該名警員離開。

引用:
原帖由 神級對手 於 2019-8-15 05:03 PM 發表

幾萬人既警隊,冇人濫權就呃鳩你既,呢個係公開秘密,你有本事咪去捉囉!但機場果幕曱甴完全向世界暴露佢地幾濫權,幾殘酷 ...
咁現時有無可靠機制監察警隊

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2019-8-15 05:01 PM 發表

示威一方搞破壞既程度直程無得比啦
小學生邏輯唔好再拎出黎
黑警傷示威者多過而且嚴重過示威者傷黑警

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]