• 瀏覽: 2,296
  • 回覆: 13
從香港近日的發展局勢來看, 有一幫人在希望造王, 制造不停的小麻煩而不是訴求林鄭下台, 應該在後面游説中央讓特首下台去平息香港無休的抗爭, 誰人在主持此事而等林鄭退下來後去接位? 估計此人在此次事件中沒有任何發言的, 只有中央部分人知。

不過看來誤判中央的能力, 這種小動作真的可行的話, 中國人將會在未來百年永不翻身。 連香港今次反送中運動中誰是人誰是鬼都攪不清楚, 更可況去大國之爭?!

林鄭是一個好特首, 無論在政策制定和執行上做得不錯, 不過香港自回歸以來, 幾任特首面對香港利益分配和長遠發展的矛盾時, 最終都退讓了包括cy.
其中所謂的小報告, 令到政府本身先投降, 好像6.9後部分官員的說法, 雖然未繳械但已經無半投降了, 形成官員無能之象(不否認有些是真的)。
希望中央主要官員拿出智慧, 全力挺林鄭推行民生政策, 改變香港之局, 為香港長遠發展做好準備。

至於香港經濟, 不贊成中央干預, 讓它自然發展吧, 不過做好艱難時侯的基本生活救助, 過了這關香港人會團結而發展起來。

引用:
原帖由 michaelsh 於 2019-7-8 09:33 PM 發表
從香港近日的發展局勢來看, 有一幫人在希望造王, 制造不停的小麻煩而不是訴求林鄭下台, 應該在後面游説中央讓特首下台去平息香港無休的抗爭, 誰人在主持此事而等林鄭退下來後去接位? 估計此人在此次事件中沒有任何發言的, 只有中央部分人知。

不過看來誤判中央的能力, 這種小動作真的可行的話, 中國人將會在未來百年永不翻身。 連香港今次反送中運動中誰是人誰是鬼都攪不清楚, 更可況去大國之爭?!

林 ...
師兄,關於你提到的香港經濟中央不宜干涉,給你一條片供你參考,片名是香港的無為如何拖累香語。
https://m.youtube.com/watch?v=9Gz4P6esanA&t=7s

引用:
原帖由 michaelsh 於 2019-7-8 09:33 PM 發表

林 ...
其實我覺得香港各級官員 應該望下 美國嘅特朗普,
雖然全世界鬧佢 覺得佢啦白痴,
但係 如果你調轉身份 用一個美國人嘅角度去睇,
條友 係用緊一啲好無賴嘅方法 去爭取美國嘅利益,
襯你個拳頭重硬嘅時候 屈得幾多得幾多,
你估美國啲商人知市民唔知咩,
自己係咁買人哋啲嘢 人哋又唔買自己啲嘢,
睇住自己國家啲人 咁樣洗錢法,
每一個人知道點樣做.......
仲有墨西哥啲移民問題,
就算上咗岸嗰啲美國移民,
一樣唔希望咁多人走嚟 爭飯碗 搶福利,
但係死啦 佢哋有個所謂 民主自由嘅普世價值,
美國人唔可以講出口 話唔畀人哋泥追求自由,
特朗普就係呢個時間 做啲個個都唔肯做 但係個心又想 嘅老土嘢,
今日民調顯示 特朗普民望又創新高,
證明咗 喺美國人心目中 佢做啱咗,
一個偉大嘅領袖 要有做大事 唔怕畀人吊嘅 覺悟!!

引用:
原帖由 直線國國王 於 8/7/2019 22:25 發表

師兄,關於你提到的香港經濟中央不宜干涉,給你一條片供你參考,片名是香港的無為如何拖累香語。
https://m.youtube.com/watch?v=9Gz4P6esanA&t=7s
內裡講的不可盡信,人口問題,網上維基有,內戰,日本侵華,到1960年前,200萬人從大陸偷渡來香港

引用:
原帖由 chaolininin 於 2019-7-8 10:57 PM 發表

內裡講的不可盡信,人口問題,網上維基有,內戰,日本侵華,到1960年前,200萬人從大陸偷渡來香港
當然不需盡信。我是認為世態已變,港府以往的積極不干預要調整了。

引用:
原帖由 直線國國王 於 2019-7-8 10:25 PM 發表

片未深入香港深層次的情況, 只是表面情況描述, 沒有參考價值。

在今天, 香港需要的是一埸大改變。

引用:
原帖由 lam703 於 2019-7-8 10:38 PM 發表

其實我覺得香港各級官員 應該望下 美國嘅特朗普,
雖然全世界鬧佢 覺得佢啦白痴,
但係 如果你調轉身份 用一個美國人嘅角度去睇,
條友 係用緊一啲好無賴嘅方法 去爭取美國嘅利益,
襯你個拳頭重硬嘅時候 屈得幾多得幾多,
你估美國啲商人知市民唔知咩,
自己係咁買人哋啲嘢 人哋又唔買自己啲嘢,
睇住自己國家啲人 咁樣洗錢法,
每一個人知道點樣做.......
仲有墨西哥啲移民問題,
就算上咗岸嗰 ...
美國根本是一個永遠侵略的國家, 所謂民主亦只是在規定下可以發表規定內的意見, 假如有人攪獨立, 大衆反對後就是極權, 那有香港這般陰魂不散且冇事。
對外的侵略利益, 有部分分配到普通工人而已, 類似古代強盛時期的帝國。

引用:
原帖由 直線國國王 於 2019-7-8 11:02 PM 發表

當然不需盡信。我是認為世態已變,港府以往的積極不干預要調整了。
資本主義的本質是政府訂立規則及方向, 背後資本控制市場, 表面上全民公平競爭賺錢, 其實只有制定規則的資本家拿大分, 利益分配用公平就可以騙到人了。

美國已認出錢給泛民民陣記恊搞亂香港, 造王者咪係佢地囉
[link="https://youtu.be/T-7qh0gkwEc" ]https://youtu.be/T-7qh0gkwEc[/link]

引用:
原帖由 奇妙 於 2019-7-9 01:44 AM 發表
美國已認出錢給泛民民陣記恊搞亂香港, 造王者咪係佢地囉
[link="https://youtu.be/T-7qh0gkwEc" ]https://youtu.be/T-7qh0gkwEc[/link]
你太天真了。

今次「反送中」背後除了美國外, 亦有其他內部勢力, 且是幾個之多。他們的理由各不相同, 有些不滿政府整體, 有些不滿個別政策, 有些純不満林鄭坐大位。

除了美國外, 其他地區亦有參與的, 要攪清楚不是易事, 但我相信中央已經收到王者的建議,不過我不相信會採納, 重要線索會易明白真相而已。

看來林鄭再退讓了一步, 發夢中的王者是否更加開心呢?還是失望了一點呢?

政府不是為換官員而換, 反而是統一心態, 冇決心的早走亦未嘗不好, 未來能易落實政策。
希望林鄭快點檢視下面的官員, 確保未來所有官員一心, 推行利民政策。

其實從近日的發展來看, 大局已經安下來了, 會不會再起來不知道, 但是政府是不是對各方面的情報收集要放在首位呢?
連什麼大在反都未完全(100%)清楚, 如何可以做事呢?!

造王者, 王者會浮上水面了, 看看怎麼發展吧

看了近日發生的事情, 造王者仍不死心, 努力拉林鄭下來。
其實背後反映了一個白癡的思維, 這麼小的暴亂事件而一個特首需要下台, 那白癡造王者不會被另一個小部分的暴亂事件而下台? 或者認為是香港唯一的暴亂策劃者?

原來昨天李+x 親上陣談論近日的事件, 有點失望。
[李嘉誠首開腔籲執政者對未來主人翁網開一面]此言近乎社會敗類之言, 是非不分。
雖然那些暴徒會是社會的一分子, 破壞者並不能帶給社會任何好處,只有衰退, 我們的社會未來是靠建設者而非暴徒。
社會沒有其基本的價值, 任何好的楝樑之材都不能有廣廈, 相反基本價值是真理, 終有一日未來的主人翁可以建成廣廈。
什麼是基本價值?法治, 建設發展的自由。

看來冇能力造王了, 圈中人自求多福吧!

題外話, 李+x 病得不輕, 應會禍延子孫及身邊的人。 可惜。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]