• 瀏覽: 541
  • 回覆: 8
我從來不理政治的,但搞咁多,都督唔爆個地產泡沫真係好令人唔爽,樓價不暴插,我就冇機會執平貨,我理九你邊個做政府。。。平民百姓,三餐一宿,搵到錢,富人能錦上添花,窮人有機會山雞變鳳凰。而唔係好似而家香港咁,樓價高高在上,貧者越貧,富者越富,社會充滿淚氣,人不患寡,患不均,強烈支持林鄭強力修例,跟手美國取消香港關係法,連同WTO都取消香港作為獨立關稅區貿易地位,美國再簡接宣布一國兩制名存實亡…如果咁樣都督唔爆包括香港和大灣區在內的樓市泡沫,我就認命了。。。

你話樓市會唔會爆 係有機會 而家真係太高 但係因為係美國佬要整爆樓市 香港就要爆 咁就未必 如果你話要整死大灣區 機會更加小 大灣區根本係為一帶一路而設 冇預美國嘅一份 除非打仗 打仗你都唔敢買啦 錢亦都冇用

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2019-6-15 01:30 AM 發表
你話樓市會唔會爆 係有機會 而家真係太高 但係因為係美國佬要整爆樓市 香港就要爆 咁就未必 如果你話要整死大灣區 機會更加小 大灣區根本係為一帶一路而設 冇預美國嘅一份 除非打仗 打仗你都唔敢買啦 錢亦都冇用 ...
美國點解打貿易戰?如果想呢場戰爭速戰速缺有咩辦法,好簡單,美國用盡一切辦法把中國樓市泡沫刺穿就得了,只要中國樓市一爆,經濟戰就打完了。。。就因為大陸的樓市係半封閉,限購,限貸,限價,限買,限賣…美國好難係交易環節做空中國樓市,咁點搞,打中國這20多年來發大財的根本,對外貿易和外商投資。。。中國的樓價升得咁多,最關鍵的因素就係印錢太多,點解不停印錢都唔會大貶值?就係中國有大量的外匯支撐,呢D外匯係邊度黎?就是貿易順差和外商直接投資。。。如果呢二樣野都散了,咁國家的外匯仲點黎?A公司賺B公司,B公司又賺c公司的錢。。。國家要發財也一樣,都是透過把本國的貨物賣俾其他國家,咁國家先有錢入,外商投資也是一樣,外國企業/人帶住外幣到中國,把外幣換成人民幣,然後在中國投資,外匯就進了中國政府口袋,人民幣卻可以按情況自主印……最終形成良性循環。。。

引用:
原帖由 leechilam 於 2019-6-15 01:49 AM 發表

美國點解打貿易戰?如果想呢場戰爭速戰速缺有咩辦法,好簡單,美國用盡一切辦法把中國樓市泡沫刺穿就得了,只要中國樓市一爆,經濟戰就打完了。。。就因為大陸的樓市係半封閉,限購,限貸,限價,限買,限賣…美國好難係交易環節做空中國樓市,咁點搞,打中國這20多年來發大財的根本,對外貿易和外商投資。。。中國的樓價升得咁多,最關鍵的因素就係印錢太多,點解不停印錢都唔會大貶值?就係中國有大量的 ...
如果講中國印銀紙多 應該係唔算太厲害 起碼比起美國 少好多 中國人買樓 唔係好多係供款 供款比率的好少 就算樓價跌 大部分都寧願唔賣 睇見中國嘅二手市場 其實係好少 至於一手市場 正常你唔叫佢 中央道周時調控 內地樓價升 好多嘢外人睇唔明 其實最主要嘅原因 高鐵南北貫通 地鐵不停咁做 繁榮嘅地方多咗好多 喺繁榮嘅地方買樓 當然貴啦 既然打緊貿易戰 美元一定會賺少啲 所以咪要搞一帶一路 而家一帶一路好多個家用人民幣結算 美國佬除非打仗 係搞唔到佢哋 美元賺少啲用少啲美元囉 反正不出兩年 美國必定量化寬鬆 到時手上嘅美元又會大幅貶值 如果你話人民幣係用大量嘅外匯嚟擔保 十年前就係 今時今日 中國係用出口嘅貨量嚟擔保 人民幣計價 大家互相出口 根本就唔需要大量外匯儲備 只要出口量足夠就可以

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2019-6-15 11:04 AM 發表

如果講中國印銀紙多 應該係唔算太厲害 起碼比起美國 少好多 中國人買樓 唔係好多係供款 供款比率的好少 就算樓價跌 大部分都寧願唔賣 睇見中國嘅二手市場 其實係好少 至於一手市場 正常你唔叫佢 中央道周時調控 內地樓價升 好多嘢外人睇唔明 其實最主要嘅原因 高鐵南北貫通 地鐵不停咁做 繁榮嘅地方多咗好多 喺繁榮嘅地方買樓 當然貴啦 既然打緊貿易戰 美元一定會賺少啲 所以咪要搞一帶一路 而家一 ...
以前就係一次性多,但近十年,尤其是一線城市,幾乎都是高槓杆買樓,大陸玩到0首付買車買樓,而且最重要一樣,房貸貸款餘額是天量。美元和人民幣不一樣,一帶一路也是為了吞吐國內印了天量的人民幣

引用:
原帖由 leechilam 於 2019-6-15 11:20 AM 發表

以前就係一次性多,但近十年,尤其是一線城市,幾乎都是高槓杆買樓,大陸玩到0首付買車買樓,而且最重要一樣,房貸貸款餘額是天量。美元和人民幣不一樣,一帶一路也是為了吞吐國內印了天量的人民幣 ...
大陸銀行貸款執行好嚴格 如果你係第一次買樓 可能會寬鬆啲 但係如果你已經有樓 最多都係做五成 又有幾嚴重 就算收樓 大陸人仍然係有地方住 何況呢個比率唔算好高 再講一帶一路係用人民幣結算 出入口貨量 同美元根本冇關係 而家中國嘅出入口 仲係順差 即係話人民幣根本就冇壓力 如果唔係 點解咁多機構要沽空人民幣 都係輸到趴喺度 只有中央自己貶值人民幣 就算係呢個時候 機構都唔敢沽空人民幣 因為中央只要反手一夾 就會輸到趴喺度

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2019-6-15 11:26 AM 發表

大陸銀行貸款執行好嚴格 如果你係第一次買樓 可能會寬鬆啲 但係如果你已經有樓 最多都係做五成 又有幾嚴重 就算收樓 大陸人仍然係有地方住 何況呢個比率唔算好高 再講一帶一路係用人民幣結算 出入口貨量 同美元根本冇關係 而家中國嘅出入口 仲係順差 即係話人民幣根本就冇壓力 如果唔係 點解咁多機構要沽空人民幣 都係輸到趴喺度 只有中央自己貶值人民幣 就算係呢個時候 機構都唔敢沽空人民幣 因為中央 ...
………而家先係嚴,之前的,係工廠上班的透過刷個人流水,套現信用卡(大陸大把個人POS機,香港沒有)都能買了二套樓。。大陸的民間借貸,影子銀行。。。如果好似你講既大陸好多人一次性,不用做按揭,咁香港人就真係中國四線城市了。

引用:
原帖由 leechilam 於 2019-6-15 11:33 AM 發表

………而家先係嚴,之前的,係工廠上班的透過刷個人流水,套現信用卡(大陸大把個人POS機,香港沒有)都能買了二套樓。。大陸的民間借貸,影子銀行。。。如果好似你講既大陸好多人一次性,不用做按揭,咁香港人就真係中國四線城市了。 ...
所以話你唔明 點解要咁做 就係因為政府嚴控貸款 所以先出現呢啲咁嘅途徑 呢啲途徑就算爆煲 對中國影響相當有限

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]