• 瀏覽: 1,065
  • 回覆: 16
我不介意你冷漠,但介意你無知。

你可以選擇在經歷了「雨傘運動」的香港仍然保持政治潔癖,但前提希望你是了解一切才作出的決定,而不是純粹基於「無知」而「我討厭政治」。

那相當於,你以為你老公是你初戀情人所以覺得唔關自己事,是非常無知。

最近《逃犯條例》的爭議,又見到一批政治潔癖的「無知」。

第一無知,便是大大聲說「我行得正企得正怕咩逃犯條例?」

其實這是相當常見的「置身事外」,永遠覺得自己是「例外」,永遠覺得自己只是旁觀者而不會是受害者。

只需一個簡單例子便可以說明。如果今天政府修例,「霸佔關愛座不讓座要坐監」,你第一反應是「我行得正企得正都唔搭地鐵怕咩」?還是會覺得「有無搞錯?駛唔駛咁嚴重啊?」

你覺得自己不會面對這種懲罰,不等於這個懲罰是合理。你覺得自己不會成為「逃犯」,不等於政府的修訂便是合理,也不等於誰人反對便代表誰人「身有屎」。

第二個無知,便是認為,「做乜要拉布啫?有唔同意見咪開心見誠攞出嚟講囉,大家投票囉,少數服從多數囉。」於是他們會痛罵涂謹申主持會議不公正,覺得內會指示法案委員會要DQ涂謹申、繞過梁耀忠、點名要石禮謙做主持,而秘書處還要協助加把口要求議員用書面表決,都是無問題,都是合理的。

你問自己,如果一批朋友聚會,多數人興高采烈要劇透《復仇者4》,而少數未睇戲的人反對,最後有人提議「投票囉少數服從多數」,你覺得這個「投票」是合理?還是覺得「人多蝦人少」、「大石砸死蟹」?

當你覺得「有咩咪喺會議度傾囉」的時候,你其實知道今日立法會的結構組成嗎?你見過建制派開會時的保駕護航、快刀斬亂麻的情況嗎?

你可以冷漠,但請不要無知。

https://hk.lifestyle.appledaily. ... e/20190509/20673747

對於內地公檢法,要人證有人證,要物證有物證,指你犯甚麼罪就甚麼罪,要法官怎樣判就怎樣判,再逼你上央視"真誠地"認罪,支持惡法者如果唔係賣港,就一定係黐咗線!

引用:
原帖由 顏.射.達.人 於 2019-6-8 11:31 PM 發表

你可以選擇在經歷了「雨傘運動」的香港仍然保持政治潔癖,但前提希望你是了解一切才作出的決定,而不是純粹基於「無知」而「我討厭政治」。

那相當於,你以為你老公是你初戀情人所以覺得唔關自己事,是非常無知。

其實這是相當常見的「置身事 ...
日日出帖恐嚇港人,咁能驚快啲走啦,仲哂時間出埋on9 帖,走唔甩就人間蒸發!

引用:
原帖由 顏.射.達.人 於 2019-6-8 11:31 PM 發表

我覺得你好似問緊別人(我唔肯定我媽係女人)

引用:

on9
大陸先冇咁得閒埋你霸唔霸佔關愛座。
不過,話事話,你做乜要霸佔關愛座呢。

不如你作夠聽日修例:講句粗口要把靶。

引用:
原帖由 tigerbluefly 於 2019-6-9 12:14 AM 發表

日日出帖恐嚇港人,咁能驚快啲走啦,仲哂時間出埋on9 帖,走唔甩就人間蒸發!
依你纙緝,警方日日叫人提防小手,都等於係恐嚇港人。 

「銅鑼灣書店」事件又話有洗頭艇,「釘王」又話有強力部門,「一地兩檢」時又話有解放軍出嚟捉人,如果係咁嘅話,隨時拉人都得啦,洗唔洗「送中條例」呀!咁係唔係危言聳聽呀?

當年是李柱銘提出
大陸犯案逃犯要交到大陸審
而家做了不敢認,正一無賴
李柱銘正是修《逃犯條例》交犯到大陸的始作俑者

引用:
原帖由 o也o羊o爹 於 2019-6-9 03:12 AM 發表
提防小手,是希望人小心自己財物,不會恐嚇你不提防會有甚麽人屈你,控告你,撤資,樓價大跌…………不能盡錄。

絕大部分關口都為中港而設
大把人上上落落

引用:

對,人人都是陳同佳。

引用:
原帖由 hanE 於 2019-6-9 12:45 AM 發表

我覺得你好似問緊別人(我唔肯定我媽係女人)
我唔肯定你媽係女人

引用:
原帖由 o也o羊o爹 於 2019-6-9 03:12 AM 發表
你想講香港冇小偷,是警方無中生有嗎?

引用:

一睇呢D帖format, 好難吾懷疑又一個分身轉帖只po不答

以為比你引一段野就懷疑自己無知嘅, 有呢個想法嘅就真係無知

引用:
原帖由 本州大乳牛 於 2019-6-9 08:30 AM 發表
我唔肯定你媽係女人
我唔使問人,係傻嘅先問咁弱智嘅問題。

引用:
原帖由 daimonster 於 2019-6-9 09:00 AM 發表

一睇呢D帖format, 好難吾懷疑又一個分身轉帖只po不答

以為比你引一段野就懷疑自己無知嘅, 有呢個想法嘅就真係無知
唔使懷疑,睇吓個賤名就知係乜!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]