• 瀏覽: 10,031
  • 回覆: 158
若中國長期可以「國家安全」為理由禁止 YouTube 、Facebook、Whats app 等等進入中國,美國當然可以國家安全為理由不讓華為進入 5G 網絡。

一切只是對等。

為何只能由中國講「國家安全」,但又不屬於「保護主義」,當美國講同一樣事,就變成「構築貿易壁壘」,以及所謂「霸凌」?

我才疏學淺,哈哈,不太明白,你呢?

來源:
https://www.facebook.com/272574169481780/posts/2685284131544093?s=100023987301006&sfns=mo

[一] 嚴禁宣傳,連結其他論壇/討論區或商業網頁

所有相同性質之綜合論壇或討論區均嚴禁宣傳。
不論在頭像,簽名檔,文章或短消息中,用任何形式的傳播來指示其他途徑;以顯示途徑指示/暗示會員可獲得其他途徑接觸別的論壇;蓄意張貼被過濾網頁,或未經網主同意的廣告或牟利網頁都屬犯規。

犯上述之版規者可被即時禁止活動而不作任何通知。
本討論區管理員有權拒絕或制止任何網站連結,如被警告後再犯,等同廣告/宣傳論壇處理。
好啦, 既然係對等, 咁就睇下只有3億人口市場既美國死先, 定係13億人口市場既中國死先

無知真可憐!  咁都可以做才子?  傻西  菊哥  同 fb  都講左同美軍有合作!  証據都吾使!   華為係私人公司   !用下腦拉黃帝呀!

引用:
原帖由 andy8998 於 2019-5-22 01:54 PM 發表
若中國長期可以「國家安全」為理由禁止 YouTube 、Facebook、Whats app 等等進入中國,美國當然可以國家安全為理由不讓華為進入 5G 網絡。

一切只是對等。

為何只能由中國講「國家安全」,但又不屬於「保護主義」,當美國講同一樣事,就變成「構築貿易壁壘」,以及所謂「霸凌」?

來源:
https://www.facebook.com/27 ...
谷歌所以冇入大陸因為唔想遵守中國法律規定伺服器要放在中國。

華為任九得你老美話點就點,要點查就點查,你班漢奸仲要幫你老美講說話,根本唔係人。

中國從來沒有禁止Google入中國,但係如果入中國必須遵守中國相關法例,但Google唔肯所以自己無入。
但現在是美國政府禁止進入,咁何謂自由市場呢?

引用:
原帖由 andy8998 於 2019-5-22 01:54 PM 發表

一切只是對等。

來源:
https://www.facebook.com/27 ...
低級言論

引用:
原帖由 benben999 於 2019-5-22 02:31 PM 發表
好啦, 既然係對等, 咁就睇下只有3億人口市場既美國死先, 定係13億人口市場既中國死先
表面上係14億 vs 3億, 但整個歐洲, 亞洲唔使做生意呀??

引用:
原帖由 andy8998 於 2019-5-22 13:54 發表

一切只是對等。

來源:
我都唔明,永遠只有美國要求人哋國家守佢法律,又唔見佢守人哋國家法律,唔知陶杰明唔明

引用:
原帖由 freeyauchan 於 2019-5-22 14:38 發表
無知真可憐!  咁都可以做才子?  傻西  菊哥  同 fb  都講左同美軍有合作!  証據都吾使!   華為係私人公司   !用下腦拉黃帝呀! ...
沒法陶才子係守皇法,拜黃帝,所以絕對讚成霸權獨裁

引用:
原帖由 前晚巨額香蕉 於 2019-5-22 02:55 PM 發表

表面上係14億 vs 3億, 但整個歐洲, 亞洲唔使做生意呀??
歐洲、亞州不屬於美國。

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2019-5-22 14:39 發表

谷歌所以冇入大陸因為唔想遵守中國法律規定伺服器要放在中國。

華為任九得你老美話點就點,要點查就點查,你班漢奸仲要幫你老美講說話,根本唔係人。 ...
好想知逃杰老豆係咩人,點解會生咗只狗出來

引用:

一切只是對等。

來源:
老美無咩?

中國要求美國公司符合中國法規後,就可以進入中國市場

引用:
原帖由 benben999 於 2019-5-22 02:31 PM 發表
無錯,Pk啦!陶傑

陶傑真係不學無術之徒

Google, facebook並不願意遵守中國法律

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]