• 瀏覽: 826
  • 回覆: 12
+3
台灣不同時期,一看就明白,高下立見.

獨裁者視察水災太邪惡!!

民選總統

小弟個blog
http://hk.myblog.yahoo.com/unsx2
不是民選總統,便是獨裁者?

你係話民主選出的希特拉!

民選總統獨裁者特朗普點計

引用:
原帖由 男E 於 2019-6-1 08:59 PM 發表
不是民選總統,便是獨裁者?9736582
蔣經國不是獨裁者? 蔣經國主政時有人可以反對佢決定?

咁即是希特拉丶特朗普同蔣經國都民選之獨裁者。  其實香港之泛民裏面個個都想做話事人同獨裁者,但後者無德無能只能去呃無知傻仔。

引用:
原帖由 unsx 於 2019-6-1 08:51 PM 發表

點都好過今屆香港1200人小圈子豪門宴陰點完全無工作能力擦鞋特首⋯⋯⋯

引用:
原帖由 我愛獅子山下 於 2019-6-1 10:27 PM 發表

點都好過今屆香港1200人小圈子豪門宴陰點完全無工作能力擦鞋特首⋯⋯⋯
都是港獨份子老家英國之錯,一般選民無得選英皇/女皇,重有是連首相都無得選(因只有選個黨,黨領袖自動成首相,除時換人都可以同唔駛選過),香港起嗎呢1200人是由市民選做代表。  香港本來可以再民主一啲,但就比支持獨裁同專政嘅泛民破壞咗,泛民支持者應該是反對民主的。

台灣從來都唔係民主地方,係啲白痴22K以為係

李光耀就係獨裁者,馬來西亞係“民選”的,你要新加坡定馬來西亞?

引用:
原帖由 unsx 於 2019-6-1 08:51 PM 發表

民選總統
可以無分別。
代議政制,如果沒有辦法揭制執政者的權力濫用,一樣獨裁。
就如現今川普一樣,與獨裁者無異。

引用:
原帖由 WILSON-QE999 於 2019-6-2 07:36 AM 發表

可以無分別。
代議政制,如果沒有辦法揭制執政者的權力濫用,一樣獨裁。
就如現今川普一樣,與獨裁者無異。
有班人成日講美國三權分立,但唔知點解今日美國是一隻儍佬獨大,其實所謂三權分立是唔是只流於表面呃愚民用?

簽行政命令可以輕易 by-pass 另外兩權,完全唔需要國會傾  

香港要學文主美國管治,除咗引渡條例之外何其多   

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]