• 瀏覽: 13,253
  • 回覆: 288
  • 追帖: 1
先利申,我愛祖國
但係我想同大家討論一下,點解大陸人好多都無禮貌,又唔顧己及人

點解國家政府唔推行多D公民教育?其實如果人民素質提升,中國既形象都會好D啦

我真心想大陸好,請理性討論,唔好又來罵戰,好無?

一般所講既「文明」
其實係人煙稠密城市生活產生的潛規則
即係要排隊、輕聲說話、睇燈過馬路等等...

內地近廿年大量農村人口往城市移動
自細就不受城市規則束縛
所以有內地人不文明既印象

其實就算沒有特別教育
久而久之就會習慣
尤其是新一代在城市出生的就完全不一樣

有,大陸有一科由初中教起的公民科,只不名字改得有點怕人,叫政治科,但內容不是政治,是日常生活和對事情看法。

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2019-5-1 08:05 PM 發表
先利申,我愛祖國
但係我想同大家討論一下,點解大陸人好多都無禮貌,又唔顧己及人

點解國家政府唔推行多D公民教育?其實如果人民素質提升,中國既形象都會好D啦

我真心想大陸好,請理性討論,唔好又來罵戰,好無? ...
大陸人無禮貌我認同,但都是40歲,但我見果的10-30歲好有禮,香港的細佬你應為好有禮
國家在走,人民跟唔到唔出奇,比的時間中國人啦。

做零售業,你會見到其實有部份人香港人都好冇禮貌。

多謝樓上幾位ching理性討論

我出呢個post,其實真係谷左好耐,我明白人係有好有壞,但好似大陸唔好既人居多,期望一天大陸D人既素質有所提升

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2019-5-1 08:05 PM 發表
先利申,我愛祖國

因為大陸經濟起飛只係近三十年既事,換言之三十年前都仲係好窮,飯都冇得食邊有錢讀書?據調查直至2018年中國受到高等教育既只有13.7%,其他國家係40%左右,加拿大有51%,而達中學水平既我國只有30%,美日韓分別係94%,98%同61%,換言之大部分來香樣既都係冇讀過書既鄉下佬,有讀過書既根本唔會來香港。

如果再30年,老一輩換新一輩,教育水平達70%以上,人民質素應該有飛一般改進

大陸有公民?

你又知沒教?你係大陸生活?香港政府夠日日叫人唔好公屋養狗啦,而家點?香港人係咪沒公民教育?

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2019-5-1 20:51 發表

我出呢個post,其實真係谷左好耐,我明白人係有好有壞,但好似大陸唔好既人居多,期望一天大陸D人既素質有所提升
你點計大陸人係沒壞多?香港又有幾多好人?

D人口講真心,好壞都唔識分,假道學又一黃種

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2019-5-1 08:51 PM 發表

呢d 只係你個人觀感,好既大陸遊客,行過路過你都未必知或者留意,唔好既咪會引起你注意。
再加上基數大,你遇到唔好既咪會覺得特別多。

引用:
先利申,我愛祖國

國內高鉄,見到。

引用:
先利申,我愛祖國

唔系無,只系你唔知,大陸一直有公民教育,一直提升人民素質,只系大陸人太多,無文化嘅人又多………
或者………可能你只睇毒果跟法輪報所以大陸野你一d都唔知

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]