• 瀏覽: 1,438
  • 回覆: 12
白色恐怖(White Terror)
---這個詞兒源於法國大革命,
--所形容的是當時大規模鎮壓、槍殺革命黨與革命份子的行動
---政府軍以白色為代表色,
---法國政府軍以鎮壓人民,是為「白色恐怖」。
【參考:https://zh.wikipedia.org/wiki/白色恐怖
。。
現代定義:有些人說:“白色恐怖‘’ 就像 “秘密警察,無孔不入”
============
我的評論:
本帖子也是協助網友們在本版參與政治討論的時候對政治多一些了解。

2007年,一位明報記者問我:競選落敗的感想,下一步怎麼做。我說,會繼續在網上推揚理念,如果有志同道合者,也許會根據社團條例成立一個論政組織,名叫“寶光社,以愛國愛港為宗旨。
白色恐怖:
蔣中正年代?
綠島?
英治時候白屋?

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-3-15 14:08 發表
白色恐怖(White Terror)
---這個詞兒源於法國大革命,
--所形容的是當時大規模鎮壓、槍殺革命黨與革命份子的行動
---政府軍以白色為代表色,
---法國政府軍以鎮壓人民,是為「白色恐怖」。
【參考:https://zh.wikipedia.org/wiki/白色恐怖
。。
現代定義:有些人說:“白色恐怖 ...
神某的了解;“白色恐怖”是一個“欲加之罪”的恐怖名詞,用于嚇小朋友而已。現代社會已經沒有白色恐怖這回亊。因為亊亊進步得多。有更恐怖、更受歡迎、同時更有效的方式。

若不明白,可以清楚地逐一告訴你。

既然你解封,神某一口氣回你三條。請指教神某這個小學鳮。謝謝!

引用:
原帖由 神經箭 於 2019-4-22 20:22 發表

神某的了解;“白色恐怖”是一個“欲加之罪”的恐怖名詞,用于嚇小朋友而已。現代社會已經沒有白色恐怖這回亊。因為亊亊進步得多。有更恐怖、更受歡迎、同時更有效的方式。

若不明白,可以清楚地逐一告訴你。

既然你解封,神某一口氣回你三條。請指教神某這個小學鳮。謝謝! ...
浪大學生哥哥,小學雞等緊你指教喎。請勿側側膊,唔多覺啊!

白色恐怖 類似霸王買洗頭水 無端端畀人話佢致癌 循法例去追討 除咗好多年 只係賠幾百萬 律師費要幾千萬 以後 仲敢唔敢得罪類似嘅報紙 咁多年嚟 股價大插水 商品因為佢嘅誣捏 冇人敢買 打完咗官司 元氣大傷  就算贏咗 賠償雞碎咁多 商人以後都唔敢得罪啲報紙 呢啲算唔算白色恐怖

White Twig (白色枝條)

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2019-4-23 18:28 發表
白色恐怖 類似霸王買洗頭水 無端端畀人話佢致癌 循法例去追討 除咗好多年 只係賠幾百萬 律師費要幾千萬 以後 仲敢唔敢得罪類似嘅報紙 咁多年嚟 股價大插水 商品因為佢嘅誣捏 冇人敢買 打完咗官司 元氣大傷  就算贏咗 賠償雞碎咁多 商人以後都唔敢得罪啲報紙 呢啲算唔算白色恐怖 ...
肯定唔算,白色恐怖遠遠唔系果皮。

白色恐怖泛指政府惡行。但系政府都可以反對、去外國借兵推翻,或者民主換代。

黎智英呢,陳先可以點?撼頭埋牆?去外國借兵打七佢?用選票?通通無能為力。

所以話呢,白色恐怖out啦。儍仔至會提。

引用:
原帖由 神經箭 於 2019-4-23 09:41 PM 發表

肯定唔算,白色恐怖遠遠唔系果皮。

白色恐怖泛指政府惡行。但系政府都可以反對、去外國借兵推翻,或者民主換代。

黎智英呢,陳先可以點?撼頭埋牆?去外國借兵打七佢?用選票?通通無能為力。

所以話呢,白色恐怖out啦。儍仔至會提。 ...
師兄所講嘢 係正正式式嘅白色恐怖 我講嘢 係低一個層次嘅白色霸權 或者新聞霸權 睇下條友點樣覆我 我估佢應該唔會覆㗎啦

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2019-4-23 22:02 發表

師兄所講嘢 係正正式式嘅白色恐怖 我講嘢 係低一個層次嘅白色霸權 或者新聞霸權 睇下條友點樣覆我 我估佢應該唔會覆㗎啦
講真,如果佢識,一樓就唔會咁肉酸啦。

引用:
原帖由 神經箭 於 2019-4-23 10:45 PM 發表

講真,如果佢識,一樓就唔會咁肉酸啦。
有時真係佢好想佢覆我 睇下佢講啲乜嘢歪理 但係通常覆我嘅 都係話我離題 睇見佢咁樣講嘢 小喇叭真係想講粗口

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2019-4-23 10:51 PM 發表

有時真係佢好想佢覆我 睇下佢講啲乜嘢歪理 但係通常覆我嘅 都係話我離題 睇見佢咁樣講嘢 小喇叭真係想講粗口
reply.
explain:
white belt (mucous liquid) against white terror.
which one is the most horror??

引用:
原帖由 hktwofiveboy 於 2019-4-23 11:57 PM 發表

reply.
explain:
white belt (mucous liquid) against white terror.
which one is the most horror??
老友 唔識英文呀 唔識回覆你呀 你噏乜呀

陳淑莊話,若一地兩撿通過
就等於讓解放軍一車一車咁落嚟捉人!
唔知咁算唔算白色恐怖呢!
用歪理散播白色恐怖,
反對黨就最叻!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]